Festival Awards Europe revine în atenţia iubitorilor muzicii live făcând retrospectiva celor mai bune festivaluri din 2014. Peste 300 de festivaluri din 33 de ţări, de la cel mai mare şi cunoscut, până la cel mai nou eveniment, luptă pentru recunoaşterea la nivel european, printre acestea fiind şi numele autohtone ARTmania, Blaj aLive, Electric Castle, Summer Well, La Dâmburi, Focus Festival, Jazz in the Park, TiMAF şi PLAI Festival.

Decernarea premiilor va avea loc în data de 15 ianuarie 2015, în cadrul deschiderii  evenimentului Eurosonic Noorderslag, din Groningen, Olanda, iar fanii de festivaluri pot participa la selectarea câştigătorilor prin vot aici la până în data de 27 octombrie 2014.

4 festivaluri autohtone luptă pentru „Best Medium-Sized European Festival”

În anul 2013, România a avut norocul de a avea incluse trei festivaluri autohtone pe lista concurenţilor la „Best Medium-Sized European Festival”, însă vara lui 2014 pare să fi fost şi mai productivă. În acest an regăsim pe lista nominalizărilor, pe lângă nume mari precum Outlook din Serbia, ori, câştigătorul categoriei în 2013, Melt! Festival din Germania, şi ARTmania, Blaj aLive, Electric Castle şi Summer Well.

Electric Castle Festival 2014 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Electric Castle Festival 2014 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Pentru ARTmania, ediţia din 2014 a fost una specială, fiind primul an când majoritatea evenimentelor muzicale s-au desfăşurat şi în alte locaţii faţă de tradiţionala Piaţă Mare din Sibiu, dar şi datorită diversităţii muzicale, cei aproximativ 10.000 de spectatori bucurându-se de concertele trupelor Eluveitie, Therion, Rage sau Diary Of Dreams.

A doua ediţie de Electric Castle, unul din evenimentele preferate  din vara lui 2014 ale fanilor muzicii electronice, a bătut recordul primei ediţii cu aproximativ 79.000 de vizitatori. Domeniul Castelului Banffy din Bonţida, judeţul Cluj, a reunit artişti precum Die Antwoord, Thievery Corporation, Bonobo sau Dub FX, dar şi spectatori veniţi din toată ţara, dar şi de peste hotare. Experienţa Electric Castle a primit şi în 2014 un feedback foarte bun atât din partea publicului, dar şi din partea celor 130 de artişti invitaţi.

Summer Well 2014 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Summer Well 2014 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Nici a doua ediţie a festivalului Blaj aLive nu a trecut neobservată: între 7 şi 8 iunie, artişti precum Awolnation, Seether, Zdob şi Zdub, Alternosfera au strâns oameni din toată ţara pe Câmpia Libertăţii din Blaj.

Festivalul „ca o vacanţă”, Summer Well, a ajuns deja la a patra ediţie, având loc la începutul lunii august în fiecare an. Ediţia 2014 a avut ca şi headliner-i trupele Placebo, Bastille şi The National şi a reuşit să umple Domeniul Ştirbey din Buftea.

„Best Small European Festival” poate merge la unul cele 4 festivaluri autohtone nominalizate

După ce anul trecut FUSION Festival a demonstrat că şi un festival românesc poate câştiga o astfel de distincţie, regăsim pe lista nominalizărilor pentru „Best Small European Festival”  din acest an patru festivaluri româneşti: Focus Festival, Jazz in the Park, PLAI Festival şi La Dâmburi.

Cel de-al doilea festival organizat la Sibiu pe care îl regăsim printre nominalizările Festival Awards Europe, Focus Festival, a avut loc între 12 şi 14 septembrie 2014, line-up-ul fiind cuprins din nume importante autohtone ale genurilor alternative, indie, punk, dub, hardcore şi drum and base. Focus Festival  este un eveniment dedicat muzicii necomerciale la care nu este percepută taxa de intrare.

PLAI Festival 2014
PLAI Festival 2014

Jazz in the Park, festivalul care aduce muzica bună în parcurile Clujului, a avut loc între 4 şi 6 iulie  în Cluj Napoca, iar printre artiştii prezenţi i-am putut regăsi pe Teodora Enache, Moonlight Breakfast, Luz Azul, dar şi Melanie Pain, vocea Nouvelle Vague.

Printre festivalurile de prestigiu de dimensiune mici nominalizate se numără şi PLAI Festival. Evenimentul a fost primul din România ce a ajuns în finala European Festival Awards,  dar şi cel mai mare festival de „world music” din Europa organizat 100% de voluntari, ediţia din 2014 bucurându-se de recitaluri precum Asian Dub Foundation, Tito Paris şi Subcarpaţi.

La Dâmburi concurează pentru Best New Festival si TiMAF pentru „Best Indoor Festival”

Unul din nou veniţii anului 2014 a fost evenimentul La Dâmburi, ce a avut loc la Satu Mare, în 25 şi 26 iulie 2014. Oferind o atenţie deosebită tinerelor talente locale, La Dâmburi a pus la dispoziţie tinerilor două zile de muzică rock, reggae, punk şi electro, dar şi numeroase activităţi creative. La Dâmburi a reuşit să se facă văzut în cadrul nominalizărilor Festival Awards Europe în două categorii, fiind singurul eveniment autohton prezent la categoria „Best New Festival”.

TiMAF-2014

Pentru al doilea an la rând, a patra ediţie a evenimentului „Transylvania International Music and Art”, cunoscut drept TiMAF, a ajuns printre nominalizările pentru „Best Indoor Festival”. Ediţia din 2014 TiMAF a avut loc între 3 şi 19 octombrie, oferind o mulţime de programe culturale, spectacole de balet, dar şi concerte.