Vestea că trupa Arch Enemy va concerta din nou în România, la doi ani de la ultimul lor concert în ţara noastră, s-a răspândit rapid printre fanii adevăraţi ai metal-ului, aşa că vineri, 23 mai 2014 am avut parte de un show de-a dreptul electrizant. Evenimentul a avut loc la Turbohalle, una din locaţiile preferate pentru concertele de acest gen, şi pe lângă muzica celor de la Arch Enemy ne-am putut bucura şi de support act-urile a două formaţii româneşti, Goodbye to Gravity şi Krepuskul.

Show-ul de la Turbohalle a fost primul din seria concertelor incluse în turneul de promovare al celui mai recent album marca Arch Enemy, intitulat „War Eternal”, care va fi lansat la jumătatea lunii iunie. Totodată, „War Eternal” este şi primul album înregistrat alături de noua solistă a trupei, Alissa White-Gluz, cea care a înlocuit-o pe îndrăgita veterană Angela Gossow.

Micile probleme organizatorice nu ne-au tăiat cheful de distracţie

Deşi programat să înceapă în mod normal la ora 19:30, aşteptarea s-a prelungit până la 20:30, când în sfârşit organizatorii au dat drumul la acces. Această aşteptare îndelungată nu a fost deloc pe placul celor care au venit devreme pentru a putea lua parte la tot concertul, însă organizatorii s-au scuzat ulterior pentru întârzierea provocată de faptul că trupa suedeză s-ar fi rătăcit un pic, ajungând mai târziu decât era prevăzut.

În orice caz, ne-am înarmat cu răbdare şi am făcut faţă cu brio aşteptării prelungite. Ce-i drept, unii erau mai nervoşi decât alţii, dar până la urmă totul s-a dat oarecum uitării, iar noi am avut parte de un concert plin de vigoare, în care a primat buna dispoziţie.

Goodbye to Gravity – o trupă care sună fantastic de bine

Cu puţin înainte de ora 21:00 a urcat pe scenă prima trupă, Goodbye to Gravity. Membrii unei formaţii care începe să câştige din ce în ce mai mult respectul publicului din zona rock, Andrei Galut (voce), Alex Pascu (chitară bass), Vlad Telea (chitară electrică), Mihai Alexandru (chitară electrică) şi Bogdan Enache (tobe) au încercat să pregătească întrucâtva fanii pentru show-ul celor de la Arch Enemy, debordând de energie şi mişcându-se permanent pe scenă.

Goodbye to Gravity, concert în deschiderea Arch Enemy - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Goodbye to Gravity, concert în deschiderea Arch Enemy – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Băieţii au cântat piese de pe primul album, „Goodbye to Gravity”, printre care „The Cage”, „Unusual Suspects”, „Horizons”, „Back to Life”, „I Won’t Wait”, „Vanishing Point” şi „Between The Tides”. Deşi pe alocuri sonorizarea nu a fost chiar fără cusur, membrii trupei ne-au molipsit cu exaltarea lor, iar sound-ul puternic al formaţiei a compensat într-o oarecare măsură problemele de ordin tehnic.

Totuşi, momentul celor de la Goodbye to Gravity ar fi fost chiar mai reuşit dacă ar fi fost mai mulţi oameni interesaţi să-i asculte. Am putut observa numai o încercare timidă din partea publicului de a lua parte la show-ul trupei, majoritatea preferând să rămână retraşi şi să mai schimbe două vorbe cu prietenii.

Krepuskul a dovedit că este o trupă efervescentă şi inovatoare

Clujenii de la Krepuskul, care au fost aleşi chiar de Arch Enemy pentru a cânta în deschidere, au urcat pe scenă plini de determinare, dorindu-şi ca publicul să înceapă să clocotească pe ritmul pieselor lor, pregătindu-i astfel pentru dezlănţuirea de acorduri metal pe care Arch Enemy urma să o aducă. Nu putem spune decât că şi-au atins scopul, deoarece fanii, al căror număr mai crescuse între timp, au fost foarte receptivi la piesele formaţiei. Nu ştim câţi dintre ei cunoşteau dinainte trupa, dar cert e că băieţii au cântat piese pline de forţă precum „Game Over”, „As Long As you See The Sky”, „Awake”, „Hamsters” sau „They Will Fall”.

