UNTOLD Festival, unul dintre cele mai aşteptate evenimente din acest an, a depăşit aşteptările publicului prezent între 30 iulie şi 2 august 2015 la Cluj-Napoca. Organizat în cadrul proiectului Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului, festivalul a strâns, în cele patru zile, peste 240.000 de spectatori, în medie, câte 60.000 de oameni în fiecare zi, 15% fiind străini veniţi din ţări, precum Mexic, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, SUA, Canada, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Ungaria, Cehia, Spania.

Persoanele prezente la festival s-au bucurat, pe parcursul celor patru zile, de atmosfera unică a oraşului Cluj-Napoca. Sala Polivalentă şi Parcul Central au întâmpinat, la rândul lor, publicul cu instalaţii cu perdea de apă şi proiecţii de video mapping, dar şi concerte şi multiple activităţi de relaxare. Fanii muzicii rock şi retro au participat la concertele dedicate lor, care au avut loc în Piaţa Unirii şi Euforia Music Hall, iar cei care au dorit să se relaxeze au făcut-o la Ştrandul Sun.

Publicul la UNTOLD Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Publicul la UNTOLD Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Pe scena principală, aflată la stadionul Cluj-Arena, au mixat Avicii, Armin van Buuren, David Guetta, ATB, Dimitri Vegas & Like Mike, Fedde le Grand, Sunnery James & Ryan Marciano, Cazzette, Third Party, Tujamo şi mulţi alţii. Povestea #untoldfestival a invitat publicul într-o lume magică, unde inovaţia tehnologică şi magia basmului românesc s-au împletit în elemente de decor inedite, efecte speciale de lumini şi instalaţii pirotehnice.

Fraţii Dimitri Vegas & Like Mike, în premieră în România, în prima zi de UNTOLD

Prima zi de UNTOLD Festival a adus zecilor de mii de persoane venite la Cluj-Napoca exact ceea ce se aşteptau: set-uri bune, DJ-i din fruntea DJ Mag Top 100 şi atmosfera unui festival bine organizat.

După show-urile susţinute de Şuie Paparude, Tom Odell, Fedde le Grand a fost cel care a avut ocazia să deschidă seria de headlineri care au urmat la pupitru, cu un set plin de energie. Stilul DJ-ului olandez a fost evident în mix-urile preponderent electro şi progressive, dominat de multe remix-uri proprii.

Fedde le Grand la UNTOLD Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Fedde le Grand la UNTOLD Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din prima zi de festival!

„Put your hands up for Detroit”, lansată în 2006, este piesa care l-a adus pe Fedde le Grand în atenţia scenei internaţionale, însă aceasta a lipsit din set. Dar i-au luat locul alte hituri ale sale, precum „Twisted” şi „Sparks”. Publicul de la Cluj s-a bucurat şi de remix-uri ale unor piese din alte genuri, pe care Fedde a decis să le includă în set-ul său: Coldplay – „Paradise”, Calvin Harris – „Summer” şi Alesso vs One Republic – „Lose Myself”. Un mash-up bun a fost şi Jewelz & Sparks vs. Alesso feat. Tove Lo – „Motor Heroes” creat de însuşi DJ-ul olandez.

Fedde a lăsat publicul dorindu-şi mai mult şi a plecat de la pupitru în aplauzele furtunoase ale spectatorilor de la UNTOLD.

Duoul belgian aflat pe locul 2 mondial a urcat pe scena de la Cluj Arena în faţa unui public entuziast şi receptiv. Like Mike & Dimitri Vegas nu s-au îndepărtat de originile lor, transformând arena într-un mare club.

Dimitri Vegas & Like Mike la UNTOLD Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Dimitri Vegas & Like Mike la UNTOLD Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din prima zi de festival!

Zeci de mii de oameni au sărit minute în şir pe drop-urile puternice, recreând atmosfera de la Tomorrowland, de unde Dimitri Vegas & Like Mike nu au lipsit niciodată în ultimii ani. Din tracklist au făcut parte piesele lor „The Humm”, „Higher Places”, mash-up-ul Martin Garrix & Dimitri Vegas & Like Mike vs. Alesso feat. Roy English – „Cool Tremor”, dar şi melodii precum „Ping Pong”, a lui Armin van Buuren, şi un remix al hitului „See you again”, a lui Wiz Khalifa feat. Charlie Puth.

ATB rămâne unul dintre preferaţii pasionaţilor de muzică eletronică, indiferent de subgenul pe care îl preferă. Prin stilul său coerent, piesele sale melodice, dar şi prin capacitatea sa de a comunica cu publicul, DJ-ul german şi-a câştigat adoraţia unui grup mare de fani din toată lumea. O parte dintre aceştia s-au aflat în primele rânduri, lângă scenă, la UNTOLD Festival, aducându-i aminte DJ-ului de ce ar trebui să vină mai des în România.

