UPDATE: Zvonurile legate de revenirea Festivalului Peninsula la Târgu Mureş au fost confirmate. Pe pagina oficială a festivalului a fost postată o imagine care anunţă că festivalul va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 17-20 iulie 2014. Mai multe detalii!

Festivalul Peninsula s-ar putea întoarce acasă, la Târgu Mureş, în 2014. Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a declarat că a ajuns pe 18 decembrie 2013 la un acord de principiu cu proprietarul brandului festivalului. Însă directorul Festivalului Peninsula, Laszlo Bodor a afirmat că a aflat informaţiile din presă şi că va merge la Târgu-Mureş să se întâlnească cu autorităţile locale.

Şapte luni de negocieri pentru revenirea la Târgu Mureş

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute pe 19 decembrie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi Kelemen Marton, liderul grupului UDMR din Cluj-Napoca, aceştia au anunţat că în ultimele şapte luni s-au desfăşurat negocieri pentru revenirea festivalului la Târgu Mureş. Ciprian Dobre a declarat: „Aseară (18 decembrie 2013 – n.r.) am bătut palma pe reîntoarcerea acasă. Nu s-a decis nimic în afară de ce v-am spus. Înţelegerea e una de principiu„.

Acesta este completat de Kelemen Marton care a afirmat: „Dacă va fi la Târgu Mureş sau la Sângeorgiu de Mureş (localitate de lângă Târgu Mureş – n.r.), rămâne de văzut. Acesta este un brand care a crescut la Târgu Mureş. Ne-am înţeles cu proprietarul brandului. Cum, unde, rămâne de decis în curând. Importantă e decizia„.

Schimbări la nivelul echipei organizatorice

Szepessy Szabolcs, proprietarul brandului Peninsula a confirmat pentru www.szekelyhon.ro, citat de Ziar de Cluj, discuţia avută cu Kelemen Marton despre întoarcerea festivalului în judeţul Mureş. Acesta a menţionat că: „Oricum, echipei vechi i-a expirat contractul, care era valabil doar un an, aşa că putem să lucram la întoarcerea festivalului” şi că Laszlo Bodor nu va mai fi organizatorul festivalului din 2014.

De cealaltă parte, Laszlo Bodor, directorul festivalului Peninsula s-a arătat surprins de ştiri, declarând pentru Monitorul de Cluj: „Noi nu am fost căutaţi pentru a discuta această problemă. Nu am participat la nicio discuţie. Nu ştiu ce stă în spatele acestei discuţii. Nu doresc să fac niciun comentariu. Şi eu am aflat din presă. Până nu văd foarte clar ce se întâmplă nu mă pronunţ. Noi ne-am apucat să organizăm festivalul pe 2014, am avut primele discuţii cu sponsorii. Nu vreau să intru în speculaţii. Mâine (20 decembrie 2013 – n.r.) voi fi la Târgu Mureş să văd ce se întâmplă. Înainte de Crăciun vom ieşi cu o poziţie clară. Nu e ok ce se întâmplă„.

60.000 de persoane au fost prezente la Peninsula 2013 la Cluj-Napoca - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

60.000 de persoane au fost prezente la Peninsula 2013 la Cluj-Napoca – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

În replică, Ciprian Dobre a declarat pentru Ziar de Cluj: „Peninsula se întoarce acasă. După doar un an la Cluj, se întoarce acasă. Probabil că domnul Bodor Laszlo nu o ştie încă, dar între director şi proprietar este, totuşi, o diferenţă. Când vorbeşte acţionarul, proprietarul marcii, nu mai vorbeşte directorul. Lui i se spune ce să facă, nu el decide cum şi unde. Există o mare probabilitate ca din echipa de organizare de anul viitor să nu mai facă parte acest director – Bodor Laszlo„.

Peninsula – 10 ani de festival cu urcuşuri şi coborâşuri

Peninsula a debutat în 2003 la Târgu Mureş, ca un frate mai mic al festivalului Sziget din Ungaria. Cu o echipă compusă la debut din organizatori locali şi organizatori ai festivalului din ţara vecină, festivalul a crescut rapid ca şi dimensiuni, evenimente conexe şi varietate muzicală. Dacă în 2003 la Penisula au participat aproximativ 20.000 de persoane, în 2012, ultimul an la Târgu Mureş, în jur de 79.000 de peninsulari au trecut pragul festivalului. De-a lungul celor zece ediţii printre invitaţii festivalului s-au numărat: The Prodigy, Nine Inch Nails, Tiësto, Korn, The Rasmus, Iggy Pop & The Stooges, Europe, The Straits, Gorillaz, Kasabian, Above and Beyond, Pendulum şi Gojira.

La sfârşitul anului 2012, Emil Boc, primarul municipilului Cluj-Napoca confirma discuţiile avansate cu Peninsula şi declara: „Mutarea Festivalului Peninsula la Cluj-Napoca se face în perspectiva desemnării municipiului drept Capitală Europeană a Tineretului în 2015 şi a candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020. Peninsula va fi un eveniment de marcă în 2015 în Cluj-Napoca”.

Peninsularii s-ar putea întoarce la Târgu Mureş în 2014 - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

Peninsularii s-ar putea întoarce la Târgu Mureş în 2014 – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

O lună mai târziu, mutarea festivalului a fost confirmată oficial, iar Valea Gârbăului a devenit casă pentru festival între 18 şi 21 iulie 2013. Timp de patru zile, în jur de 60.000 de persoane au participat la evenimentul pe scenele căruia au urcat artişti ca: Paul Kalkbrenner, Alborosie, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Ska-P, Marky Ramone’s Blitzkrieg, Benga, Pete Tong, Umek, Modestep sau N.O.H.A.

Festivalul Peninsula este unul dintre cele mai mari evenimente muzicale de acest gen din România. Acesta reuneşte anual sub umbrela sa sute de muzicieni şi zeci de mii de peninsulari care timp de câteva zile se distrează şi se bucură de o „mini-vacanţă” pe ritmuri diverse.