Krepuskul, a doua trupă din deschiderea concertului suedezilor - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Krepuskul, a doua trupă din deschiderea concertului suedezilor – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Ne-au făcut chiar şi o surpriză prezentându-ne cel mai nou single numit „Psychotherapy”. De fapt ceea ce ne-a atras la această trupă a fost melanjul genurilor, băieţii abordând stiluri precum death metal, metal experimental sau gothic metal, dar şi interacţiunea permanentă cu publicul care a ajutat mult pentru ca atmosfera să se mai încălzească şi să fim pregătiţi să-i primim cum se cuvine pe fantasticii de la Arch Enemy.

Arch Enemy – un show spectaculos, dar pentru prea puţini oameni

Când cei de la Arch Enemy au urcat pe scenă, cred că cei mai mulţi dintre cei prezenţi au rămas focusaţi pe incredibila Alissa White-Gluz, care a început să-şi rotească părul de un albastru metalic de cum a pus piciorul pe scenă. Statura scundă nu a împiedicat-o să pună stăpânire parcă pe întregul decor şi să se mişte fără niciun fel de inhibiţie. Era pur şi simplu o încântare să o priveşti! Şi nici la capitolul voce nu a fost mai prejos.

Arch Enemy a venit la Bucureşti cu noua solistă, Alissa White-Gluz - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Arch Enemy a venit la Bucureşti cu noua solistă, Alissa White-Gluz – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Dacă mulţi erau foarte sceptici la început şi nu se gândeau că o altă solistă ar putea să o înlocuiască cu succes pe Angela, care timp de 15 ani a oferit identitate trupei, iată că Alissa le-a demonstrat tuturor că are toate atuurile necesare pentru a rămâne în trupă şi pentru ca Arch Enemy să se menţină şi de acum înante în topuri. Forţa, carisma şi determinarea sunt calităţi care o vor aduce în scurt timp pe Alissa White-Gluz în inimile fanilor.

Solo-urile la tobă şi solo-urile de chitară ale lui Nick Corde şi Michael Amott au fost cireaşa de pe tort, iar momentul în care Alissa a fluturat imensul steag cu emblema formaţiei a fost cu adevărat apoteotic. Păcat că publicul a fost atât de puţin numeros la un concert de o asemenea anvergură, păcat că publicul român se mulţumeşte să rămână undeva în umbră, dar bine totuşi că cei puţini rămaşi au părut să cântărească cât două suflete ce au cântat la unison cu cei de la Arch Enemy.

Fanii prezenţi la concertul Arch Enemy din Turbohalle - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Fanii prezenţi la concertul Arch Enemy din Turbohalle – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Setlistul concertului Arch Enemy de la Bucureşti

1. Tempore Nihil Sanat / Intro (War Eternal 2014 + Wages of Sin 2001)
2. Enemy Within (Wages of Sin – 2001)
3. War Eternal (War Eternal – 2014)
4. Ravenous (Wages of Sin – 2001)
5. Revolution Begins (Rise of the Tyrant – 2007)
6. My Apocalypse (Doomsday Machine – 2005)
7. Bloodstainded Cross (Khaos Legions – 2011)

– Drum Solo –
8. Under Black Flags We March (Khaos Legions – 2011)
9. The Day You Died (Rise of the Tyrant – 2007)
10. Dead Eyes See No Future (Anthems of Rebellion – 2003)
11. As The Pages Burn (War Eternal – 2014)
12. No Gods, No Masters (Khaos Legions – 2011)

– Guitar Solos Nick Corde / Michael Amott –
13. Dead Bury Their Dead (Wages of Sin – 2001)
14. We Will Rise (Anthems of Rebellion – 2003)

Bis
15. Yesterday Is Dead And Gone (Khaos Legions – 2011)
16. Blood On Your Hands (Rise of the Tyrant – 2007)
17. Snowbound (Wages of Sin – 2001)
18. Nemesis + Fields of Desolation Outro (Doomsday Machine 2005 + Black Earth 1996) Machine 2005 + Black Earth 1996)