Vaya con Dios au oferit publicului român un spectacol ireproşabil în seara de 15 martie 2013, la Sala Palatului din Bucureşti. Primul dintre cele două concerte de adio susţinute la Bucureşti a început cu sala plină, în aplauzele a peste 4000 de spectatori.

Grupul belgian a decis să se retragă din activitatea muzicală, iar felul în care s-a despărţit de public a fost  sensibil, prin muzică, dar şi prin cuvintele frumoase adresate acestuia.

Dani Klein, solista trupei Vaya con Dios, a afirmat că deşi îi face plăcere să cânte în numeroase ţări unde publicul o apreciază, îi este drag cel mai mult să cânte pentru cel din România.

Grupul s-a format în anii ’80 şi a avut o carieră impresionantă, de peste 27 de ani, în care a vândut peste şapte milioane de albume, având peste trei milioane de single-uri. Într-o oră şi jumătate, de la opt seara până la nouă şi jumătate, playlist-ul oficial a fost parcurs: un mix reușit al celor mai populare şi apreciate piese ce au fost compuse de-a lungul activităţii trupei.

Printre piesele de renume mondial, cântate cu pasiune, au fost „Puerto Rico”, „Time Flies”, „Don’t Cry for Louie”, „What’s a Woman”, „Just a Friend of Mine”, apreciate cu aplauze şi chiar strigăte de admiraţie.

Vaya con Dios în faţa a 4000 de fani
Vaya con Dios în faţa a peste 4000 de fani la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto de la concertul Vaya con Dios
Dani Klein, Maria Lekranty şi Nouri Sahli (backing vocals) şi trupa de instrumentişti formată din Tim De Jonghe (trompetă, percuţii), Red Gjeci (vioară), William Lecompte (pian, clape), Francis Perrez (chitară), Salvatore La Rocca (bas), Han Wouters (tobe) au ajuns la public prin acorduri mângâietore, dar şi alerte, baladele şi piesele energice fiind apreciate în egală măsură.

Sensibilitate şi perfecţionism într-un adio muzical

Un moment care a fost apreciat în mod deosebit a fost cel al piesei „Johnny„, solista afirmând că deşi o va cânta în franceză i s-a adus la cunoștință că este de fapt o piesă românească. Publicul a fost lăsat să decidă dacă este adevărat sau nu. Aplauzele entuziasmate au confirmat că acesta a recunoscut celebrele acorduri ale piesei folclorice „Sanie cu zurgălăi„.

Dani Klein şi colegii săi şi-au luat rămas bun de la fanii români
Dani Klein şi colegii săi şi-au luat rămas bun de la fanii români – vezi galeria foto

Vezi galeria foto de la concertul Vaya con Dios
Interpretarea piesei „Don’t break my heart” a fost un alt moment emoţionant. Cântecul a fost introdus cu o glumiţă, Dani spunând că la aproape 60 de ani (pe care îi împlineşte în ianuarie) mai are nevoie şi de momente de repaus, în care să stea jos. Cu toate acestea vocea artistei nu a cunoscut neajunsurile unei vârste înaintate, fiind capabilă să transmită emoţii mai puternice decât multe dintre vocile mai tinere ale muzicii internaţionale de azi.

Dani Klein: „You have to get wild”

Stilul muzical al trupei, în care se îmbină influenţe din toate colţurile lumii, incluzându-le pe cele spaniole, indiene, latino-americane sau ţigănești, a determinat-o pe Dani să ţină un speech legat de populaţia romă şi de respectul pe care aceasta îl poartă muzicii lor. Discursul a fost primit cu aplauze după care a urmat o piesă antrenantă, de influenţă gipsy, în care ritmul a fost susţinut constant de aplauze.

Când artiştii au părăsit scena la 21:30, aplauzele publicului i-a chemat înapoi, pentru ultimul adio. Concertul s-a încheiat pe legendara piesă „Nah Nah Nah” în care publicul nu a fost lăsat să stea jos şi a fost îndemnat să contribuie prin dans („You have to get wild„, a cerut solista) şi prin cântare. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Concertul de pe 15 martie a făcut parte din seria de trei show-uri de adio pe care trupa le susţine în această periadă în România. Seria a început pe 13 martie când artiştii au concertat la Cluj-Napoca în faţa a 3000 de fani, şi se va încheia cu show-ul de adio de pe 16 martie din Capitală. Spectacolele din Bucureşti au fost organizate de Events, în timp ce evenimentul din inima Ardealului a fost organizat de Amprenta Advertising.