Mii de spectatori au „savurat” un pahar de „şampanie” muzicală alături de Goran Bregovic şi a lui Wedding and Funeral Orchestra pe 6 martie 2014. Evenimentul ce a promovat albumul „Champagne For Gypsies”, a avut loc la Sala Palatului din Bucureşti şi a fost deschis de Florin Salam.

Diversitate a fost cuvântul de ordine la concertul de pe 6 martie: diversitate muzicală şi culturală pe scenă şi diversitate şi în public. De la prichindei veniţi alături de părinţi la studenţi străini şi de la corporatişti la pensionari, media de vârstă nu a depăşit 35 de ani, toţi bucurându-se din plin de spectacol.

Florin Salam a deschis show-ul de la Sala Palatului

Puţin după 19:30, în faţa publicului, ce îşi ocupase din timp locurile în sală, a apărut o trupă formată din opt instrumentişti care a dat startul serii. După o piesă interpretată de trupă şi Sorin, pe scenă şi-a făcut apariţia Florin Stoian, cunoscut publicului ca Florin Salam. În apaluzele celor prezenţi şi cu lacrimi în ochi acesta şi-a început show-ul cu o piesă dedicată soţiei sale, care din păcate nu mai este printre noi.

Florin Salam, concert în deschiderea lui Goran Bregovic - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Florin Salam, concert în deschiderea lui Goran Bregovic – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Îmbrăcat în blugi, cămaşă neagră şi o geacă din piele albastră, Florin Salam s-a declarat extrem de emoţionat şi onorat de şansa de a deschide concertul lui Goran şi de a cânta alături de acesta. Artistul a interpretat piese ca: „Frumuseţe de femeie”, „De-aş putea aş cumpăra zile pentru mama mea” (dedicată mamei sale), „Dacă te măriţi cu mine” sau „Amar şi foc la inimă mi-ai pus”.

Timp de câteva zeci de minute Florin Salam a oferit un show plin de energie şi emoţie, mulţumind în repetate rânduri publicului pentru aplauze şi prezenţă. Mini-recitalul său s-a încheiat pe o variantă proprie a piesei „Tranquila” a lui J Balvin şi cu o explozie de energie pe scenă, cu aproape tot band-ul dansând nebuneşte în aplauzele publicului.

Din culise în centrul scenei

După ce a privit din culise aproape tot concertul, Goran Bregovic nu a rezistat şi a urcat pe scenă alături de Florin Salam şi trupa sa. Şi-a ocupat locul în partea din spate a scenei şi a cântat alături de aceştia „Omule” şi „Hopa Cupa”, de pe „Champagne For Gypsies”, într-un moment ce a părut un jam session între prieteni.

Goran Bregovic şi Florin Salam - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Goran Bregovic şi Florin Salam – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Încetul cu încetul, locul artiştilor din deschidere a fost luat de Wedding and Funeral Orchestra, iar evenimentul a continuat fără nicio întrerupere, trecerea făcându-se pe nesimţite pentru public. Timid, din scaunul său, Goran a declarat că s-a bucurat că a avut ocazia să cânte alături de Florin Salam şi că speră ca celor prezenţi să le placă concertul său.

Show-ul a început cu o piesă specială, „Ausência”, dedicată regretatei Cesaria Evora şi a continuat pe ritmuri ceva mai vesele cu „Maki Maki”, „Champagne For Gypsies” şi „Ne Siam Kurve Tuke Sijam Prostitutke”.

Goran Bregovic & Wedding and Funeral Orchestra - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Goran Bregovic & Wedding and Funeral Orchestra – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Îmbrăcat complet în alb, Goran nu şi-a părăsit scaunul şi şi-a condus orchestra cu zâmbetul pe buze. În formulă restrânsă, orchestra de nunţi şi înmormîntări a fost formată din şase instrumentişti din Serbia (doi trompetişti, un saxofonist, doi trombonişti şi un percuţionist) şi două soliste din Bulgaria. Aceştia au captivat audienţa cu talentul şi bucuria de a cânta demonstrată pe parcursul celor mai bine de două ore de show.

„Champagne For Gypsies” – un album special

Celebrul muzician sârb a vorbit despre albumul său, care a fost lansat într-o perioadă dificilă pentru ţiganii din Europa şi le-a prezentat fanilor câteva piese de pe acesta, povestind şi despre muzicienii alături de care le-a cântat. Au urmat: „Presidente” şi „Balkaneros”, pe album înterpretată alături de Gipsy Kings, şi „Be That Man” şi „Quantum Utopia”, în varianta de studio cu Eugene Hütz (Gogol Bordello).

Wedding and Funeral Orchestra - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Wedding and Funeral Orchestra – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Pe acorduri pline de culoare cu influenţe din muzica ţigănească şi turcească, condimentată cu fărâme parcă din toate culturile din zona Balcanilor, muzica lui Goran a creat o atmosferă unică la Sala Palatului. Spectatorii s-au bucurat din plin de fiecare piesă, unii dintre ei preferând să renunţe destul de rapid la scaune şi să danseze pe margine şi pe spaţiul dintre rânduri.

Un moment special a fost interpretarea de către Ludmila Radkova-Traikova a piesei „Edelezi”, vocea sa curată a răsunat puternic în Sala Palatului. De astfel intervenţile celor două soliste (Daniela Radkova-Aleksandrova şi Ludmila Radkova-Traikova) au fost intens aplaudate pe tot parcursul serii.

Mii de oameni au aplaudat necontenit peste 30 de minute

Spre final au interpretat „Mesecina”, după care o parte din band a părăsit scena. Pe primele acorduri ale „In the death car” publicul a început să aplaude, însă a fost „certat” de Goran. Acesta le-a spus ca este o poveste despre un maniac ce se află într-o maşină cu o fată şi nu trebuie să aplaude, însă i-a încurajaz să cânte partea cu „la la la”, iar aceştia l-au ascultat cuminţi. A urmat „Gas, Gas” în faţa unui public ce apaluda necontenit.

Trupa a revenit la bis cu un Goran fericit că fanilor le-a plăcut concertul. Cei prezenţi nu şi-au reocupat locurile pe scaune, mai bine de 30 de minute cântând şi dansând pe piese ca: „Artileria” sau „Bella Ciao”. Mult mai destins, Goran a renunţat la sacou, a cinstit un pahar în sănătatea celor prezenţi şi i-a îndemnat să meargă „La Atac” pe „Kalasnjikov”.

Valoarea artistică a muzicii lui Goran Bregovic este una de necontestat, iar impactul aceasteia asupra percepţiei mondiale cu privire la zona Balcanilor este unul extrem de mare. Cu bune, cu rele, cei din această zonă iubesc cu patimă şi în tot ce fac pun o pasiune greu de cuantificat, iar cultura noastră nu face decât să ne sublinieze bucuria de a trăi, a iubi şi a ne distra. La Sala Palatului, Goran a reînvăţat mii de oameni să se bucure de frumuseţea muzicii şi să o sărbătorească cum se cuvine, cu „şampanie pentru ţigani”.