Pe 18 iulie 2013 a început cea de-a XI-a ediţie a festivalului Peninsula, fiind prima ce s-a desfăşurat la aproximativ 1,5 kilometri de Cluj-Napoca, în Valea Gârbăului. La debutul celor patru zile de distracţie, peninsularii au avut ocazia să se bucure de show-urile unor artişti ca: Paul Kalkbrenner, Alborosie, Utah Jazz & Stamina MC, Şuie Paparude, Sarmalele Reci, Luna Amară şi mulţi alţii.

Află mai multe detalii despre Peninsula 2013!

Drumul spre Peninsula

Am ajuns la destinaţie cu autobuzul pus la dispoziţie de festival, dar până ne-am dat seama de unde se ia autobuzul a durat câteva minute, nefiind semnalizat cu o pancartă sau cu săgeţi. Acesta nu se ia din staţie, ci din parcarea în care autobuzele întorc sau staţionează. Autobuzul RATUC s-a umplut repede cu peninsularii dornici de distracţie şi la fix a pornit spre Valea Gârbăului.

În apropiere de intrarea în zona de festival - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial
În apropiere de intrarea în zona de festival – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

Cu autobuzul sau cu maşina se ajunge în câteva minute, iar pe jos faci în jur de o jumătate de oră, drumul fiind foarte bun. Valea Gârbăului este potrivită pentru petreceri sau festivaluri, fiind zonă de pădure, foarte aproape de ultima staţie de tramvai şi autobuz.

Reggae, electro şi rock pe Valea Gârbăului

Deşi festivalul ar fi trebuit să debuteze cu mai multe formaţii pe afiş, din păcate patru dintre ele nu vor fi prezente pe scenele de la Cluj-Napoca: Kaiser Chiefs, Dragonforce, La Roux şi Dirtyphonics. Dar să trecem peste aspectele organizatorice şi să revenim la muzica de anul acesta de la Peninsula.

Formaţia Viţa de Vie a deschis oficial festivalul, cântând pe scena principală (Main Stage), urmat de Alborosie, iar apoi de Paul Kalkbrenner. În acest mod, organizatorii au ales să reprezinte trei genuri muzicale: rock, reggae, electro pe aceeaşi scenă.

Alborosie pe scena Peninsula 2013 - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial
Alborosie pe scena Peninsula 2013 – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

Alborosie a avut un show de zile mari. A cântat foarte bine, a dansat, a comunicat cu publicul, ba chiar a chemat din public pe cineva pe scenă pentru a spune câteva cuvinte în limba română şi pentru a cânta cu el un fragment muzical. Publicul s-a distrat şi a cântat alături de Alborosie pe ritmuri reggae, perfecte pentru a începe distracţia. În acelaşi timp, la Freedom Music Arena a urcat pe scenă Mistor, care a mai fost în Cluj-Napoca, la Club Midi.

După ce Alborosie „a pus sângele publicului în mişcare”, a venit rândul muzicii electronice să acapareze scena şi decibelii. Paul Kalkbrenner a fost aşteptat de fanii săi şi de curioşii care au dansat pe beat-urile sale. DJ-ul de origine germană a strâns un public numeros. Cine nu se identifica cu acest gen muzical, avea posibilitatea să aleagă dintre Mango Aka Modul la Freedom Arena, Negură Bunget la Kiss Terrace sau Theory of Mind la Cluj Rocks Stage.

Paul Kalkbrenner pe Main Stage la Peninsula 2013 - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial
Paul Kalkbrenner pe Main Stage la Peninsula 2013 – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

Tot pe scena Cluj Rocks Stage au urcat cei de la Luna Amară. Interesant la formaţia clujeană este faptul că au ştiut mereu cum să îşi ţină fanii aproape şi să le ofere calitate. Am auzit melodii de pe vechile albume, dar şi cea mai nouă melodie la care au lansat şi videoclip: „Pietre în alb„. Aşa s-a dezlănţuit headbanging-ul şi pogo-ul, fanii au urlat şi au cântat în acelaşi timp cu ei.

Nelipsiţii Şuie Paparude au încins Freedom Music Arena, ca de obicei. Cortul a fost plin de fanii extaziaţi care nu s-au mai săturat de ei şi au dansat înghesuiţi, dar fericiţi. În paralel, Utah Jazz & Stamina MC au făcut atmosferă la Kiss Terrace. Stamina MC a coborât de pe scenă la un moment dat şi a dansat în faţa fanilor care erau după gardul de protecţie.

Experienţa Peninsula 2013

În anii trecuţi nu erau baruri din Târgu-Mureş prezente la festival, dar anul acesta sunt câteva baruri locale din Cluj-Napoca. Janis cu a lor Janinsula, au realizat o imitaţie de Stuf din Vama Veche, aducând nisip, barul sub formă de corabie şi concerte de muzică folk. Pe lângă Janis, este prezent şi Cleo Lifting Spirits, Gambrinus (Cluj Rocks Stage).

În afară de clasicele Main Stage, Kiss Terrace, Freedom Music Arena, Miert Pub, anul acesta găsim şi Bruno Unplugged Wine Garden, Sound Of Town Red Bull, Tatratea After Parties şi Fan Zone. Joi am simţit, fonic vorbind, faptul că scenele au fost amplasate prea aproape una de cealaltă. În momentul în care se opreşte muzica într-o parte, o poţi auzi cu uşurinţă de la câţiva metri distanţă, iar asta nu este tocmai plăcut pentru artişti şi nici pentru public. Lipsa unui ştrand sau a unui râu se simte în timpul zilei când este foarte cald.

Miii de persoane s-au bucurat de prima seară de Peninsula 2013 - Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial
Miii de persoane s-au bucurat de prima seară de Peninsula 2013 – Foto: facebook.com/PeninsulaFelszigetOfficial

Oferta de mâncare şi de băuturi alcoolice sau nonalcoolice este variară: mici, langoşi, hamsii, grătar, shaorma, bere, apă, sucuri şi altele. În timpul zilei, există activităţi adiacente de petrecere a timpului: căţărare pe perete, Sphereball, Eurobungee, tir cu arcul şi alte activităţi sportive şi culturale care pot fi consultate pe site-ul Peninsula.

Ziua 1 s-a încheiat pentru unii peninsulari mai devreme, pentru alţii mai târziu, spre răsărit. Cert este că publicul s-a distrat, pe lângă câteva inconvenienţe de ordin organizatoric, şi că aşteaptă nerăbdător show-urile din zilele următoare de festival.

Text: Teodora Neagu