Cu un bagaj foarte bogat în spate, trupa Vama reuşeşte de ani buni să se reinventeze şi să rămână cât mai aproape de fanii săi. După trecerea concertul din seara de 17 decembrie 2013 de la Sala Palatului, ce marcat şi lansarea DVD-ului „2012”, putem spune cu încredere că fanii trupei le revin din ce în ce mai fideli, iar evoluţia trupei Vama este din ce în ce mai apreciată.

Puţini sunt oamenii care nu au văzut măcar o dată un concert cu Tudor Chirilă ca vocal, aşa că reputaţia spectacolelor animate de el s-a dus destul de departe. După un „divorţ” public ce a marcat sfârşitul „primei căsnicii”, şi anume trupa Vama Veche, în urmă cu mai bine de 6 ani, a doua „căsnicie” pare să o ducă destul de bine, luând în considerare chimia membrilor de pe scenă.

Sala Palatului sub asaltul „Epidemie de iubire”

Puţin după ora 20:00, concertul a început în forţă: alarma a pornit în toata Sala Palatului şi mai mulţi din dansatorii ce urmau să ne anime întreaga seară şi-au început căutarea, echipaţi în costume de asistenţi medicali, doar ca să îl găsească pe Tudor Chirilă şi a sa „Epidemie de Iubire”.

Tudor Chirilă urmărit de asistenţii medicali - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Tudor Chirilă urmărit de asistenţii medicali – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Aşa cum ne-au obişnuit „visătorii” din trupa Vama, concertul a continuat cu melodia „Regatul meu pe un vis”, urmat de scurte testimoniale date de dansatorii săi enumerând lucrurile ce îi fac pe ei fericiţi, liberi şi visători. În doar câteva minute, întreaga sală a călătorit în timp, unii înapoi, iar unii înainte, dată fiind varietatea foarte mare în ceea ce priveşte media de vârstă a spectatorilor, cu primele acorduri de chitară din melodia „18 ani”. Chiar şi după atâţia ani, vocalul Tudor Chirilă şi chitaristul Eugen Caminschi, partea rămasă din „prima căsnicie”, se bucură de o chimie extraordinară, completându-se perfect pe scenă.

Melodiile ce au urmat au venit la pachet cu câte o poveste, vocalul spunând că melodia „Cântec de găsit” este preferata tuturor membrilor formaţiei, pe când melodia „Între cer şi pâmânt” ne-a spus povestea unui copil ce îşi pierde tatăl, cel mai probabil fiind inspirată de relaţia vocalului cu tatăl său, Ioan Chirilă.

Surprize neaşteptate: invitaţii trupei Vama

Pe durata întregului concert, filmări cu fanii din sală rulau pe ecranurile amplasate pe scenă, astfel dându-ne ocazia să vedem mai multe feţe cunoscute în sală: Paul Ipate, Silvia Dumitrescu, Emilia Popescu şi multi alţii, însă aveam să aflăm că vom vedea mult mai multe feţe cunoscute şi pe scenă.

Vama în concert la Sala Palatului - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Vama în concert la Sala Palatului – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Concertul a continuat cu o melodie mai liniştită „Zile fericite”, însă întreg publicul a început să aplaude atunci când Guess Who a făcut o scurtă apariţie pe scenă. Aplauzele nu s-au oprit acolo, având în vedere că momentul a fost urmat de una dintre cele mai iubite amintiri „din prima căsnicie”, şi anume melodia „Vama Veche”. După „Post iubire” şi „Copilul care aleargă către mare”, spectacolul a luat o scurtă pauză care, din păcate, s-a prelungit puţin mai mult date fiind nişte probleme tehnice legate de lumini.

În pofida acestor probleme, formaţia a revenit în forţă cu manifestul „Declar pierdută ţară”, prin care membrii formaţiei au atras atenţia asupra tuturor problemelor de ordin politic cu care românii se confruntă. Momentul a fost depăşit cu ajutorul melodiei „Departe”, pe parcursul căreia publicul s-a bucurat de o demonstraţie extraordinară de percuţie, demonstraţie la care a contribuit şi artistul Berti Barbera.

Vama interpretând piesa "Declar pierdută ţară" - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Vama interpretând piesa „Declar pierdută ţară” – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Publicul a fost indus într-o uşoară stare melancolică prin piesa „Fata în boxeri şi tricoul alb”, însă foarte curând am fost ajutaţi să trecem mai departe cu un remake al hit-ului „Nu am chef azi”, la care a participat şi DJ Undoo.

Spre sfârşit, melodia „Ultimul om” ne-a adus pe scenă un featuring destul de neaşteptat, Tudor Chirilă avându-l aproape pe vocalul trupei Zob, Vlad Gorneanu. Chiar dacă o mare parte din public era compusă din copii ori adolescenţi, formaţia a pus în scenă o imagine demnă de titlul melodiei, incluzând o dansatoarea foarte sumar îmbrăcată.

http://www.youtube.com/watch?v=SFZZkx-fsN8

Una din melodiile ce nu puteau lipsi din acest concert era, bineînţeles, hitul verii „Perfect fără tine”, melodie pe care vocalul abia a avut şansa să o cânte, acest rol fiind luat de fanii sală. Ritmul a rămas la fel de alert cu melodiile „Dansează” şi remake-ul de la „Vara asta”, însă finalul cu piesele „Undeva în Vamă” şi „Epilog” ne-a făcut să plecăm acasă foarte liniştiţi.

Cu un spectacol desăvârşit, energic şi bine gândit, trupa Vama a reuşit mereu să se transforme, sa evolueze şi să creeze muzică ce le încântă fanii.

Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Show-ul de la Sala Palatului a fost organizat de Agenţia de Vise, cu sprijinul Asociaţiei Culturale Dracula, şi a fost şi lasarea oficială a DVD-ului „2012”. Acesta conţine show-ul de lansare al albumul cu acelaşi nume, ce avut loc anul trecut, making of-ul acestui, videoclipuri oficiale şi un interviu special cu trupa.