În perioada 1-4 august 2013, pe plaja din Vama Veche a avut loc Folk You! Florian Pittiş 2013, un festival ce a reuşit să adune cele mai importante nume ale muzicii folk şi rock de la noi din ţară: Ada Milea, Viţa de Vie, Zdob şi Zdub, Celelalte Cuvinte, Paula Selling, Andrei Păunescu, Florin Chilian, Mircea Baniciu, Kappl, Lipan & Friends şi mulţi alţii.

Melanj de genuri muzicale în prima zi de festival

Prima zi de festival a oferit iubitorilor de muzică, veniţi din toate colţurile ţării, concerte marca Gheorghe Zamfir, Alexandru Andrieş, Ada Milea, Viţa de Vie şi Rezident EX.

Gheorghe Zamfir, magicianul naiului, însoţit de taraf, a urcat pe scena de la malul mării interpretând, cu emoţie, cele mai cunoscute şi iubite cântece ale Mariei Tănase; anul 2013 reprezentând împlinirea a 100 de ani de la naşterea Doamnei Cântecului Românesc.

Recitalul Adei Milea plin de umor, sarcasm şi fină ironie la adresa societăţii actuale, a metehnelor poporului român, a fost urmat de cel al lui Alexandru Andrieş, un alt fin observator al naţiunii noastre.

Publicul s-a bucurat din plin de cele patru zile de muzică - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Publicul s-a bucurat din plin de cele patru zile de muzică – Foto: Paul Voicu – iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival

Viţa de Vie a ridicat lumea în picioare cu un concert exploziv, cu piesele lor mai noi sau mai vechi, cântate din tot sufletul alături de cei din public. Muzica celor de la Viţa de Vie a răsunat în Vama Veche, a răscolit amintirile celor prezenţi, a îmbătat auzul iubitorilor de rock.

Ultima trupă a primei seri a fost supergrupul Rezident Ex, Kempes & Co au cântat pentru cei aflaţi în Vama Veche piesele pe care cei din public imediat le-au recunoscut şi le-au însoţit cu aplauze.

De la tradiţional la rock, cu trecere prin folk

În a două seară de Folk You a venit rândul celor de la Celelalte Cuvinte, Marius Mihalache, Grigore Leşe, Emeric Set, Zdob şi Zdub să urce pe scenă în faţa unui public din ce în ce mai numeros.

Grigore Leşe a adus în Vamă muzica de odinioară, cu parfum arhaic, ce a scos în evidenţă profunzimea sufletului român, iar măiestria lui Marius Mihalache a cules apaluzele celor aflaţi pe plajă pentru a asculta ţambalul, care în mâinile lui Marius Mihalache prinde viaţă şi pare că deapănă poveşti, îmbinând jazz, folclor sau clasic.

Muyica cap[t[ o nou[ dimensiune pe plaja din Vama Veche - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Muzica capătă o nouă dimensiune pe plaja din Vama Veche – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival

Celelalte Cuvinte au adus publicului cele mai cunoscute piese ale trupei: „Dacă vrei”, „Iarbă prin păr”, „Fântâna suspinelor”, aplaudate şi fredonate cu ardoare de toţi cei prezenţi, trupa fiind una dintre cele mai iubite formaţii de rock de la noi din ţară.

Versurile lui Adrian Păunescu din „Nebun de Alb” şi „Oraţie de Nuntă„, au prins viaţă în interpretarea plină de emoţie a celor de la Emeric Set.

Zdob şi Zdub au încheiat în forţă seara, cu al lor hardcore moldovenesc în care se împletesc acordurile hardcore punk cu fragmentele din folclor. Încă de la primele note, lumea a fost în picioare, a dansat, a cântat pe toate piesele „zdubilor”, de la „Vidili noci” la „Ţiganii şi OZN„, sau „Moldovenii s-au născut„.

Poezie, sensibilitate şi umor în a treia zi de Folk You!

Sâmbătă, 3 august, pe scena Folk You! Florian Pittiş au susţinut recitaluri: Poesis, Paula Selling, Andrei Păunescu, Florin Chilian sau Mircea Baniciu, Kappl, Lipan & Friends (Vlady Cnejevici, Teo Boar).

Poezie, sensibilitate, talent, muzică…aşa poate fi descris concertul Paulei Selling, cei de la Poesis au făcut să vibreze mulţimea, iar Florin Chilian a adus pe scenă „Zece” (întâmplări ciudate) alături de piese precum „Chiar dacă”, „Cântecul avocatului”, spre deliciul celor de pe plajă.

 Baniciu, Kappl, Lipan & Friends la Folk You! Florian Pittiş 2013 - Foto: Paul Voicu - iConcert.ro
Baniciu, Kappl, Lipan & Friends la Folk You! Florian Pittiş 2013 – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival

Ultimul moment al serii a fost oferit de Mircea Baniciu care a urcat pe scenă alături de foşti colegi din Phoenix (Ovidiu Lipan Ţăndărică, Josef Kappl) şi din Pasărea Colibri (Vlady Cnejevici). Muzica a triumfat, oamenii au însoţit artişii cu propriile lor voci şi aplauze, în ciuda ploii care începuse să cadă.

Momente speciale la final de festival

Duminică 4 august a fost ultima zi de Folk You 2013 şi totodată a „mişcării de rezistenţă împotriva prostiei revărsate”, motto-ul festivalului. Au urcat pe scenă Ştefan Hruşcă, Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Taxi şi Vama.

Nicu Alifantis a hipnotizat publicul cu primele acorduri şi cu primele sunete ale trimbrului său inconfundabil. Versurile poeţilor, măiestria-i binecunoscută de compozitor şi cântăutor, atmosfera de intimitate pe care reuşeşte să o creeze la fiecare concert, toate au contribuit la unul dintre cele mai speciale momente ale festivalului.

Vama a concertat în ultima zi de festival - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Vama a concertat în ultima zi de festival – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival

Taxi şi Vama au fost două dintre cele mai dorite concerte, ambele trupe ieşind la rampă cu hiturile pe care lumea le-a cântat cu plăcere, încheind astfel o nouă ediţie de Folk You! Florian Pittiş.

De menţionat faptul că publicul, la iniţiativa voluntarilor din „Mişcarea de rezistenţă”, la finalul concertelor strângeau resturile adunate pe parcursul serii.

Folk You reuşeşte să adune în fiecare an mii de oameni pe plaja din Vama Veche, uniţi de muzică. Cu nisipul în picioare, la lumina lunii, pe malul mării, muzica dobândeşte o nouă dimensiune la Folk You!