Reprezintă DevaFlow, Subcarpați, SR71, Freestyle Family, OFC România, iar acum este și campion Red Bull re:VERS 2020, Motanu’ este una dintre tinere speranțe ale underground-ului românesc. Freestyler fără egal, Motanu’ a trecut printre gloanțe de punchlines la re:VERS, și-a ascuțit ghiarele și a atacat decisiv. Dacă-ai ratat finala Red Bull re:VERS 2020, o poți vedea în întregime pe Facebook!

16 Mci s-au înscris în cursa Red Bull re:VERS pentru titlul de cel mai bun MC din România: PIETONU’, OLINIUTZĂ, BRELOC, CHOB, GEMINI JAXX, MCX WOODIE, XANDER, ZEHA, ADNEU, CORBU’, FUBUKI, JIGGY JVCK, MOTANU’, SERJ, PROTO și XO s-au înfruntat rând pe rând în fața microfonului în cea de-a doua ediție a celei mai mari competiții de Battle MC naționale, un show online complet incendiar. La masa juraților și deținători ai verdictului final au fost AFO, freestyler cu centură neagră și antrenor în acest sport al minții și flow-ului, Vlad Dobrescu – producător, MC, DJ și parte a CTC și Ramona Dumitrescu, voce de radio care promovează în FM hip-hop autohton. Coloana sonoră a câmpului de luptă în rime a fost dată de DJ Grigo, iar arbitrul de ring a fost Deliric.

Desfăsurat în condiții stricte de siguranță, cuncursul s-a desfăsurat exclusiv online, bucurându-se de susținerea activă a fanilor înrăiți ai hip-hop-ului românesc. Principalele criterii pe baza cărora s-a decis cine a meritat să avanseze în competiție au fost rimă, flow, improvizație, creativitate, valoare poetică și respectarea tematicii fiecărei runde. Chiar și cu aceste reguli bine stabilite, juriul s-a aflat de multi ori în situația de a cere remiză atunci când MCii s-au poziționat la egalitate în războiul de rime.

Deliric la Redbull re:VERS 2020 – Foto: Mihnea Ratte / Red Bull Content Pool

Să ai niște oameni care țipă și te încurajează e altceva decât să fie o sală unde ești numai tu”. Spune Vlad Dobrescu, înlocuitor al lui DOC în scaunul de jurat al competiției de anul acesta. „M-a impresionat faptul că oamenii au reușit să depășească lipsa publicului pentru că ajută foarte mult la energia battle-urilor”.

3, 2, 1, BAGĂ!… a fost strigătul de luptă care a dat startul meciulor din optimi, în care rând pe râng, cei 16 Mcii au avut ocazia de a-și nimicii adversarii în versuri – freestyle timp de 60 de secunde. Primul meci al serii a fost între campionul de anul trecut, PIETONU VS. FUBUKI. Deși newcomerul FUBUKI a intrat în acest meci cu artileria grea pregătită și cu decizia de a „schimba campionul”, avalanșa de dume cu experiență a lui PIETONU’ a lovit decisiv, asigurându-i campionului din 2019 locul în runda a doua competiției. Meciul cu numărul doi, OLINIUTZĂ VS. XO a adus și prima surpriză a serii, finalistul de anul trecut al re:VERS OLINIUTZĂ a părăsit ringul de battle MC după ce avalașa strategică de dume, flow și punchlines a newcomerului XO a nimicit adversarul, a cucerit juriul și i-a deschis newcomerului drumul mai departe în rândul celor care au rămas să rimeze și în runda a doua.

JIGGI JVCK și SERJ, meciul cu numărul 3 – exclusiv între nou-intrați, a adus în ring două două stiluri total diferite de freestyle: TĂIOS VS. AMUZANT. Tăios, JIGGI JVCK a aruncat o ploaie de gloanțe deghizate în punchlines în adversarul său, însă scutul de umor pe care SERJ l-a adaptat perfect competiției a cucerit inimile juraților. MOTANU’ VS. MCX WOODIE, un meci demn de finala competiției a ridicat în picioare toți urmăritorii din spatele tastaturilor care și-au susținut prin comentarii favoritul. Dumele bine țintite ale celor doi Mcii l-au pus pe Deliric în gardă în protecția trofeului de anul acesta, cei doi fiind pregătiți să își nimicească adversarul pentru a ajunge la el.

În final de battle, juriul a fluturat la final de battle cartonașul care l-a trimis pe Motanu’ mai departe în competiție.

