Muzica electronică a vibrat cluburile şi plajele româneşti şi în 2011. Mii de mâini s-au ridicat în aer pe beat-urile DJ-ilor noştri şi ale DJ-ilor care au trecut graniţa ca să le lase fanilor amintiri.

Nebunia electronică s-a intensificat începând cu 12 martie, la Arenele Romane, unde Parov Stelar şi John Digweed s-au ocupat ca publicul să simtă mix-urile ieşite din mâinile lor, iar pe 15 şi 16 aprilie, timpul s-a oprit la „9 PM Till I Come”. Şi asta pentru că ATB a dat trance-ul la maxim în Bacău şi Braşov.

De-a lungul anului, Arenele Romane au fost de patru ori sub tobă şi bas. Emalka, DJ Set Sub Focus, Bare Noize şi Netsky au făcut ca petrecerile drum and bass să aibă ecou în Bucureşti la ediţiile Arena DNB şi Arena DNB Summer Fest.

Între „manie”, „valuri” şi „piraţi”

Şi anul trecut, în minivacanţa de 1 mai, fanii muzicii electronice s-au împărţit între La Mania 1st of May Festival şi Sunwaves 9. „Maniacii” au trăit trei zile de dragoste cu house, pe plaja din Mamaia, la evenimentul La Mania 1st of May Festival. Dar Lee Foss, Mike Huckaby, Sasha, Danny Howells şi mulţi alţii au avut grijă ca For the Love of House să reziste în inimile fanilor până la următoarea ediţie.

Ricardo Villalobos, Richie Hawtin, Marco Carola, Thomas Melchior, Valentino Kanzyani, Masomenos sunt nume care au făcut „valuri” pe plaja Kristal la Sunwaves 9, între 29 aprilie şi 1 mai. Mii de împătimiţi ai vibe-urilor au venit să întreţină energia până când soarele a ieşit din mare.

The Pirates of 1st of May, desfăşurat în acelaşi timp, a adus într-un singur loc două petreceri diferite, The Mission şi InDeep & Dance. 60 de ore de muzică bună au fost întreţinute de Sven Väth, Steve Lawler, Rosario Internullo şi alte nume importante.

Man On The Run” s-a auzit la Arenele Romane pe 21 mai. Dash Berlin a trecut pe listă Bucureştiul, aşa că a urcat trance-ul pe scenă la prima ediţie XTERIA – The Legend of Dreams Festival.

Anotimpul nopţilor vii

Toată vara 2011 a fost încinsă de beat-uri atât în Bucureşti, cât şi pe nisipul de pe litoral. Petrecerile electrice au început cu prestaţia lui Tiësto la Bucureşti, au continuat cu Liberty Parade pe plaja dintre Venus şi Saturn şi s-au încheiat cu mii de oameni ridicaţi în picioare de Sunwaves, în Năvodari.

Vezi mai multe filmări de la Tiësto!

Fanii spun despre Tiësto că îşi transpune sentimentele prin muzica pe care o mixează. Numele lui răsună în orice memorie pentru că topurile l-au pus de multe ori pe primul loc. A mixat pentru milioane de spectatori şi asta pentru că platanele vorbesc cel mai bine despre el încă din 1985, când a intrat în lumea DJ-ing-ului. Tiësto s-a îndrăgostit sigur de România şi a revenit în fiecare an ca să le lase amintiri vibrante românilor, aşa cum a făcut şi pe 18 iunie, la Arenele Romane.

La început de iulie, distracţia şi-a schimbat destinaţia. Aşa că Roger Sanchez, Pendulum, NAPT şi NERO s-au oprit în Pipera-Tunari ca să fie the best la B’ESTFEST.

Vezi mai multe filmări de la B’ESTFEST 2011!

Plaja dintre Venus şi Saturn este locul unde 70.000 de oameni trăiesc anual acelaşi eveniment: Liberty Parade. Acesta este un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Toate explicaţiile au fost găsite de dependenţii muzicii electronice pe 30 iulie la „parada vibe-urilor”, făcută de invitatul special Sharam şi DJ-ii români Vika Jigulina, Vali Bărbulescu, Adrian Eftimie, DJ Optick, Liviu Hodor şi DJ Andi pentru ca inimile românilor să bată după ritmurile din platane. Şi asta pentru că Liberty Parade va fi şi în 2012 cel mai mare eveniment dance din România.

În plus, sunetele au mai făcut „paradă” pe şapte scene pentru că festivalul House Parade a strâns zeci de DJ români, printre care Optick, Raoul Russu şi Pagal, la malul Timişului, în mijlocul lui august.

Chiar dacă nu vin de pe corăbii, Paul van Dyk, Above & Beyond şi Moby le-au „furat” inimile românilor şi le-au strâns pe Plaja Hanul Piraţilor din Năvodari, la The Mission Dance Weekend, între 5 şi 6 august. Din fericire, împătimiţii spectacolelor electronice şi-au primit inimile înapoi doar ca să se pregătească să facă „valuri” şi mai mari la Sunwaves 10. În trei nopţi de petrecere, între 12 şi 14 august, plaja din Năvodari a fost încinsă de ritmurile lui James Zabiela, Sasha sau Alex Niggemann. Nici Târgu Mureş nu a dormit pentru că Markus Schulz, Andy C, Chase & Status and MC Rage, Nick Warren sau Dub FX au „îmbătat” publicul cu muzica lor la Tuborg Green Fest Peninsula, între 25 şi 28 august.

Când toamna vibrează fierbinte…

Dacă vara a fost păstrată fierbinte de publicurile „electronice”, toamna nu s-a răcorit deloc pentru că atmosfera a fost bine ţinută la foc mare în Bucureşti. Morcheeba şi Parov Stelar Band au revenit la Sala Polivalentă, pe 8 octombrie, ca să întărească legăturile dintre show-urile lor şi bucureşteni până când a căzut lumina zilei.

Şi ca românii să nu uite cum trebuie trăită muzica electronică adevărată, Armin van Buuren a transmis trance-ul din platanele lui, cu warm-up-ul făcut de Sunnery James & Ryan Marciano şi Snatt & Vix pentru 8000 de fani, pe 15 octombrie, la Sala Polivalentă. „In and Out of Love” a atins 100 milioane de vizualizări pe YouTube în timp şi sufletul românilor într-o singură noapte. Armin van Buuren este o definiţie pentru muzica electronică, el fiind cel care deschide lista cu cei mai buni DJ din lume.

Toamna a fost încheiată de mix-urile lui Sander van Doorn, pe 4 noiembrie, la Arenele Romane şi de petrecerea Cadenza Vagabundos în stilul Ibiza, unde fanii au devenit adevăraţi „vagabonzi” cu Luciano, Mirko Loco, Digitaline Live şi Maayan Nidam la platante. După „vagabonzeala” din mai 2011, în La Mania din Mamaia şi cea de acum doi ani, pe 19 noiembrie 2011, la Sala Polivalentă, a fost a treia oară când Cadenza Vagabundos i-a învăţat pe români cum să trăiască la fel ca în Ibiza.

Muzica electronică este un răspuns care nu are nevoie de nicio întrebare. Iar românii garantează acest lucru pentru că ei au găsit toate explicaţiile la show-urile celor mai importanţi DJ. Zeci de mii de fani au fost „electrici” şi au plecat acasă cu amintiri încărcate de beat-uri pentru că România a ştiut să vibreze în 2011.