Sziget Festival înseamnă mult mai mult decât concertele de pe cele mai importante scene ale festivalului, Sziget e o stare de spirit, o comparaţie cu ceea ce avem în România ar fi inutilă. Şi nu spun toate chestiile astea pe raţiunea că „tot ce e de afară e mai bun”, nu, e vorba de mentalitate, de bani şi de cultură. Din păcate nouă ne lipsesc cam toate trei, atât pe parte organizatorică cât şi pe sectorul consumatorilor de festivaluri.

Vezi cum a fost în ziua 0, zilele 1 şi 2 şi ultima zi de Sziget Festival 2012!

A 3-a zi a festivalului i-a adus pe britanicii de la The XX pe principala scenă a insulei. Eu zic că genul ăsta de muzică se potriveşte mai mult unui spaţiu închis, dar sunt conştientă că n-ar fi fost o variantă tocmai bună ca tot publicul de la main stage să fie băgat într-un cort.

De obicei la concertele mai energice se creează o legătură mai strânsă cu publicul, însă la acest concert şi-a făcut simţită prezenţa acea atmosferă… calmă, caldă şi atât de intimă. De apreciat, nu mulţi reuşesc. La piese precum „Islands”, „Infinity” sau „Crystalised” puteai citi versurile de pe buzele fanilor. Un concert frumos, îmi doresc din totul sufletul să-i revăd poate chiar la noi în ţară deşi nu ştiu în ce măsură ar veni lumea la concert.

O bună parte din ziua a patra de Sziget a fost ocupată cu o conferinţă de presă şi un tur mai special al festivalului. De la conferinţa de presă am aflat că festivalul Felsziget/Peninsula nu mai este organizat de Sziget, motivaţia fiind că partea română a dorit să facă lucrurile într-un alt mod, diferit de practica celor de la Sziget, iar partea maghiară n-a mai găsit în români nişte parteneri serioşi.

De la 19:45 i-am avut pe scena principală pe canadienii de la Sum 41 cu un show pe cinste. Mosh pituri şi crowd-surfing, energie şi bere aruncată în aer. De cele mai multe ori steagul României s-a aflat în mijlocul mosh pit-ului, fluturat frenetic, aproape căzut din băţ dar niciodată coborât.

Snoop Dogg şi Borgore la Sziget Festival 2012

În antiteză cu energia punkerilor canadieni a venit Snoop Dogg cu fraţii lui negri. Setlist-ul concertului a fost compus în special din piese în colaborare cu Dr Dre, 50 Cent, Timberlake, David Guetta şi surprinzător, Katy Perry. Jumătate din concert am apucat să văd doar reflectoarele de la scenă, în cealaltă jumătate, datorită mişcărilor de mase, am reuşit să-l zăresc pe Snoop Dogg pe ecranele uriaşe aplasate de-o parte şi de alta a scenei. Pe final a cântat „Young wild and free”, piesă cu care a mai destins spiritele dar parcă tot mi s-a părut sec finalul, fără rămas bun şi în plus a cântat doar o oră.

Ne-am luat şi porţia de „dubstepăreală” cu Borgore în rolul principal pe scena din imensul cort numit Arena, un loc destul de controversat dacă stăm să privim mai atent şi să observăm că pe aceeaşi scenă au mai urcat şi Grimus şi Amon Amarth care n-aveau nici o legătură cu muzica ce se mixa în acest cort. Bineînţeles, publicul a explodat când pe final Borgore a venit cu cele 2 piese grele, „Nympho” şi „Delicious”.

În a treia zi de festival pe scena principală a Sziget au urcat legendarii The Stone Roses care ar fi trebuit să fie prezenţi şi la Buftea în a doua zi de Summer Well, care din nefericire a fost anulată. Însă cum spuneam şi mai sus, Sziget-ul oferă mult mai mult decât concerte, de aceea n-am reuşit să fiu prezentă chiar la toate show-urile.

Galerie foto Sziget Festival 2012 – zilele 3 şi 4

Foto: www.facebook.com/SzigetFestival