Mariza a revenit în România cu un concert special în care au existat două motive de sărbătoare: Ziua Internațională a Femeii, dar și împlinirea a peste 20 de ani de carieră ai divei muzicii fado. Regalul muzical a avut loc pe 8 martie 2023 la Sala Palatului din București, unde mii de fani au venit să experimenteze pasiunea și trăirile muzicii tradiționale portugheze.

Spectacolul a început în forță pe acorduri de chitară fado, acompaniate de vocea pătrunzătoare a Marizei, în contrast cu lumina obscură și cu decorul simplu de pe scenă, creându-se astfel o atmosferă intimă care a dăinuit pe toată durata serii.

Punctul de maxim interes vizual a fost însăși Mariza, îmbrăcată într-o rochie aurie, sclipitoare, care îi accentua mișcările și gesturile pline de pasiune. „Extranha forma de vida” și „Semente Viva” au fost primele piese pe care Mariza le-a interpretat cu multă personalitate, gesticulând în aer sub formă de remarcă sau reproș.

Foto: Cristina Ionescu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

„Muito boa noite”! (Bună seara!) au fost primele cuvinte rostite către public, care au creat imediat o legătură specială, ce avea să dureze întreaga seară. „Bine ați venit! Este minunat pentru mine să am șansa din nou să vă cânt tuturor! Vă mulțumesc că ne-ați primit și la mulți ani tuturor femeilor!”, a mai spus Mariza înainte de a-și lua un scaun și a se așeza lângă trupa sa, de unde urma să împărtășască propria poveste.

Artista a declarat că este originară din Mozambique, motiv pentru care influențele africane sunt atât de prezente în arta sa și ca drept dovadă a cântat „morna”, un stil de muzică și de dans din țara sa natală.

Foto: Cristina Ionescu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

Show-ul a continuat cu melodia preferată a Marizei, „Lagrima”, un moment tribut pentru regina muzicii fado, Amalia Rodrigues, urmat de o piesă etalon pentru tradiția portugheză, „Meu fado meu”. Artista a interpretat și un cântec în limba spaniolă, „Alma”, după care s-a așezat la povești cu publicul, alături de chitaristul său.

„Am ajuns la cel mai intim moment al serii, înseamnă că o să vă spun și mai multe din sufletul meu”, a spus artista după care a ales să interpreteze fără microfon două dintre cele mai personale compoziții ale sale: „Meus olhos que por alguém”, „Há palavras que nos beijam”. De asemenea, în aceeași manieră s-a auzit și o piesă de la începuturile carierei sale, care poartă numele localului unde Mariza a cântat fado o lungă periodă, “Senhor Vinho”.

Foto: Cristina Ionescu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

Ultima parte a spectacolului a fost plină de emoție și de trăiri intense: “Vreau sa vă simt mai aproape, să cânt de lângă voi, sa ne bucurăm împreună de muzică, viață și iubire”, au fost vorbele Marizei în timp ce cobora de pe scenă pentru a se uni cu publicul.

Cu un mesaj transmis subtil cu ajutorul melodiei “Oh gente da minha terra” (O, oameni de pe pământul meu), cântăreața a părăsit scena cu brațele pline de flori de la fani și cu ochii înlăcrimați. A revenit mai apoi la momentul de bis, unde a interpretat cu mult caracter un mash-up fado pe ritmuri tribalice, sub forma unui ritual de încheiere, care a rămas cu siguranță în inimile tuturor.