Aflat la ediția cu numărul 9, European Festival Awards revine cu retrospectiva celor mai bune evenimente ale anului 2017. Premiile au fost împărțite în 15 categorii, în care vor fi puse în joc experiențele a 350 de festivaluri europene, votate de milioane de oameni. Printre numele care au ajuns pe lista nominalizaților se numără și festivaluri autohtone precum UNTOLD Festival, Neversea, Electric Castle, Summer Well și Revolution Festival.

Votul este deschis publicului larg, disponibil online la adresa eu.festivalawards.com. Acordarea premiilor se va face în baza voturilor primite, dar și în funcție de o comisie specializată și vor fi anunțați pe 17 ianuarie 2017, într-o ceremonie ce va avea loc în Groningen, Olanda.

UNTOLD Festival și Neversea în cursa pentru Best Major Festival

Categoria „Best Major Festival” are în vizor cele mai mari festivaluri din Europa, cu peste 40.000 de vizitatori pe zi, dar și calitatea evenimentelor. Printre nominalizări regăsim nume mari europene, precum Rock Werchter, Tomorrowland şi Lollapalooza Berlin, dar și festivalurile autohtone UNTOLD Festival și Neversea. De asemenea, festivalul Neversea poate fi votat şi în categoria „Best New Festival”.

Prima ediție a festivalului de la Marea Neagră a reunit peste 47.000 de vizitatori pe seară și i-a avut ca headlineri pe Tiësto, Fatboy Slim, Afrojack, Rita Ora și Jason Derulo. UNTOLD Festival a ajuns la cea de-a treia ediție, cu headlineri ca Afrojack, Armin van Buuren, Axwell&Ingrosso și Dimitri Vegas&Like Mike, însumând 330.000 de vizitatori pe perioada evenimentului, un număr mai mare de persoane decât cel al locuitorilor orașului gazdă, Cluj-Napoca.

Nominalizările autohtone au șanse reale la premiul cel mare al categoriei, dat fiind că UNTOLD Festival a câștigat această distincție și în anul 2015, la prima sa ediție.

„Best Medium-Sized Festival”: Electric Castle sau Summer Well?

Categoria „Best Medium-Sized Festival” vizează festivalurile ceva mai mici, cu o capacitate zilnică cuprinsă între 10.000 și 39.999 de vizitatori, dar pune la fel de mare accent pe calitatea evenimentului. Nominalizările cuprind peste 50 de festivaluri europene, printre care și două evenimente românești: Electric Castle și Summer Well.

Ediția cu numărul 5 a festivalului Electric Castle a avut loc în aceeași locație, Castelul Banffy din Bonțida, județul Cluj, iar pe parcursul celor 5 zile de activitate a fost vizitat de 174.000 de participanți. Printre invitaţii ediției din 2017 s-au numărat şi Deadmau5, TrentemØller, Alt-J și Moderat. Summer Well a oferit bucureștenilor o nouă ediție a „festivalului ca o vacanță”, cu headlineri precum Interpol, Birdy, Editors și Glass Animals, în aceeaşi locaţie de poveste: Domeniul Știrbey din Buftea.

În ceea ce privește restul categoriilor, Revolution Festival Timișoara se află printre nominalizații categoriei „Best Small Festival”, evenimente ce au avut până în 10.000 de vizitatori zilnici. Ediția din 2017 a festivalului ce are loc la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara i-a avut ca headlinerii pe Rudimental (DJ Set), Sigala, Eluveitie, Dubioza Kolektiv, Dubfire şi Lee Burridge.