Festivalul UNTOLD şi-a deschis porţile pentru cea de-a treia ediţie, ce s-a desfăşurat în inima oraşului Cluj-Napoca, în perioada 3-6 august 2017. Cei peste 330.000 de participanţi, prezenţi pe durata celor 4 zile de festival, au avut ocazia să exploreze o lume de basm, pe cele 10 scene, dar şi în celelalte spaţii create special pentru ei.

Şi în acest an organizatorii au pus accent pe aspectele vizuale, astfel, cu fiecare loc pe care îl descopereai, simţeai că intri într-o lume nouă. Fanii UNTOLD au acaparat oraşul Cluj-Napoca încă dinaintea deschiderii porţilor, drept dovadă fiind cozile unde se schimbau biletele în brăţări, cât şi în oraş, unde ieşeau uşor în evidenţă brăţările colorate de pe mână. Canicula nu i-a oprit pe participanţi să se bucure de tot ceea ce le-a oferit festivalul, la fel cum nici ploaia din ultima zi nu i-a făcut să plece acasă.

Ziua 1 – Întâlnirea cu festivalul şi primele concerte

Ziua 1 a început după ora 12:00, când s-a deschis accesul publicului. De la zone în care diferite brand-uri îi aşteptau pe participanţi pentru a-i angrena în activităţile pregătite special, la zonele de mâncare şi băutură, şi până la „Ochiul Dragonului”, roata de 40 de metri, ce veghea asupra parcului, totul a fost pregătit pentru ca fanii festivalului să se distreze în aşteptarea primelor concerte. Pe aleile din parc au avut ocazia să intre în horă, în zona Transylvania All Inclusive, să admire persoane pe piciorange, ce se integrau perfect în tema festivalului sau să îşi încarce bateria la telefon, pedalând pe biciclete.

Publicul de la festivalul UNTOLD 2017 – Foto: Marius Mariş / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi, a doua zi, a treia zi şi ultima zi de festival!

Manuel Riva a dat startul pe Main Stage, urmat imediat de Redfoo. Unul dintre artiştii aşteptaţi ai primei zile a fost daneza MØ, prezentă pentru prima dată în România. Chiar dacă s-a aflat pentru prima dată în România, ea a menţionat că a auzit de la mai mulţi artişti despre festival şi despre publicul de la noi.

A urcat apoi pe scenă Dannic, cel care s-a numărat printre DJ-ii care i-au adus un tribut solistului Linkin Park, Chester Bennington, şi a mixat piesa „Numb”. În timp ce Dannic întreţinea publicul de la Main Stage, pe Alchemy Stage a urcat C.T.C., iar zona a devenit neîncăpătoare pentru miile de persoane care au vrut să vadă trupa live. Pe Main Stage a urmat Dillon Francis, îmbrăcat în tricoul echipei Universitatea Cluj, Axwell & Ingrosso, dar şi Hardwell, care a afirmat că festivalul UNTOLD se află printre preferatele sale. Deschiderea a fost marcată de un foc de artificii.

Ziua 2 – Vama pentru prima dată pe scena UNTOLD

Pe parcursul festivalului oamenii s-au adunat în jurul fiecărei scene, nu doar la Main Stage sau Alchemy. Câteva sute de participanţi au stat la scena Forest by BT Live pentru o incursiune în diverse genuri muzicale, acompaniate de nai, alături de Mariana Preda, care i-a încântat pe fani cu piese de la „Bring me to Life” la „Constantine, Constantine”.

Diversitatea culturală a putut fi văzută nu doar prin steagurile care fluturau peste tot, ci şi prin diversitatea culinară. Chiar dacă vremea nu a fost neapărat prielnică, din cauza caniculei, participanţii au venit în număr considerabil încă de la începutul zilei.

Ellie Goulding, pentru prima dată în România, la UNTOLD – Foto: Marius Mariş / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi, a doua zi, a treia zi şi ultima zi de festival!

Astfel că, la concertul trupei Vama, mii de oameni au cântat şi dansat atât pe câteva dintre piesele de pe albumul lor în limba engleză, cât şi pe piese cunoscute, reorchestrate, cum ar fi „Perfect fără tine” sau „18 ani”. De altfel, la conferinţa de presă ce a urmat concertului, cei de la Vama s-au declarat foarte mulţumiţi de publicul cu care au interacţionat de la prima, până la ultima piesă şi au rămas surprinşi de numărul celor prezenzţi. Tot despre publicul de la UNTOLD, au spus că este un public ancorat la muzica anului 2017 şi că EDM reprezintă un fenomen care ar fi păcat să te faci că nu există. Cei de la Vama au menţionat de noul CD în limba engleză, pe care îl vor lansa pe 12 octombrie şi care va fi promovat printr-un mini-turneu în Marea Britanie, în toamnă.

