Summer Well 2014 a debutat sub razele puternice ale soarelui, pe 9 august, la Domeniul Ştirbey din Buftea. Ediţia din acest an a festivalului a fost anunţată ca fiind sold-out în urmă cu câteva zile, peste zece mii de persoane fiind prezente pe celebrul domeniu pentru a vedea artişti ca: Bastille, John Newman, The 1975, Chlöe Howl sau Prides.


RECENZIE: Placebo, The National, Miles Kane în a doua zi de Summer Well 2014

Summer Well este un festival ce are un public aparte, un public cu atitudine ce şi-a cumpărat din timp abonamente şi a aşteptat cu nerăbdare al doilea weekend din august. Cu ţinute speciale, flori în păr şi teneşi coloraţi, cu păturica de picnic la pachet, cu zâmbetul pe buze şi extrem de relaxaţi. Aşa au pornit miile de fani ai festivalului spre Buftea. Faptul că festivalul este sold out a fost evident încă de la intrare unde cozile erau destul de mari, însă accesul s-a făcut relativ facil.

Publicul de la Summer Well 2014 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Publicul de la Summer Well 2014 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto din prima zi de festival!

Domeniul Ştirbey i-a primit însă pe toţi cu porţile larg deschise şi cu o mulţime de surprize: de la zone de joacă pentru cei mici la baloane de săpun uriaşe, de la cinematograf în aer liber la cararvana Orange 4G, de la terase la deja tradiţionalul balon cu aer cald. Iar peste toate, multă, multă muzică.

Prides şi Chlöe Howl – debut cu dreptul pentru Summer Well 2014

Numărul mare de spectatori a fost vizibil încă de la intrarea pe scenă a celor de la Prides. Trupa a luat fiinţă în 2013, însă la Summer Well a fost clar că deja are format un nucleu măricel de fani. Sub umbrela synthpop, piesele trupei au atras uşor atenţia celor prezenţi, care s-au lăsat captivaţi de ritmuri şi de mişcările membrilor trupei. Au fost apaludaţi intens la finalul unui cover după „Time After Time” (Cyndi Lauper). Prides şi-au încheiat prestaţia cu „Messiah”, piesă pe care au cântat-o şi la festivitatea de închidere a Jocurilor Commonwealth-ului, pe 3 august. Trupa a părăsit scena în aplauze şi probabil cu ceva fani noi.

Chlöe Howl la Summer Well 2014 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Chlöe Howl la Summer Well 2014 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto din prima zi de festival!

Chlöe Howl a păşit pe scenă purtând pantaloni cu talie înaltă, în carouri albe şi negre, şi un top albastru scurt, cu o coloană sonoră de aplauze. La doar 19 ani, tânara din Marea Britanie ce se pregăteşte de lansarea primului său album, în septembrie, are deja în CV o nominalizare la BBC Sound of 2014 şi o prezenţă pe lista scurtă a Critics Choice Award la BRIT Awards 2014. Pe scena de la Buftea, nu a stat locului, a comunicat cu cei prezenţi, a zâmbit şi a încântat cu vocea sa aparte. „Disappointed”, „Paper Heart”, „Tomorrow’s Far Away”, „No strings” şi „Rumour” au fost doar câteva dintre piesele pe care spectatorii le-au putut asculta la Summer Well. Însă dincolo de toate Chlöe Howl i-a vrăjit cu atitudinea şi farmecul său, demonstrând că va avea multe de spus în muzica britanică şi nu numai, de acum înainte.

The 1975 – atitudine de rock staruri şi farmec englezesc

Pe măsură ce se apropia ora de începere a concertului The 1975, pajiştea Palatului Ştirbey devenea din ce în ce mai aglomerată. Cu câteva minute înainte de 20:00, nebunia a început cu ţipete şi aplauze din public şi pe ritmurile piesei „The City”. Nonconformiştii muzicieni şi-au salutat publicul, s-au declarat fericiţi să fie prezenţi în România şi şi-au cerut scuze că nu au venit mai devreme. Prezenţa de anul trecut din cadrul festivalului fiind anulată din motive legate de schimbarea planurilor de turneu, însă fanii s-au bucurat din plin de concertul de la Summer Well 2014.

The 1975 la Summer Well  2014 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
The 1975 la Summer Well 2014 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto din prima zi de festival!

