O săptămână nu se poate încheia decât extraordinar atunci când zilele de sâmbăta şi duminică aduc două concerte excepţionale, marca Avishai Cohen. De un astfel de concert am avut parte în serile de 10 şi 11 octombrie 2015, când talentatul contrabasist şi-a făcut din nou intrarea pe scena Sălii Radio din Bucureşti, bucurându-şi fanii cu două reprezentaţii magistrale.

Evenimentele au făcut parte tot din seria Jazz Night Out, care îşi propune să aduca la Sala Radio crema muzicienilor de jazz din diferite colţuri ale lumii, care şi-au făurit în timp o carieră extraordinară. În acelaşi timp, concertul a avut ca scop promovarea celui mai recent album lansat de Avishai Cohen în formula de trio, intitulat „From Darkness” şi care reprezintă o întoarcere la rădăcinile muzicii sale şi o explorare profundă şi minuţioasă a creativităţii.

Avishai Cohen Trio la Sala Radio din Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Avishai Cohen Trio la Sala Radio din Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Obişnuit deja cu publicul şi cu fanii săi din România, datorită numeroaselor concerte pe care le-a mai susţinut în ţara noastră în ultimii ani, artistul pare că se identifică din ce în ce mai mult cu atmosfera de aici, iar comunicarea spirituală dintre el şi public se încheagă din ce în ce mai bine.

„From Darkness” prezintă un Avishai Cohen care îndrăzneşte şi mai mult, care îmbină acordurile senzuale şi romantice cu cele grave, ambele definindu-se printr-o acurateţe şi eleganţă aparte. Aproape că e greu să intuieşti de unde se inspiră numele albumului, când pe scena Avishai Cohen emană atât de multă pasiune şi bucurie puse în slujba muzicii. Însă în întuneric, muzica artistului israelian este precum luminiţa de la capătul tunelului, o sursă de speranţă şi de mai bine.

Avishai Cohen la Sala Radio din Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Avishai Cohen la Sala Radio din Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Etern devotat muzicii, această muză a vieţii lui, refuză cu desăvârşire profanarea artei sale şi, chiar dacă acest lucru presupune să le înterzică anumite lucruri fanilor, o face fără să stea pe gânduri. Aşa s-a întâmplat la concertul de duminică, când artistul i-a atras atenţia unei spectatoare din primul rând care trimitea SMS-uri în timpul unei piese, argumentând că muzica trebuie să ajungă curată la public şi că nimeni nu trebuie să le fure această plăcere. Pentru că Avishai Cohen creează artă, emană artă prin toţi porii, insuflându-i esenţa şi în rândul spectatorilor.

Am putut admira o comuniune perfectă artist-contrabas, concretizată prin maniera cu totul seducătoare în care Avishai atinge corzile acestui instrument şi prin unduirile sale fermecătoare şi protectoare pe lângă contrabas. Nu în ultimul rând, demnă de laudă a fost şi sincronizarea perfectă dintre Avishai Cohen şi cei doi colegi care alcătuiesc acest trio memorabil. Cu Daniel Dor la tobe şi pianistul Omri Mor, care l-a înlocuit de această dată pe Nitai Hershkovits, pianistul principal al trio-ului, Avishai Cohen a oferit un exemplu în ceea ce priveşte comunicarea între artişti şi colegi de trupă.

Avishai Cohen Trio la Sala Radio din Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Avishai Cohen Trio la Sala Radio din Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Chiar şi momentele solo au fost savuroase, Avishai şi colegii săi se ascultau rând pe rând, aprobând cu priviri pline de interes şi pasiune fiecare notă muzicală şi reacţie stârnită de muzică.

Spre final, artistul ne-a încântat cu două piese cu influenţe latino, şi anume „Alfonsina Y El Mar” şi „Vamonos Pal Monte”, care au încheiat o seară magică şi care au consolidat şi mai mult prietenia dintre artist şi fanii săi din România. Concertul s-a dovedit a fi o infuzie de fericire şi pasiune, menită să ne încălzească sufletul la mijloc de toamnă.