Unul dintre cele mai mari festivaluri europene de heavy metal, Hellfest se desfăşoară între 17 şi 19 iunie 2011 la Clisson în Franţa şi îi are ca headlineri pe Ozzy Osbourne, Scorpions, Judas Priest şi Trust.

Scurt istoric

Clisson se află la 30 de km de Nantes, pe Valea Loarei, în vestul Franţei, la câţiva km distanţă de Oceanul Atlantic.

Festivalul se ţine din 2006, când, după două ediţii desfasurate în spaţiul new-yorkez, a ajuns pe pământ european şi a crescut cu fiecare an în notorietate şi importanţă. În 2008 au participat la festival cam 30.000 de oameni. Cazarea se face la cort sau în maşină, iar cumpărăturile de la supermarket-ul L’Eclerc.

Fanii genului metal s-au putut bucura în cadrul festivalului Hellfest de prezenţa unor artişti precum Craddle Of Filth, Alice in Chains în 2006 sau Immortal, Cannibal Corpse şi Type O Negative în 2007. Începând cu ediţia din 2008, a căpătat proporţii, întrucât şi-au făcut apariţia nume mari precum Venom, Slayer sau At The Gates.

În 2009 festivalul a confirmat numele pe care şi-l făcuse în cei trei ani de existenţă, iar Manowar, Marilyn Manson şi Motley Crue au acceptat invitaţia organizatorilor de a fi capete de afiş. În 2010, fanii rockului i-au putut vedea pe Deftones, Alice Cooper sau pe cei de la Twisted Sister, acesta fiind şi primul an în care s-au vândut toate biletele puse în vânzare.

Cum a fost în 2010?

Programul a fost foarte bine stabilit pentru fiecare zi: concertele începeau la ora 12:00, fiecare trupă avea 40 de minute (pe ceas!), fără bis-uri sau probe de sunet. Se cânta alternativ pe 4 scene: două Mainstage alăturate şi alte două care se aflau în corturi uriaşe.

Concertele au fost la înălţimea aşteptărilor, dar este evident că fiecare formaţie are publicul ei. Trupele vin pregătite să cânte, nu să se prefacă. Au un spectacol bine pus la punct, jocuri de lumini neîntâmplătoare, prezenţă scenică, diferite moduri de a trezi şi răvăşi mulţimea, nu doar de a o zgudui auditiv.

Noaptea totul capătă proporţiile menite acestui tip de muzică şi energia se ridică la nivele neaşteptate. Atmosfera nu poate fi descrisă, ci doar trăită, ca spectator sau ca participant, nu contează, doar să fii acolo. Petrecăreţii se distrează fără să se deranjeze între ei. Metaliştii sunt foarte civilizaţi, deşi aparenţa te-ar putea înşela. Cu toţii înţeleg libertatea de manifestare în mod distributiv: toţi au parte de ea, iar libertăţile se întâlnesc la gard, nu devin concurenţiale sau autoritare, ci sunt mai degrabă în genul bunului-simţ „mă distrez şi eu, te distrezi şi tu”. Uneori, serile devin mai mult decât bahice şi zgomotul muzicii este dublat de urletele dezlănţuite ale metaliştilor, care ziua se odihnesc pe pământul încălzit de paşi şi de soare.

Imagini de la ediţia Hellfest 2010 pe blog.

Ce a pregătit Hellfest în 2011?

Pentu ediţia din acest an, organizatorii francezi au anunţat deja mare parte din lista de artişti prezenţi, urmând ca pe data de 27 ianuarie 2011 să fie anunţate ultimele nume ce vor fi la Clisson, între 17 şi 19 iunie.

Festivalul din 2011 îi va avea ca headlineri pe Ozzy Osbourne, Scorpions, Judas Priest şi Trust. Alte nume importante ce vor încânta participanţii la festival sunt:

Anathema / Atheist / Belphegor / The Black Dahlia Murder / Bolt Thrower / Coroner / Electric Wizard / Kreator / The Exploited / Grave / Krisiun / Opeth / Therion / Mayhem / Septic Flesh / Unleashed / Vader / Sodom

Aceştia vor fi secondaţi de către:

1349 / Ancestors / Angel Witch / Arkona / Arma Ghatas / Audrey Horne / Bad Brains / Black Label Society / Church of Misery / Comeback Kid / Converge / Dagoba / D0dheimsgard / Doro / Exhumed / Eyehategod / Firewind / The Gates Of Slumber / The Haunted / Hawkwind / In Solitude / Karma To Burn / Korpiklaani / Kylesa / Malevolent Creation / Masters of Reality / Mekong Delta / The Melvins / Morne / My Sleeping Karma / Nasty / Orphaned Land / Pain of salvation / Raw Power / Red Fang / Satanic Warmaster / Shai Hulud / Skeletonwitch / Skyforger / Street Dogs / Triptykon / Valient Thorr / The Young Gods / Your Demise şi încă cel puţin 50 de trupe.

Aşteptând anunţul din 27 ianuarie 2011, vă invităm să vizitaţi site-ul oficial al festivalului www.hellfest.fr de unde puteţi achiziţiona bilete la preţul de 139 de euro (3 zile de festival cu loc de camping şi parcare inclus).

UPDATE: Vezi programul complet al festivalului!

Ştefan Abageru
Daniela Abageru

Foto: lebloglaquestion.wordpress.com