Ramona la Redbull re:VERS 2020 – Foto: Mihnea Ratte / Red Bull Content Pool

Newcomers în ringul re:VERS, ZEHA și GEMINI JAXX au oferit o surpriză plăcută trioului formidabil compus din Afo, Vlad Dobrescu și Ramona Dumitrescu, însă meciul a fost luat de Gemini JAXX, învingător la puncte. ADNeu VS.  PROTO – meciul 6 din optimi a fost show de rime, umor și flow în care câștigătorul a fost ADNeu, cel care-a căzut răpus a fost PROTO, lăsând loc (cu fairplay) adversarului său să înainteze în concurs. Meciul CORBU` vs. CHOB a adus din nou în cele două colțuri de rime ale competiției două flow-uri la poluri total opuse. CORBU`, cu un flow bazat pe umor și o relaxare aparte în atatc a fost cel care și-a luat zborul către sferturile competiției, iar CHOB o artilerie de dume s-a retras de pe baricadele Mciilor re:VERS. Ultimul meci din optimi a fost dat BRELOC VS. XANDER, în care newcomerul XANDER a făcut față admirabil seriilor de punchlines ale lui Breloc, însă riposta lui în rime nu a fost suficent de puternică încât șă îți doboare adversarul.

„La genul ăsta de evenimente îmi este greu să aleg un favorit. Pentru că poate se întâlnește cineva care e amuzant cu cineva care e tare pe partea de lirică. E ca și cum te-ar pune să alegi între o comedie și-un film horror: unul e bun ca film horror, celălalt ca și comedie. Aici a fost dificultatea…” (Vlad Dobrescu)

Cu o dâră de victime ale flow-ului lăsate pe bara câmpului de luptă, competiția continuă și trecem în sferturi, unde se dublează nivelul de dificultate, adrenalina și miza. „Nu e atât de ușor să participi la genul ăsta de concurs. Pe unii, deși au pornit-o bine, i-a copleșit la un moment dat, pe unii de la început” (AFO). Regulile se schimbă și ele: În runda 1 (120 sec., 4 cu 4), Mcii au avut de urmărit un concept și s-a punctat coerența cu care s-au ținut cu dinții de el. În runda a 2-a (60 sec.), MCii au trebuit să improvize pe baza a câte 3 emoji-uri pentru fiecare.

Pietonu vs. XO la Redbull re:VERS 2020 – Foto: Mihnea Ratte / Red Bull Content Pool

Primul meci al sferturilor: PIETONU’ VS. XO.  În runda 1 celor doi li s-a aruncat în ring conceptul „2 MCi intră într-un bar”, rundă în care cei doi au terminat battle-u la egalitate, iar departajarea s-a dat în runda cu numărul 2 unde, emoji-urile i-au pus bețe în roate lui XO care a părăsit competiția răpus de Pietonu’. Meciu cu numârul doi: SERJ VS. MOTANU’. „Cine sapă groapa altuia”, a fost conceptul pe care cei doi și-au șlefuit rimele, care au crescut în intensitate în runda emojiu-rilor. Juriul a decis pentru rapperul devean, deși Afo a pledat pentru umorul unic al lui Serj, căruia i-a prezis o carieră longevivă în freestyle-ul românesc.

GEMINI JAXX și ADNeu au avut de dat battle „singur împotriva tuturor” – conceptul aducându-i pe amândoi într-un discurs liric echilibrat, continuat cu dublă intesitate în runda emoji-urilor. Echilibrul perfect și simbioza rimelor celor doi a făcur jurații să ceară o remiză – o rundă de freestyle de 60 de secunde din care i-a adus lui Gemini Jaxx locul în semifinale. CORBU’ și BRELOC, ultimul meci din sferturi a adus în scenă conceptul „nu lasă pe mâine ce poți face azi”, concept care pentru Corbu’ a venit cu ultimele rime date la microfon în cadrul comeptiției.

Se mai pune un start de adrenalină, spiritele de battle se încing din ce în ce mai tare, juriul nu mai are răbdare pe scaun și urmăritorii competiției tastează de zor. Se cer lupte grele, se strigă măcel în rime! Se intră în sfeturile competiției. „În seara asta s-au întâmplat niște revanșe personale care se-așteptau de mult” (Afo). Aici o nouă rundă le-a pus piedici în flow concurenților: runda cuferelor – în premieră la re:VERS – noutatea rundei a fost că fiecare MC a primit un cufăr cu obiecte de folosit în rime pentru a-și domina adversarul.