The 1975 sunt împreună de mai bine de 10 ani, însă în ultimii ani puştii din Marea Britanie au luat cu asalt topurile muzicale din toată lumea. Cu o atitudine demnă de rock staruri, o sticlă de vin şi mişcarile nebuneşti ale solistului Matty Healy, The 1975 au făcut show la festival. Din setlist nu au lipsit: „Settle Down”, „Girls” sau „Chocolate”, toate intens aplaudate de cei prezenţi.

John Newman – energie, comunicativitate şi mult, mult talent

La show-ul lui John Newman deja nu mai puteai arunca un ac pe pajiştea din faţa scenei, dar asta nu a părut să îi deranjeze pe cei care au venit să-l vadă. Însoţit de trupă şi backing vocals, John Newman a adus o doză de energie nebunească primei seri de festival. Pe lângă vocea extraordinară şi mişcările sale de dans, solistul de doar 24 de ani a creat nebunie în public, fanii dansând şi cântând alături de el.

John Newman la Summer Well 2014 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
John Newman la Summer Well 2014 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto din prima zi de festival!

Cu un sound ce reuneşte soul-ul, cu popul şi muzica electronică, John Newman are un loc aparte pe piaţa muzicală internaţională. În ceea ce priveşte show-ul live, este cu siguranţă în topul artiştilor britanici din noua generaţie, lucru evident la Summer Well, de la band la ţinute, la grafică şi la relaţia specială pe care John şi-a creat-o parcă instant cu cei prezenţi. A cântat, printre altele, „Losing Sleep”, „Cheating” şi „Out of my head”, seara nu se putea încheia însă fără „Not Giving In” (pe care a lansat-o alături de Rudimental) şi „Love Me Again”.

Bastille – indie pop britanic sub razele unei Super Luni

Bastille este un nume ce de câţiva ani şi-a creat o obişnuinţă din a se poziţiona în vârfurile topurilor muzica şi a mai refuza să coboare. Headlinerii primei seri de Summer Well au fost aşteptaţi cu nerăbdare de fani înfocaţi de la noi şi nu numai, pentru că aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi, o parte destul de consistentă din public a venit de dincolo de graniţe să se bucure de atmosfera „de vacanţă”.

Bastille, headliner-ii primei zile de festival - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Bastille, headliner-ii primei zile de festival – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto din prima zi de festival!

Cu mult înainte de 22:45, ora programată de începere a show-ului, fanii îşi aşezaseră banner-ele şi îşi aşteptau idolii, aşa că la intrarea acestora pe scenă pajiştea a răsunat de aplauze şi urale. Au început cu „Bad Blood” şi „Weight of Living, Pt. II”, şi nu a durat mult până publicul dansa şi cânta fără oprire. Timidul Dan Smith a fost cel care a salutat spectatorii şi le-a mulţumit în română pentru aplauze şi mai ales pentru prezenţă. Vegheaţi de o lună plină ce părea parcă desprinsă din unul dintre videoclipurile extrem de creative ale trupei, Bastille au făcut ca primul lor show în ţara noastră să fie unul memorabil. Dacă Dan şi-a demonstrat calităţile vocale, dar şi talentul de clăpar şi percuţionist, nici ceilalţi băieţi (Woody – tobe, Will – bass şi Kyle – clape) nu s-au lăsat mai prejos.

Publicul la concertul trupei Bastille - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Publicul la concertul trupei Bastille – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto din prima zi de festival!

Setlist-ul a cuprins piese ca: „Overjoyed”, „Blame”, „Things We Lost in the Fire”, „Oblivion” sau „The Draw”. Pentru „Flaws”, Dan a coborât în public sărind şi cântând alături de fani, cărora la următoarea piesă le-a cerut ajutorul. Solistul britanic este cunoscut pentru „talentul” său de dansator, aşa că pentru „Of the Night” a fost ajutat de fani, aceştia sărind la fiecare semn al britanicului. Show-ul s-a terminat cu piesa „Pompeii” cântată pe mii de voci şi cu promisiunea unei reveniri din parte câştigătorilor premiului BRIT pentru British Breakthrough Act. Prima zi de Summer Well a fost una care cu siguranţă nu va fi uşor uitată de fani. Deşi a părut oarecum aglomerat, festivalul de la Buftea a devenit o tradiţie extrem de frumoasă ce creşte de la an la an şi reuşeşte să aducă un suflu nou pe piaţa evenimentelor de la noi. Evenimentul organizat de Livada şi Orange România continuă şi duminică, 10 august 2014, cu artişti ca: Placebo, The National, Miles Kane, Tom Odell sau Reptile Youth.