ATB la UNTOLD Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
ATB la UNTOLD Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din prima zi de festival!

Deşi şi-a început setul cu beat-uri puternice de electro, house şi-un strop de progressive, ATB a ştiut că publicul de la UNTOLD îşi doreşte să audă şi producţiile sale melodice. Aşa că au urmat „Ecstasy”, „Apollo Road”, „Face to face” şi „When it ends in starts again”.

Finalului setului său a fost unul emoţionant, fiindcă ATB a ales să pună „Trilogy Part III”, una dintre producţiile sale chillout, care a stârnit lacrimi de bucurie în rândul publicului de la UNTOLD Arena. Headlinerul a avut un set corerent, bine închegat, pe care toţi cei prezenţi l-au gustat din plin. Aplauzele şi strigătele de admiraţie din public nu s-au oprit decât la ceva vreme de când ATB ieşise de pe scenă.

Avicii, cel mai aşteapt artist, în a doua zi de UNTOLD Festival

A doua zi de festival a început pe scena principală cu show-urile susţinute de Marwan, Raku, Gentleman, Subcarpaţi şi Cazzette. Pe alte scene, Foreign Beggars şi Andy C & MC 2 SHY au făcut, la rândul, lor senzaţie. Însă, cel mai aşteptat moment  a fost premiera show-ului prezentat de Avicii, în România.

Subcarpaţi la UNTOLD Festival 20155 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Subcarpaţi la UNTOLD Festival 20155 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din a doua zi de festival!

Avicii a urcat pe scena principală de la UNTOLD în faţa unui public pregătit pentru un show grandios, iar ce a urmat a confirmat că aşteptările tuturor în ceea ce-l priveşte pe DJ-ul suedez au fost justificate. Headlinerul serii a oferit un show complet, atât la nivel de tracklist, cât şi la nivel vizual, prin focurile de artificii care au amplificat efectul muzicii sale.

Avicii şi-a început setul cu „Waiting for love” şi apoi au urmat alte hituri ale sale, precum „Broken arrows”, „You make me”, „Addicted to you”, „Heaven”, „The nights”, „Dear boy”, „The Days”, „I could be the one”, „Hey brother” şi „Wake me up”. Publicul de la UNTOLD a demonstrat că ştie toate versurile, aşa că a cântat la unison fiecare piesă, aplaudând cu putere şi dansând cu toată energia de care dispunea. Atmosfera a fost incredibilă!

Avicii la UNTOLD Festival 20155 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din a doua zi de festival!

O mulţime de remix-uri bune şi-au făcut şi ele loc în playlist: Avicii + Florence and The Machine + David Guetta – „Spectrum (Say My Name + Sunshine) The love”, un remix al piesei „Rapture”, de Nadia Ali, unul al piesei „Love me again”, a lui John Newman, dar şi „On my way”, a lui Axwell / Ingrosso. Bass-ul puternic din „Deep down low”, a lui Valentino Khan, a făcut deliciul publicului, iar mega hitul „Seek Bromance” a fost încă o dată primit cu entuziasm, deşi e vechi de cinci ani.

Elementele surpriză ale serii au venit sub forma unor remix-uri ale unor piese clasice, precum „This is how we do it” – Montell Jordan, „Turn Back Time” – Sub Focus, „Hypnotize” – Biggie Smallz şi „Somebody to love” – Jefferson Airplane.

Avicii la UNTOLD Festival 20155 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din a doua zi de festival!

Zecile de mii de persoane au arătat că ştiu cum să se bucure de muzica electronică la maximum, însuşi Avicii părând foarte plăcut surprins de dimensiunea şi entuziasmul publicului de la Cluj Arena.

După Avicii, la pupitru de pe scena „Labyrinth”, de la Sala Polivalentă, a urcat veteranul Sasha, care, la cei 45 de ani ai săi, nu dă semne că i-ar scădea nivelul de energie. Sala a devenit neîncăpătoare, în scurt timp, pentru pasionaţii muzicii house, cei care au crescut cu ea şi pentru care Sasha este unul dintre oamenii care au jucat un rol fundamental în dezvoltarea acestui gen.

Andy C la UNTOLD Festival 20155 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din a doua zi de festival!

Experienţa sa de peste 30 de ani ca DJ şi producător a fost evidentă în fiecare beat house din set. Nivelul de rafinament pe care Sasha îl demonstrează face ca acesta să rămână unul dintre preferaţii cluburilor de pretutindeni. Ne bucurăm că avem ocazia să-l vedem destul de des în România, iar fanii nu au ratat şansa de a se bucura de muzica sa nici la UNTOLD Festival.

Armin van Buuren, show de 3 ore, la UNTOLD Festival

A treia zi de festival a debutat pe scena mare cu show-ul grupului muzical Moonlight Breakfast, urmat de cele susţinute de Patrice, John Newman, Tennie Tempah şi duoul Sunnery James & Ryan Marciano şi s-a încheiat cu mega show-ul DJ-ului olandez Armin van Burren.

