În pragul sărbătorilor de iarnă, iubitorii muzicii folk au fost răsfăţaţi cu o seară de muzică şi poezie în cadrul Galei Folk „Om Bun” ediţia 2016, ce a avut loc pe 12 decembrie 2016 la Sala Palatului din Bucureşti, aproape neîncăpătoare pentru acest eveniment. Amfitrionul Galei a fost actorul Flaviu Crişan, care a introdus fiecare artist în scenă cu umor, cu tâlc şi poezie.

Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Emeric Imre, Vasile Şeicaru, Zoia Alecu, Marius Baţu şi mai tinerii Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei cu Trupa Spam au încântat timp de 4 ore publicul prezent, cu cele mai frumoase piese folk.

Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei cu Trupa Spam au deschis seara cu „Locul femeii e la cratimă”, „Cele mai frumoase”, „De ce n-apar folkiştii la televizor”, piese cu muzică armonioasă şi versuri subtile care au fost pe placul oamenilor din sală.

Trupa Spam în concert la Gala Folk „Om Bun” 2016 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

„Bună Varianta rea” , „Jurământ” şi „Nebun de alb” au fost oferite publicului de către Emeric Imre, alături de care toată Sala Palatului a cântat pe nerăsuflate versurile lui Adrian Păunescu. „Încă un tren”, „Vino aici” au fost interpretate cu emoţie de Zoia Alecu, o prezenţă tonică şi o voce puternică ce a atins inimile publicului.

Mircea Vintilă, Marius Baţu, Vasile Şeicaru şi Ducu Bertzi au urcat pe rând, pe scenă şi au cântat împreună cu publicul piese devenite imnuri pentru generaţii întregi, printre care „Pământul deocamdată”, „Lordul John”, „Dragă Miruna”, „Cântec şoptit”, „2000 de ani”, „Din prea mult sau prea puţin”, „La adio tu”,”Antiprimăvară” şi „M-am îndrăgostit numai de ea”.

Zoia Alecu în concert la Gala Folk „Om Bun” 2016 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Corifeii folkului au încântat publicul cu piese care au scris istorie

Momentul lui Nicu Alifantis a început cu piesa „Ce bine că eşti”. Pentru piesa „Inscripţie pe un inel”, artistul a povestit că o va cânta, la rugămintea unui spectator, care a dorit ca această melodie să fie fundalul muzical pentru a o cere pe prietena sa în căsătorie, fapt care s-a şi întâmplat, în aplauzele a mii de oameni. Unul dintre cei mai apreciaţi folkişti, Nicu Alifantis s-a reîntors pe scenă, la cererea publicului, pentru a mai cânta o piesă, „Decembre”.

Mircea Baniciu, jovial şi carismatic, a cântat despre „Tristeţi provinciale”. Vocea sa caldă a răsunat pe „Eşarfă în dar”. La final, artistul i-a chemat pe scenă pe colegii săi cu care a interpretat: „Andrii Popa”, „Vinovaţii fără vină”, dar şi piesa „Om bun” a lui Dan Andrei Aldea, care dă numele festivalului de folk. În faţa unui public aflat în picioare, „Cântecul Bufonului” a fost cel care a încheiat Gala Folk.

Gala Folk „Om Bun” 2016 la Sala Palatului din Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

A fost o seară în care timpul a zburat prea repede, prea intens, datorită artiştilor, chitărilor şi versurilor lui Nichita Stănescu, George Bacovia, Tudor Arghezi, Zaharia Stancu, George Topârceanu sau Adrian Păunescu.

A fost în seară în care, într-o Sală a Palatului plină, preţ de câteva ore, mii de inimi au bătut pentru folk, au cântat la unison, au simţit dragoste sau revoltă, tristeţe sau emoţie, deznădejde sau speranţă. A fost un timp separat de realitatea ce se afla dincolo de uşile sălii, a fost… Gala Folk „Om Bun” ediţia 2016.