Ellie Goulding a fost următoarea pe scenă, iar la final, înainte de bine-cunoscuta piesă „Love me like you do”, încântată de public, a spus că de-abia aşteaptă să se întoarcă în România. Unul dintre cei mai aşteptaţi DJ a fost Lost Frequencies, cel care a fost alături de festivalul UNTOLD încă de la prima ediţie. Set-ul, similar cu cel de la Tomorrowland, a inclus şi piese la care oamenii se aşteptau, iar festivalul este printre favoritele lui.

Dimitri Vegas & Like Mike la UNTOLD 2017 – Foto: Marius Mariş / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi, a doua zi, a treia zi şi ultima zi de festival!

Sala Polivalentă s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei care au dorit să se distreze pe muzica lui Solomun, astfel că accesul a fost oprit din cauza depăşirii capacităţii maxime. Dimitri Vegas & Like Mike, headliner-ii celei de-a doua zile, au electrizat publicul, mixând chiar şi piese tradiţionale româneşti. Seara s-a încheiat cu Tujamo şi cu focuri de artificii.

Ziua 3 – Încă un răsărit alături de Armin van Buuren – „UNTOLD, is so good to be home”

Ziua a treia nu a exclus canicula, însă asta nu a contat prea mult pentru cei care au ales să se bucure oferta festivalul. Hore în zona Transylvania All Inclusive, toboşari pe aleile principale sau simpla relaxare într-un hamac au fost perfecte pentru a economisi puţină energie pentru o noapte care s-a dovedit a fi foarte lungă. Principalul artist a fost, bineînţeles, Armin van Buuren, însă până la intrarea lui pe scenă, la ora 3 AM, au avut loc alte reprezentaţii mult aşteptate.

Distracţia a fost pornită de cei de la Subcarpaţi, prezenţi pe Main Stage. Pe rând, au urcat Tinie Tempah, dar şi Sunnery James & Ryan Marciano, care au lăudat şi ei publicul şi energia pe care au arătat-o nu doar la această ediţie, ci încă de la început.

Hurts pentru prima dată la Cluj-Napoca, la UNTOLD 2017 – Foto: Marius Mariş / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi, a doua zi, a treia zi şi ultima zi de festival!

Britanicii de la Hurts au urcat pentru prima dată pe scena din Cluj-Napoca, ei fiind obişnuiti cu fanii din București. Au interacţionat de la prima piesă cu publicul prezent în număr mare, mulţumind-le în limba română. Au lăsat pentru final „Wonderful Life” şi „Stay”, cea din urmă fiind piesa cu care şi-au încheiat concertul. Spre deliciul fanilor, solistul a aruncat de câteva ori trandafiri albi în mulţime.

Deşi cunoscut mai degrabă pentru rolul lui Hodor, din Game of Thrones, Kristian Nairn s-a întors pe scena Elements by Ursus, unde a mixat pentru o oră, spre deliciul publicului numeros prezent, o parte din el fiind curios de talentul muzical, nu doar de cel actoricesc.

Marshmello, pentru prima dată în România, la UNTOLD 2017 – Foto: Marius Mariş / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi, a doua zi, a treia zi şi ultima zi de festival!

Enigmaticul DJ Marshmello a fost prezent şi el pentru prima dată în România, atingându-se capacitatea maximă a stadionului încă din timpul set-ului acestuia, cu o oră şi jumătate înainte de urcarea pe scenă a lui Armin. Astfel, o parte dintre cei care nu au reuşit să intre pe arenă, au trebuit să aştepte în afara acesteia.

Fanii lui Armin şi-au făcut prezenţa chiar şi cu 6 ore mai devreme. Aşezaţi în primele rânduri, îmbrăcaţi cu tricouri Armin Only sau chiar personalizate, unii dintre fani au adus în faţa scenei inclusiv steaguri. Înainte de a-şi susţine show-ul de peste 5 ore, Armin a povestit puţin cu presa din România şi a subliniat că ştie că aşteptările publicului sunt mari. Nu a dezamăgit nici de această dată, terminându-şi prestaţia după ora 8 dimineaţa, alături de ultimii petrecăreţi prezenţi la festival.

Armin van Buuren, din nou pe scena UNTOLD Festival – Foto: Marius Mariş / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi, a doua zi, a treia zi şi ultima zi de festival!

Pentru Armin, UNTOLD este unul dintre cele mai bune festivaluri, iar relaţia cu fanii români a fost întotdeauna una specială, sentimentul fiind acelaşi ca atunci când te îndrăgosteşti şi nu poţi să descrii. Set-ul, extins cu 2 ore faţă de cât era planificat, a fost transmis live pe Facebook, iar mulţi dintre fani l-au considerat cel mai bun sau unul dintre cele mai bune. La finalul show-ului s-a închinat în semn de respect în faţa celor rămaşi şi le-a spus în limba română „România, vă iubesc!”.

