La aproximativ un an şi jumătate de la ultimul concert susţinut în România, Vaya con Dios a revenit pe meleagurile româneşti duminică, 5 octombrie 2014, pentru un nou concert la Sala Palatului din Bucureşti. Concertul a făcut parte din „Farewell Tour”, turneul de adio al trupei care a înregistrat un succes impresionant de-a lungul timpului, vânzând milioane de albume.

Deşi cântăreaţa belgiană Dani Klein, nucleul trupei Vaya con Dios, şi muzicienii talentaţi care au însotit-o în concerte le spuseseră adio fanilor încă de la reprezentaţia de anul trecut, iată că trupa nu s-a putut sustrage farmecului deosebit al publicului român, pe care nu încetează să-l laude de fiecare dată când se iveşte ocazia. Astfel, ne-am bucurat să avem parte de un alt concert marca Vaya con Dios, un concert în care acordurile de jazz, blues, soul şi latino s-au îmbinat la fel de delicat cum ne aminteam.

Dani Klein, solista Vaya con Dios - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Dani Klein, solista Vaya con Dios – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Dacă ar fi să-i credem pe cuvânt pe membrii formaţiei, concertul din România a fost ultimul susţinut în străinătate, ultimele două concerte din cadrul turneului urmând să aibă loc în Belgia, ţara de origine a cântăreţei Dani Klein. Cu toate acestea, atmosfera electrizantă şi plină de voie bună pe care am susprins-o la concert ar fi un impuls destul de bun pentru Vaya con Dios să mai revină în România şi cu altă ocazie, publicul nu ar lipsi cu siguranţă.

Cele mai bune piese marca Vaya con Dios au fost motorul unei seri de neuitat

Concertul a început puţin după ora 20:00 şi, cu toate că a durat doar o oră jumătate, am experimentat nenumărate senzaţii induse de vocea puternică, dar caldă în acelaşi timp a cântăreţei Dani Klein. Piesa care dat tonul serii a fost „One Silver Dollar”, urmată de „Time Flies”, care ne-a reamintit că timpul este efemer şi că, din păcate, nu-l putem opri după bunul plac.

Un moment remarcabil a fost cel în care solista a intepretat piesa „Johnny” în limba franceză, piesă despre care a aflat că ar face parte din repertoriul românesc. Şi, într-adevăr, publicul a putut constata asemănarea izbitoare cu piesa folclorică „Sanie cu zurgălăi”, efectul fiind un ropot de aplauze frenetice. Cântăreaţa a mai interpretat şi „Lulu’s Song”, o melodie dedicată fostei sale soacre, una din multele soacre pe care le-a avut, aşa cum a ţinut să precizeze într-o notă plină de umor.

Vaya con Dios în concert la Sala Palatului - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Vaya con Dios în concert la Sala Palatului – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Acordurile seducătoare de vioară care s-au îmbinat perfect cu vocea artistei la piesa „Quand Elle Rit aux Éclats” ne-au sensibilizat profund, dar piesele de rezistenţă din repertoriul artistei abia acum urmau. „What’s a Woman”, „Don’t Cry for Louie”, „Puerto Rico” sau „Don’t Break My Heart” au reprezentat momente cu totul deosebite, în care am putut simţi conexiunea puternică dintre Vaya con Dios şi public. „Ain’t No Love in the Heart of the City” şi „Lay Your Hands” au perpetuat starea de emoţie, iar „Pauvre Diable” şi „Je l’aime, Je l’aime”, piesă adaptată în franceză după melodia romă „Djelem, Djelem”, au ridicat publicul în picioare.

Exuberanţă muzicală, un public extaziat şi o suită de muzicieni de mare clasă

După cum ne aşteptam cu toţii, solista a revenit la bis în aplauzele fanilor pe care i-a cucerit defintiv şi a interpretat „I Don’t Want to Know”, seara încheindu-se cu „Nah Nah Nah”, moment în care solista a rugat publicul să danseze nebuneşte pe această piesa, pentru ultima oară. Fanii s-au conformat, desigur, şi ne-am despărţit de această minunată trupă cu aplauze care păreau să nu se mai sfârşească.

Vaya con Dios pentru ultima dată la Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Vaya con Dios pentru ultima dată la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Pe parcursul concertului, Dani Klein a ţinut să le mulţumească din suflet instrumentiştilor care au însoţit-o în turneu, prezentând pe fiecare în parte. Artista s-a adresat fanilor în limba engleză, fiind conştientă de faptul că în societatea actuală engleza este un lucru obligatoriu de ştiut: „Lumea se schimbă. Acum obişnuim să mâncăm hamburgeri, să bem Coca-Cola şi să vorbim engleza. Nu ştiu dacă este neapărat un lucru bun, nu sunt în măsură să spun eu asta.”

Concertul ne-a dovedit încă o dată ca Vaya con Dios şi-a meritat pe deplin renumele pe care a reuşit să-l dobândească, iar solista Dani Klein reprezintă o lecţie muzicală pe care noua generaţie ar trebui să o asimileze. Deşi are o vârstă venerabila, Dani Klein a impresionat nu doar prin vocea binecunoscută, dar şi prin înfăţişare şi stil, demonstrând că vârsta e prea puţin importantă atunci când te simţi împlinit şi faci ceea ce îţi place.