Într-o perioadă în care Bucureştiul este răsfăţat cu fel de fel de concerte în fiecare seară, un concert Orquesta Buena Vista Social Club ne oferă mereu garanţia că nu vom ieşi dezamăgiţi din sală. Deşi ne-au vizitat ţara de nenumărate ori, de fiecare dată ne-au (în)cântat cu la fel de multă pasiune, iar concertul din 25 iunie 2013 de la Sala Palatului nu a fost o excepţie.

Analia Selis & Band în deschidere

Când spui „Buena Vista Social Club” e ca şi cum ai rosti o înşiruire de sinonime pentru muzica cubaneză. Deşi iniţial acest nume aparţinea unei locaţii din Havana, Cuba, unde muzicienii locali se întâlneau să cânte şi să danseze în anii ’40, numele a devenit sonor la nivel internaţional în anii ’90, la aproape 50 de ani după închiderea sa, când Wim Wenders a filmat documentarul cu acelaşi nume, prezentând atât artiştii cubanezi, cât şi cultura lor. O dată cu acordarea premiului Oscar pentru cel mai bun documentar, orchestra a avut calea liberă să îşi prezinte muzica întregii lumi, ajungând de foarte multe ori şi în România.

Răzvan Suma şi Analia Selis - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Răzvan Suma şi Analia Selis – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe fotografii de la concert în galeria foto!

Seara a început, cum ne aşteptam, tot în ritmuri latine, oferite de Analia Selis şi trupa sa, emoţiile fiind destul de mari pentru cei de pe scenă, recunoscând că se simt onoraţi că sunt acolo. Momentul de introducere a fost destul de scurt, fiind presaţi de timp, însă Analia a ţinut morţiş să interpreteze o melodie şi pentru copii săi, care se aflau în sală, pentru prima dată la un concert de-al său.

Alături de trupa sa şi soţul său, violoncenistul Răzvan Suma, am avut parte de cântece tradiţionale atât din ţara natală a Analiei, Argentina, cât şi din Cuba.

Una noche caliente la Sala Palatului din Bucureşti

Deşi vârsta membrilor Orquesta Buena Vista Social Club are o varietate năucitoare, de la 20 şi ceva de ani până la puţin peste 80 de ani, am avut şansa să văd cel mai legat şi unit grup de muzicieni pe care l-am întâlnit până acum. Scena era plină de zâmbete, artiştii făceau între ei glume, ba chiar când se apropiau nu pierdeau ocazia unei îmbrăţişări sincere.

Omara Portuondo şi Carlos Calunga - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Omara Portuondo şi Carlos Calunga – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe fotografii de la concert în galeria foto!

Primul lucru pe care l-a observat a fost senzualitatea şi eleganţa cu care Idania Valdés se făcea simţită pe scenă, dar şi complexitatea sunetelor: deşi locul era aproape neîncăpător pentru atâtea instrumente, în fiecare secundă sunetul părea să fie perfect coordonat.

Cu puţin înainte de jumatatea spectacolului alături de Guajiro Mirabal, Barbarito Torres şi ceilalţi 12 instrumentişti din Orquesta Buena Vista Social Club şi-a făcut apariţia şi legendara Omara Portuondo, care la venerabila vârstă de 82 de ani a reuşit să ne arate că paşii de cha cha şi bachata nu recunosc prea uşor trecerea timpului.

Glumeţi, cum au fost pe toată perioada spectacolului, Omara l-a prezentat pe Papi Oviedo ca fiind soţul ei, deşi în mod oficial ea nu apare ca fiind căsătorită. Totuşi, asta nu a împiedicat-o să îi facă complimente precum „bărbat frumos” şi să îl invite la dans.

Sala s-a umplut cu aplauze în momentul când, după melodia „Quizás, Quizás„, pe scenă şi-a făcut apariţia şi Eliades Ochoa cu a sa chitară, dând tonul pentru bine cunoscuta melodie „Chan Chan„. Poate că acesta era momentul de care întreaga sală avea nevoie pentru a se anima, mai bine de jumătate din public ridicându-se în picioare, dansând şi aplaudând cu zâmbetul pe buze până la sfârşitul concertului.

Orquesta Buena Vista Social Club în formulă completă la Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Orquesta Buena Vista Social Club în formulă completă la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe fotografii de la concert în galeria foto!

A fost o plăcere şi o onoare să petrecem seara alături de aceşti artişti desăvârşiţi şi, mai presus de toate, alături de aceşti oameni a căror bunătate le era vizibilă în zâmbet şi dans!

După concertul organizat de Fundaţia Phoenix la Bucureşti, Orquesta Buena Vista Social Club va concerta pe 26 iunie 2013 la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment organizat de Diesel Events.