A doua zi de Peninsula, 19 iulie 2013, a reunit conform organizatorilor 16.000 de peninsulari pe Valea Gârbăului. Alături de Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, UMEK, Benga, Camo & Krooked & MC Youthstar, Grimus şi nu numai, aceştia s-au bucurat din plin de festivalul, ce anul acesta are loc pentru prima oară în apropiere de Cluj-Napoca.

RECENZIE: Paul Kalkbrenner, Alborosie în prima zi de Peninsula 2013

Din momentul în care te apropiai de locaţia festivalului, aglomeraţia era mai mare decât în ziua precedentă: mai multe maşini în parcare, dar şi mai multe corturi şi-au făcut apariţia în campingul amenajat.

Electro Swing şi muzică balcanică pe Main Stage

Înainte de a intra pe scenă Emir Kusturica cu formaţia sa, atmosfera a fost foarte bine întreţinută de formaţia italiană The Sweet Life Society. Genul abordat de către aceştia este electro swing şi în momentul în care adaugi o comunicare excelentă cu publicul, energie şi umor, nu poate să iasă altfel decât perfect. A fost un concert plin de energie la care ar mai fi rămas toţi peninsularii care erau prezenţi la Main Stage datorită stilului muzical şi mişcarea scenică impresionantă.

Emir Kusturica a făcut show la Peninsula - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial
Emir Kusturica a făcut show la Peninsula – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

Cel mai aşteptat şi aplaudat moment a celei de-a doua zi de festival a fost concertul susţinut de Emir Kusturica şi No Smoking Orchestra. Sunetul lor balcanic, energic a strâns cel mai numeros public de vineri seară. Show-ul lor a fost condimentat cu multe momente, coregrafii şi glume haioase.

Emir Kusturica a invitat din public zece fete pe scenă alături de care a dansat. Foarte interesant a fost momentul în care pe scenă a apărut un arcuş de vioară de aproximativ 3 metri ţinut de două domnişoare. Peninsularii au avut ocazia să audă sunete foarte interesante şi distorsionate de vioară şi chitară ce au produs senzaţii auditive greu de reprodus în cuvinte.

Diversitate muzicală la Peninsula

Pe Freedom Music Arena situaţia muzicală se schimbă complet. Treci de la muzica balcanică şi energică a lui Emir Kusturica la DJ UMEK, cu mixurile sale tehno. Publicul prezent la această scenă a fost foarte prins de muzica realizată de celebrul DJ slovac.

Kiss Terrace l-a avut pe scenă pe Benga, unul dintre pionierii dubstep-ului. Publicul a fost numeros şi foarte receptiv la muzica acestuia. Britanicul are o mulţime de fani printre peninsulari, care îi apreciază vechile mixuri, dar şi pe cele mai noi.

Benga pe scena Peninsula 2013 - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial
Benga pe scena Peninsula 2013 – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

Au urmat apoi cei de la Camo & Krooked. Însoţiţi de MC Youthstar, aceştia au strâns o mulţime de iubitori de drum and bass-ului în faţa terasei Kiss. Fanii dansând nestingheriţi pe piesele cunoscutei trupe.

Locaţiile muzicale alternative au avut parte de publicul lor. La Cluj Rocks Stage fanii au fost atraşi de muzica indie a celor de la The Amsterdams, iar Grimus au susţinut un recital unplugged la Bruno Unplugged Winegarden. La Janinsula canadienii de la Lemon Bucket Orchestra au făcut o atmosferă de petrecere balcanică, iar la Cortul MIERT Pub cei de la FUNKorporation au susţinut un recital foarte antrenant.

Atmosfera de pe Valea Gârbăului

În ziua a doua, festivalul Peninsula a avut un public mai numeros datorită faptului că a fost vineri, dar şi line-up-ului mai generos. Totuşi, fanii muzicii rock nu au avut parte de un artist sau de o formaţie de calibru pe scena principală, poziţie ce ar fi trebui ocupată de DragonForce, a cărui recital a fost anulat cu câteva zile înainte de începerea festivalului.

Peninsularii s-au răcorit în "piscină" - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial
Peninsularii s-au răcorit în „piscină” – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

Atmosfera generală a zilei de vineri a fost de petrecere, peninsularii s-au obişnuit cu locaţia festivalului, cu pietrele mari de pe jos pe care le simţi în tenişi, cu sunetul care se aude simultan de la mai multe scene.

Per total, a fost o seară reuşită care ne-a adus răsăritul soarelui la focurile de tabără de la Janinsula, pe nisip, la Tatratea, Freedom Arena sau în cort.

Sâmbătă, în a treia zi, Festivalul Peninsula îi va primi pe petrecăreţi pe ritmurile: Ska-P, Marky Ramone’s Blitzkrieg, N.O.H.A., Modestep, Pete Tong.

Află mai multe detalii despre Peninsula 2013!

Text: Teodora Neagu