Ziua 4 – Ploaia nu a oprit distracţia

După o noapte lungă, ce s-a încheiat după ora 8 dimineaţa, participanţii la UNTOLD s-au întors spre festival, de data aceasta fără canicula din zilele anterioare. Nici măcar ploaia nu i-a oprit pe petrecăreţi să se distreze şi să se bucure de ultima zi a festivalului. Dacă unii au ales să vadă perimetrul festivalului din roata gigant, pe Main Stage, ultima zi a fost deschisă de către Golan. Pe Alchemy şi-au făcut apariţia cei de la La Familia, spre nostalgia sutelor de persoane care au venit să-i asculte de dragul vremurilor vechi şi care au cântat vers cu vers piesele clasice din hip-hopul românesc. John Newman, unul dintre ultimii artişti confirmaţi la UNTOLD, s-a întors şi el pe scena clujeană.

Alan Walker, în premieră la UNTOLD Festival – Foto: Marius Mariş / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi, a doua zi, a treia zi şi ultima zi de festival!

Printre numele noi apărute pe lista artiştilor prezenţi la UNTOLD, s-a aflat şi Alan Walker, care a declarat că este o onoare pentru el să fie prezent la UNTOLD. Cunoscut pentru hit-ul „Faded”, susţine că nu şi-a imaginat că va avea aşa mult succes şi că va fi remixată de atâţia DJ. Faptul că îşi acoperă faţa reprezintă un simbol şi nu un aspect legat de intimitate, şi nu a renunţat la asta nici pe scenă, dar nici la conferinţa de presă. A menţionat numele lui Ellie Goulding sau a lui Martin Garrix, şi ei prezenţi pe scena UNTOLD, ca artişti cu care i-ar plăcea să aibă o colaborare. Bineînţeles, şi-a încheiat prestaţia din ultima seară, cu „Faded”.

Afrojack a început după miezul nopţii, iar publicul nu a ţinut cont de ploaie, dansând în continuare în zona de gazon, iar cei mai friguroşi s-au adăpostit în zonele acoperite ale arenei. Energia publicului l-a făcut să afirme după urcarea pe scenă că: „Sunteţi cel mai tare public din întreaga lume şi eu nu prea spun lucrurile astea. Sunteţi incredibili!”.

Afrojack la festivalul UNTOLD 2017 – Foto: Marius Mariş / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi, a doua zi, a treia zi şi ultima zi de festival!

Martin Garrix, DJ-ul numărul 1 în lume, s-a întors la Cluj-Napoca, iar pentru el UNTOLD este în top 3 festivaluri preferate, conform unor declaraţii anterioare dintr-un interviu. Acest lucru a fost transmis şi prin mesajul trimis publicului: „Mi-a fost un dor incredibil de voi!”. Chiar dacă odată cu Martin Garrix şi cu focul de artificii, festivalul a fost oficial închis, petrecerea a continuat pe Main Stage, unde Steve Aoki a urcat pentru prima dată la UNTOLD, iar publicul l-a vrăjit şi pe el, mixând cu o oră peste timpul planificat.

Porţile festivalului s-au închis după răsăritul soarelui, când ultimii supravieţuitori au plecat spre casele şi locurile lor de odihnă, iar alţii au plecat să prindă un zbor sau un tren către casă. Untold 2017 s-a lăsat cu câteva recorduri: peste 90.000 de participanţi pentru ziua de sâmbătă, 200 de artişti, 10 scene, peste 330.000 de participanţi în cele 4 zile de festival, Cluj Arena complet ocupată cu o oră şi jumătate înainte de începerea set-ului lui Armin, zeci de mii de oameni urmărind live stream-ul de la festival.

Fanii lui Martin Garrix veniţi cu pancarde la festivalul UNTOLD 2017 – Foto: Marius Mariş / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi, a doua zi, a treia zi şi ultima zi de festival!

La final, festivalul nu se rezumă doar la numere, recorduri şi artişti, ci la întreaga experienţă pe care o oferă, totul adunat în mini-oraşul din centrul Clujului. În fiecare zi aveai şansa să descoperi noi spaţii, de la muzica tradiţională românească, până la tatuaje, zone de relaxare cu hamace, unde puteai să îţi tragi sufletul sau unde puteai să te răcoreşti, toboşari pe străzi sau persoane pe picioroange, petreceri în tramvai sau, pur şi simplu, statul pe iarbă alături de prieteni.

UNTOLD 2017 s-a ridicat la aşteptările participanţilor, iar artiştii au mulţumit cu fiecare ocazie posibilă publicului care nu a stat nicio clipă, indiferent de vreme. Ce ne mai rămâne să facem este să aşteptăm UNTOLD 2018, ediţie pentru care standardele au fost deja ridicate.