UNTOLD Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
UNTOLD Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Unul dintre cei mai aşteptaţi artişti la UNTOLD Festival a fost, cu siguranţă, Armin van Buuren. Cei care l-au mai văzut live pe DJ-ul olandez ştiu că show-urile sale sunt grandioase, din punct de vedere muzical şi vizual, iar acest lucru se întâmplă fără excepţie.

Armin este autorul unuia dintre cele mai bune şi complexe show-uri de muzică electronică, „Armin Only”, şi un nume obişnuit pe lista celor mai mari festivaluri din lume. Producţiile sale urcă în topuri din SUA până în Australia, iar show-ul său radio, „A State of Trance”, a ajuns la la episodul cu numărul 724 (724 de săptămâni de când produce acest show!). Armin a fost şi DJ-ul numărul 1 în lume, vreme de cinci ani, însă pentru cei care au fost la UNTOLD, în ziua a treia, va rămâne, cu siguranţă, în topul personal, indiferent de clasarea sa în DJ Mag Top 100.

Armin van Burren la UNTOLD Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Armin van Burren la UNTOLD Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

La Cluj Arena, au răsunat piese favorite ale fanilor trance şi EDM, precum „We’re all we need”, de la Above & Beyond, „U”, a lui Gareth Emery, „Waiting”, a lui Dash Berlin cu Emma Hewitt, şi un remix excepţional pentru „We are one” – Faithless. Mark Sixma a fost şi el prezent printr-o serie de tracks în show, fiind un preferat al lui Armin. Şi, ca o dovadă a aprecierii sale pentru muzica trance provenită din România, headlinerul a inclus şi piesele „Forever”, a lui Bogdan Vix, şi „Goodbye”, a Alexandrei Bădoi.

Desigur, nici producţiile proprii nu au lipsit, recent lansatul „Stardust”, hitul „Ramin Djawadi – Game Of Thrones Theme (Armin van Buuren Remix)” şi „Eiforya” (Armin van Buuren & Andrew Rayel) fiind şi ele incluse în tracklist.

UNTOLD Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
UNTOLD Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Zeci de mii de oameni au comunicat cu Armin prin aplauze, prin cântatul la unison şi prin faptul că au dansat timp de mai bine de trei ore fără pauză. La rândul său, de la pupitru (sau de pe pupitru), Armin şi-a arătat aprecierea pentru un public generos şi receptiv aşa cum îşi doreşte orice artist.

David Guetta a încheiat cu succes prima ediţie UNTOLD Festival

Ultima zi de festival a început timid pe scena principală, cu show-urile susţinute de GOLAN, Irie Maffia, Fatman Scoop şi a continuat în forţă cu Third Party şi Tujamo, pentru a se încheia apoteotic cu David Guetta. Pe scenele secundare, DJ Premier şi DJ Set-ul Pendulum alături de MC Verse au fost foarte apreciate.

Untold Festival was Unreal !50.000 people !Multumesc Romania

Posted by David Guetta on Tuesday, August 4, 2015

Ultimul headliner de la UNTOLD Festival a avut o sarcină dificilă: aceea de a oferi încă o experienţă intensă, măcar la fel de bună ca cele precedente. David Guetta s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, oferind un show distractiv, plin de hituri şi ducând în extaz cel mai numeros public al unui show de EMD din România.

Cluj Arena a fost plină ochi de persoane venite să se bucure la maximum de ultima seară de UNTOLD Festival. Guetta i-a trecut pe toţi printr-o multitudine de stiluri muzicale, bine prinse în remix-uri sau mash-up-uri house sau electro. Am auzit „Play Hard” ft. Ne-Yo, Akon,”Hey Mama” ft Nicki Minaj, Bebe Rexha & Afrojack, „Seven Nation Army” şi „All of me”, a lui John Legend.

David Guetta la UNTOLD Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
David Guetta la UNTOLD Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din ultima zi de festival!

Dintre producţiile sale, Guetta a ales să includă în tracklist şi „Titanium”, „Love is Gone”, „Lovers on the Sun”, la care a publicul a reacţionat din plin cu aplauze furtunoase. Cluj Arena a fost locul celei mai mari petreceri din România, la care absolut toată lumea a dansat.

Focurile de artificii care au marcat finalul show-urilor de pe main stage au fost spectaculoase, încheind perfect patru zile intense de festival şi o şansă extraordinară de a vedea câţiva dintre cei mai buni DJ-i şi producători de muzică electronică din lume.

Publicul la UNTOLD Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Publicul la UNTOLD Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din ultima zi de festival!

Pentru că UNTOLD Festival 2016 a fost deja anunţat, nu putem decât să-l aşteptăm cu entuziasm şi să felicităm organizatorii pentru reuşita lor de a ne oferi un festival de această amploare.