Mai mult de a fi un concert sau o bătălie muzicală între două trupe, Red Bull SoundClash este un spectacol excepțional produs cu migală de la A la Z. În seara de 9 octombrie 2019 ne-a fost reconfirmată teoria de către Subcarpați și Vița de Vie. Cele două trupe combatante și-au făcut treaba atât de bine încât publicului i-a fost greu să aleagă un singur câștigător, astfel că deznodământul serii a fost E-GA-LI-TA-TE!

Ne-a impresionat versatilitatea celor două trupe. De la Vița de Vie, într-adevăr, ne așteptam să rupă normele, nu de alta, însă Adrian Despot este mai mult decât familiarizat cu conceptul de SoundClash de la celelalte două ediții în care a fost MC. Chiar el a spus-o:

„Având avantajul edițiilor precedente în care am fost MC, știu Red Bull SoundClash mai în detaliu decât „inamicul” din seara asta, și atunci la noi totul a fost o strategie, ne-am jucat momentele foarte bine, ne-am orchestrat piesele exact așa cum ar fi trebuit să fie”.

La ce nu ne așteptam și, recunoaștem, am fost plăcut impresionați, a fost ca Subcarpați să sune atât de bine pe o reorchestrație blues. Dacă ești fan folclor underground vei înțelege de ce „Oamenii sunt încă frumoși” pe acorduri de chitară blues, însoțite inconfundabilul caval al găștii îți va face pielea de găină.

Publicul prezent la Red Bull SoundClash 2019 – Foto: Mihnea Ratte

Runda THE TAKEOVER i-a provocat pe adversari la un ping-pong muzical între ei. Subcarpați a dat startul cu leitmotivul „folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic”. Valul care-a măturat Sala Polivalentă s-a izbit cu putere de țărmul scenei Vița de Vie: tobele au bubuit, iar mulțimea a început să dea din cap la unison pe „Iamma”.

Take-over-ul a continuat cu „’84-’85” pe care Despot a închis-o la scena sa cu un moment mai degrabă liric, un solo de chitară acompaniat de fluier. A mai curs „Sunetul mai tare” preluat de Subcarpați pe ritmuri orientale.

Macanache şi Viţa de Vie la Red Bull SoundClash 2019 – Foto: Attila Szabo

Au fost scoase la înaintare și câteva arme secrete. Mai secrete decât Wild Card-urile din backstage. Sigur, probabil că toată lumea se aștepta ca brigada Subcarpați să dea câteva rime pe loc, însă nimeni nu credea că Adrian Despot va răspunde la iuțeală tot printr-o improvizație de moment.

Ultima probă, THE WILD CARD, a dat decibelmetrul peste cap. Din backstage-ul Subcarpați a urcat pe scenă Florin Vasilică, fiul rapsodului din Teleorman, Liviu Vasilică, care i-a acompaniat pe reprezentanții folclorului underground pe refrenul melodiei „Codrule, Mărite domn”, senzație. La colț opus, Macanache! O combinație realmente nebunească. Rapper-ul a ambalat „Bassul și cu Toba Mare” în stilul caracteristic, iar mulțimea a fost lăsată în extaz la această ultimă rundă.

Subcarpaţi & Florin Vasilică şi Grupul Teleorman la Red Bull SoundClash 2019 – Foto: Mihai Stetcu

Momentul exploziv al serii a fost, evident, anunțul egalității dintre cele două trupe. Nimeni nu se aștepta, toată lumea șușotea și-și dădea cu părerea. „N-are cum! Subcarpați au fost mai buni!” „Ba nu, Vița de Vie, da?”… și tot așa. În ciuda părerilor din sală, Subcarpați și-au croit drumul spre scena Vița de Vie pentru un moment muzical final plin de emoție. Cele două trupe au cântat împreună „’84-‘85”. Au dat cu pace, din dragoste pentru muzică, după cum au recunoscut cei doi lideri de trupe.

Dacă ai ratat evenimentul, îl poți revedea integral aici.