Festivalul Stufstock a ajuns anul acesta la a VIII-a ediţie. Muzica, filmul, teatrul, fotografia şi cartea au creat o săptămână de rockarte pe plaja din Vama Veche. Cei peste 11.000 de oameni care au ajuns săptămâna trecută în Vama Veche au avut de unde alege cum să-şi umple timpul.

Încă de luni, la terasa Baza Sportivă a început workshopul de fotografie „Vama sub lumini de Oscar” organizat de 4K Broadcast Solutions, un atelier de fotografie dedicat pasionaţilor de domeniu, profesioniştilor, fotojurnalistilor şi amatorilor. În fiecare zi, timp de 6 zile, aici au avut loc workshopuri pe diferite teme de fotografie, vernisaje, prezentări de produs, cele câteva zeci de persoane participante întorcându-se acasă cu mai multe cunoştinţe în domeniu şi, cu siguranţă, cu cel puţin câţiva prieteni noi.

La terasa Goblin’n Gulag, timp de 3 zile doritorii au putut să se înscrie la Rock School pentru a învăţa să cânte la chitară, bas şi tobe, sfârşitul fiecărei zile de „şcoală” fiind încununat cu un jam session al elevilor alături de profesori.

Tot pe scena Goblin’n Gulag a avut loc şi finala concursului Stufstock Newcomers, o altă iniţiativă a festivalului Stufstock de a promova trupe tinere. Cele 12 formaţii rămase după semifinala de la Bucureşti au fost: Addiction, Chester, Cuantune, East Roots, Rava, Robin And The Backstabbers, Schlitz, Stonebox, The Da Da, Tiptil, Up To Eleven şi White Walls. Câştigătorii concursului au fost răsplătiţi cu premii menite să-i ajute în a-şi înregistra şi promova un nou album, un videoclip sau cu instrumente muzicale, având totodată ocazia să concerteze pe Scena Rock a festivalului în cea de-a doua zi de Stufstock. Prima clasată a fost formaţia White Walls din Constanţa, a doua a fost The Da Da’s din Bucureşti, iar pe locul 3 s-a clasat East Roots, tot din Bucureşti.

La terasa Hand, Filmstock a strâns aproape 3.000 de oameni dornici să vadă proiecţiile Kapitalism, reţeta noastră secretă, Pirates of the Sea, Nuntă în Basarabia şi retrospectivele Next Film Festival, Iaşi International Film, Romanian Short Waves, în prima zi de concerte pe scena rock având loc şi proiecţia filmului The Boat that Rocked. Terasa Hand a devenit nu o dată neîncăpătoare pentru toţi cei care doreau să asiste la proiecţie, unul dintre filme rulând chiar de două ori la cererea publicului (este vorba de Kapitalism, reţeta noastră secretă).

Peste alee, la Corsarul, am avut şi teatru. Piesele G.O.D. (regia: Marcel Ţop), (CU)CUIEINFRUNTE (regia Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor), Cum am mâncat un caine (regia: Adi Iclanzan) au făcut terasa neîncăpătoare de asemenea pentru spectatorii dornici să ia parte la spectacol.

În cele două zile de concerte, pe scena rock au apărut atât nume consacrate de-a lungul istoricului festivalului, cât şi trupe mai noi. Vineri seara, de la ora 23:30, fanii au putut urmări concertele Trupa Veche, Byron, Urma şi Zdob şi Zdub. Spre ora 5 dimineaţa, când s-a incheiat recitalul energic al celor de la Zdob şi Zdub, încă erau o mulţime de oameni strânşi în faţa scenei şi acaparaţi de spectacol.

Sâmbătă seara, concertele de pe scena rock au reînceput în jurul orei 15:30 cu trupele clasate pe primele 3 locuri la concursul Stufstock Newcomers, apoi au continuat cu concertele Phenomenon, Implant pentru Refuz, Zob, Altar, KUMM, OCS, Nicu Alifantis & Zan, E.M.I.L., Trooper şi Luna Amară. Ca şi vineri seara, atmosfera de distracţie, cu dans, bere şi multă energie nu s-a risipit până târziu, spre dimineaţă, când s-a încheiat şi recitalul ultimei trupe.

A fost o săptămână plină, cu tot ce ai nevoie ca să te simţi bine, o nouă ediţie reuşită a festivalului Stufstock. Nu ne rămâne decât să aşteptăm ediţia de anul viitor pentru a vedea iar cât de mult spirit liber putem să înghesuim într-o săptămână de Stufstock.

Foto: Manuela Cepoi

Vezi galeria foto a festivalului Stufstock 2010