Trupa The Australian Pink Floyd a concertat în premieră în România, pe 5 mai 2018, la Sala Palatului din Bucureşti. Nostalgicii „generaţiei în blugi”, aşa cum erau numiţi tinerii cu viziuni şi idealuri occidentale din anii ’70 şi prima parte a anilor ’80, au venit la spectacol pentru a reasculta „The Happiest Days of Our Lives/Another Brick in the Wall”, „Shine On You Crazy Diamond”, „Wish You Were Here” şi „Money”.

Aniversarea de 30 de ani în faţa fanilor

Evenimentul a fost cu atât mai inedit, cu cât s-a suprapus şi cu aniversarea a trei decenii de activitate a australienilor. The Australian Pink Floyd a celebrat 30 de ani printr-un spectacol unic, animat de luminile-laser colorate, animaţii şi stereograme laser 3D, ultimele „artificii” fiind introduse pentru prima oară într-un spectacol chiar de artiştii din Adelaide (sudul Australiei) în urmă cu şapte ani.

The Australian Pink Floyd în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

The Australian Pink Floyd este o trupă de rock progresiv şi psihedelic, care şi-a dedicat întreaga activitate muzicală trupei Pink Floyd, dar a refuzat întotdeauna „imitaţia”, aducându-şi propria contribuţie la show-ul de pe scenă, venind cu ceva în plus faţă de artiştii-model.

Pe lângă piesele arhicunoscute, concertul a cuprins şi momente instrumentale, interacţiune cu publicul, ba chiar şi o pauză de un sfert de oră între cele două părţi ale show-ului. Toţi cei 11 membri din componenţa The Australian Pink Floyd au fost prezenţi în spectacolul din Bucureşti, dar atenţia publicului a fost, bineînţeles, centrată pe artiştii-fondatori: Steve Mac (vocal şi chitară), Colin Wilson (chitară bass şi vocal) şi Jason Sawford (clape). De asemenea, cântăreţele din backing vocals care i-au acompaniat au cucerit spectatorii prin ţinutele deosebite: rochii strălucitoare, din paiete. Şi talent, desigur!

The Australian Pink Floyd în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

Piese legendare, ascultate odată pe casete şi viniluri

Într-o lume muzicală care mizează pe „comercial” şi „profit”, muzica celor de la Pink Floyd, reînviată de australieni, e ca un dar pentru iubitorii de muzică de calitate, de tip-manifest, în care poţi identifica acordurile de chitară, sonorităţile saxofonului sau ale clapelor.

Setlistul a fost unul previzibil: de la „Obscured by Clouds”, „When You’re In”, „In the Flesh”, la hiturile „Shine On You Crazy Diamond”, „Young Lust”, „The Happiest Days of Our Lives”.

The Australian Pink Floyd în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

Un moment cu totul deosebit a fost apariţia pe scenă a unei mascote supradimensionate care s-a alăturat trupei. „Another Brick in the Wall” şi „Wish You Were Here” au sunat monumental, iar românii au aplaudat minute în şir reprezentaţia. În spatele scenei, pe o plasmă de tip cerc, au rulat imagini, secvenţe din videoclipurile „greilor” de la Pink Floyd, fotografii de-ale zecilor de coperte ale albumelor scoase, ba chiar şi un dans senzual al unei dansatoare.

Dacă despre australieni intuim cum şi-au ales numele de scenă, nu la fel de uşor a fost pentru „maeştrii” englezi. În anul 1965, la o festivitate organizată de Aviaţia britanică a fost invitată şi trupa The Tea Set (numele iniţial al formaţiei originale). Artiştii au avut neplăcuta surpriză să vadă că, înaintea lor, urma să cânte un grup cu exact acelaşi nume. Sub presiunea timpului, Syd Barrett – chitaristul şi liderul grupului – decide să schimbe numele formaţiei. Îi cad ochii, întâmplător, pe două discuri de vinil, aparţinând unor cântăreţi de blues american mai puţin cunoscuţi: Pink Anderson şi Floyd Council, şi decide că grupul său va cânta sub numele de The Pink Floyd Sound – rebotezat ulterior The Pink Floyd Blues Band, The Pink Floyd şi, într-un final, Pink Floyd.

The Australian Pink Floyd în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

Înfiinţată în urmă cu 30 de ani, în Australia, The Australian Pink Floyd nu a făcut decât să adauge o notă specifică, identitară – „The Australian” – la numele ales de britanici. Australienii au susţinut de-a lungul timpului show-uri memorabile în peste 35 de ţări, la care au asistat mai mult de patru milioane de spectatori. Acestora li s-au adăugat sâmbătă seara şi câteva mii de români.

Spectacolul de la Bucureşti a fost, fără doar şi poate, la superlativ: de la sonorizare, la animaţii şi piese alese. Iar talentul celor de la The Australian Pink Floyd nu poate fi contestat de nimeni.