Muzica fado – un melanj de sentimente unice, de emoţii puternice care străbat din străfundul unui suflet sensibil şi viguros în acelaşi timp, un suflet sedus de trăirile cele mai intense şi imposibil de îmblânzit – şi-a reunit din nou fanii la Sala Palatului, pe 9 februarie 2014, la concertul extraordinarei Dulce Pontes, cântăreaţa care trăieşte cu înflăcărare fiecare acord al pieselor tradiţionale, născute în inima Portugaliei.

După concertul de muzică fado susţinut de Ana Moura, o altă reprezentantă remarcabilă a acestui gen, pe 3 octombrie 2013, iată că am avut din nou ocazia să ascultăm şi să simţim arzătoarele ritmuri fado, o adevărată moştenire a civilizaţiei portugheze. La spectacolul organizat de Kompas Events, Dulce Pontes l-a avut ca invitat special pe Marcel Pavel.

Candoare şi acorduri vibrante pe scena Sălii Palatului

Un pian şi regina muzicii fado, Dulce Pontes, atingându-i subtil clapele şi eliberând o mare de splendoare prin notele înalte îmbinate cu sunetul emoţionant şi cu acordurile expresive ale pianului. Aşa a început minunatul concert susţinut de Dulce Pontes, şi a fost perfect din toate punctele de vedere. Chiar şi lumina palidă i-a fost complice cântăreţei, atmosfera creată desprinzându-se parcă din basm.

Dulce Pontes la Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Dulce Pontes la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Pe durata pieselor „O Infante”, „Grito”, „La Bohemia” şi „Ondeia”, artista nu s-a despărţit de bunul ei prieten, pianul, urmând ca apoi să se dezlănţuie pe tradiţionalele ritmuri iberice, specifice pieselor „Bailados Do Minho”, „Fado Choro” şi „Fado Das Horas”. „Soy Un Circo” a adus un plus de expresivitate şi carisma şi a scos în evidenţă firea deschisă şi expansivă a lui Dulce Pontes.

Marcel Pavel – un invitat special pe măsură

Unul din cele mai frumoase momente ale serii a fost duetul dintre Dulce Pontes şi Marcel Pavel, ales de celebra cântăreaţă datorită abilităţilor sale vocale şi timbrului său inconfundabil. Cei doi au interpretat magistral piesele „Ave Maria” şi „Mar e Tu”, iar publicul i-a răsplătit cu ropote de aplauze.

Dulce Pontes alături de Marcel Pavel - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Dulce Pontes alături de Marcel Pavel – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Totodată, aşa cum Marcel Pavel ne-a mărturisit, la insistenţele lui Dulce Pontes, a ales sa cânte piesa lui preferată, astfel că am avut prilejul să ascultăm „Caruso”. Marcel Pavel, vizibil emoţionat, i-a mulţumit atât artistei pentru onoarea pe care i-a făcut-o invitându-l să ia parte la acest spectacol, cât şi publicului numeros.

Cântecul marii ne-a sedus pentru eternitate

Finalul spectacolului a fost cea mai intensă parte deoarece Dulce Pontes a interpretat piesele care au consacrat-o şi care au făcut-o să câştige inimile oamenilor din întreaga lume. Vitalitate, mister, poezie, artă, graţie, iată doar câteva dintre cuvintele care descriu capodopere muzicale precum „Maria do Buenos Aires” şi „Cancao do Mar”.

Nu putem uita nici să facem elogiul instrumentelor muzicale care au contribuit la această seară magică, şi anume chitara portugheză, mandolina, cimpoiul şi pianul, acestea îmbinându-se perfect pe toata durata spectacolului. După ce cântecul mării a pus stăpânire pe simţămintele noastre, asemeni cântecului sirenelor din legenda lui Ulise, nu puteam să nu ne dorim mai mult. Astfel, după multe aplauze, Dulce a revenit şi la bis, pe ritmurile energice ale piesei „Lauridinha”, retrăgându-se apoi încărcată de flori.

Am avut parte de un concert splendid, desăvârşit, în care am văzut că muzica tradiţională e mai puternică decât ne-am fi imaginat, din care am învăţat că frumuseţea muzicii nu se naşte din dorinţa de a câştiga cât mai mult, ci din iubirea sinceră faţă de valorile specifice unei civilizaţii. Şi dacă încă nu v-am convins, mai aveti o şansă să descoperiţi muzica fado şi tot amalgamul de sentimente pe care-l implică la concertul Marizei, de pe 15 mai 2014.