Al Di Meola, chitaristul de origine americană cunoscut pentru stilul său extrem de tehnic de jazz fusion, a revenit la Bucureşti pentru concertul „World Sinfonia”. Evenimentul a avut loc pe 20 mai 2017, la Sala Palatului, şi a cuprins, pe lângă compoziţiile chitaristului şi piese celebre semnate de Astor Piazzolla, John Lennon şi Paul McCartney.

Încă de la începutul serii, publicul a fost informat că evenimentul se va întinde pe parcursul a două ore, cu o scurtă pauză la jumătatea concertului. Puţin peste ora 20:00, chitaristul şi-a făcut apariţia pe scenă, acompaniat de chitaristul Peo Alfonsi. La început, atmosfera din Sala Palatului era uşor sobră, dar Al Di Meola a reuşit să facă publicul să râdă din primele minute, încurajându-le aplauzele.

Al Di Meola în concert la Sala Palatului din Bucureşti – Foto: Ruxandra Diana Scripcariu / iConcert.ro

Concertul a început cu un cântec nou al chitaristului, „Opus 13”. Reacţiile la această melodie au fost atât de bune, încât Al Di Meola a ţinut să mulţumească publicului. Chitaristul a făcut trecerea la melodia „Mawazine” povestind că această compoziţie a fost inspirată de festivalul cu acelaşi nume din Maroc, iar apoi l-a invitat pe scenă pe toboşarul Peter Kaszas. Cu influenţe marocane, melodia a schimbat uşor dispoziţia publicului din sală.

Chiar dacă Sala Palatului era aproape plină, aranjamentul simplu, dar intim de pe scenă oferea, pe alocuri, senzaţia că luăm parte la un concert mult mai mic, unde Al Di Meola şi companionii săi cântă separat, pentru fiecare om din public. După cântecele „Brave New World”, „Esmeralda”, „Adour” şi „Cafe 1930”, concertul a continuat cu melodia „Infinite Desire”, despre care chitaristul a făcut menţiunea că a fost compusă cu o voce maiestuoasă în cap, cea a celebrului cântăreţ italian, Pino Daniele, şi că i-o dedică în acea seară.

Al Di Meola în concert la Sala Palatului din Bucureşti – Foto: Ruxandra Diana Scripcariu / iConcert.ro

În cea de-a doua jumătate a concertului, piesele au fost concentrate mai mult în jurul ideii spectacolului, cu mai multe influenţe din partea artiştilor Astor Piazzolla, John Lennon şi Paul McCartney. Al Di Meola a menţionat că visul lui a fost să lucreze pe influenţele Beatles şi pentru asta a mers să înregistreze chiar în locul unde aceştia au făcut-o, la Abbey Road Studios din Londra.

Prima melodie din a doua jumătate a concertului a fost o reinterpretare a cântecului „Because”, semnat de Beatles, urmată de „Misterio”, semnată de Astor Piazzolla. Urmând tonul liniştit al serii, Al Di Meola a continuat cu melodia „Ava’s Dream Sequence Lullaby”, compusă chiar pentru fetiţa sa. Au urmat piesele „Piece 22”, „Stephanie” şi „Double Concerto”, dar şi „She’s Leaving Home” şi „Mediterranean Sundance” după bis.

Seara cu Al Di Meola a transformat Sala Palatului din Bucureşti, într-un spaţiu intim şi liniştit unde, preţ de aproape două ore, publicul a degustat cu atenţie toate sunetele venite din partea chitaristului şi companionii săi, Peo Alfonsi şi Peter Kaszas.

Concertul Al Di Meola de la Bucureşti a fost organizat de German Quality Entertainment.