MOTANU’, câştigătorul Redbull re:VERS 2020 – Foto: Mihnea Ratte / Red Bull Content Pool

PIETONU VS. MOTANU’. Deva a fost în picioare la meciul ăsta. Învățăcelul și-a înfruntat maestrul: în sfârșit, sânge! Atacul felin l-a clătinat pe PIETONU suficient cât să ridice juraților un semn de întrebare și să ceară remiză. Surpriză pentru ambii: MOTANU’ și-a subclasat maestrul de rime! L-am bătut pe Pietonu un pic din noroc, din soartă … Pe de altă parte, eram destul de pregătit pentru el. Nu ca dume, ci ca atitudine. El a fost mentorul nostru și ne-a învățat să dăm OFFDADOME. Anul ăsta am simțit că e momentul să se schimbe ceva, să nu mai fiu neapărat cel mentorat și să dăm un battle de la egal la egal” (MOTANU’).

GEMINI JAXX vs. BRELOC. În cea de-a doua semifinală, runda a doua a fost cea decisivă, când Pandorra și toate blestememele ei au ieșit de sub zăvor, iar elocvența lui BRELOC și-a spus cuvântul și i-a deschis drumul către finală. Am avut o surpriză că foarte mulți MC, patru sau chiar mai mulți dintre cei care s-au înscris, nu improvizează și fac rime pe loc, ci sunt MC care sunt obișnuiți să scrie rime. Unul dintre ei este Gemini JAXX, care a ajuns în primii patru. Nu e un MC obișnuit să facă rime pe loc, dar dacă este provocat, are capacitatea necesară să poată să se adapteze stilului și să-și depășească un pic limitele confortului. Și uite că ne-a dovedit tuturor că poți fi și antrenat sau poți fi smart și adaptabil” (Afo).

Bruja şi Amuly la Redbull re:VERS 2020 – Foto: Mihnea Ratte / Red Bull Content Pool

Pauză de la măcel liric – AMULY, BRUJA și PRNY iau cu asalt ecranele în premieră în acest trio muzical.

Au acaparat ecranul cu un show care-a pornit de la o provocare: schimb de instrumentale între protagoniști: BRUJA face praf la mike cu rimele tipice, iar AMULY  „Briliant, BLINDAT, tripat” și-a făcut loc pe beat în stilul caracteristic S-au înșiruit megahituri „Lo-Fi” „India”, „Ahlef Bel Allah” iar Amuly i-a invitat pe toți „Să sară” cu bagabonți chiar și din spatele ecranului.

„Am ieșit la pauză și le-am spus: «Indiferent dacă v-au compleșit emoțiile, să nu uitați că toți sunteți câștigători și mai mult decât atât, ați câștigat experiența Red Bull re:VERS. Și ce-a rămas de acum încolo până la finalul campionatului este despre cine are o zi mai bună». Toți sunt campioni pentru mine. Începe să se întâmple generația de aur la care visez de atâta timp”. (Afo)

Bătaie de tobe, suspas de îți taie răsuflarea FINALA MICĂ este aici și în care Pietonuse luptă pentru locul 3 pe pediumul competiției re:VERS cu newcomerul Gemini JAXX. Runda 2 a făcut departajarea: PIETONU’ a demonstrat încă o dată că are improvizația la degetul mic, trecând prin battle ca pe trecerea de pietoni când semaforul e pe verde, lăsându-și adversarul său în urmă la stop.

Finala dintre MOTANU’ şi BRELOC – Foto: Mihnea Ratte / Red Bull Content Pool

Momentul mult aștept a sosit și toată lumea își verifică pulsul 😊). „Hai cu sânge pe jos, cu organe!” a pus Deliric în cuvinte așteptările juriului și-ale spectatorilor pentru ultimul mare moment al serii: finala MOTANU’ VS. BRELOC.

Lasând prietenia în stand by, cei doi au mușcat din adversar pân-au au sărit scântei din microfoane. Juriul, prins la mijloc în ploaia de rime, a simțit egalitate și-a cerut remiză – o nouă rundă de 120 de secunde, 2 cu 2. A plouat cu foc și pară, punchline după punchline. MOTANU’  dă lovitura decisivă și pleacă acasă cu premiul re:VERS!

Am câștigat pentru că m-am gândit la fiica mea tot battle-ul. Are 3 ani jumătate, o cheamă Zia (care e jumătate din poezia vieții mele) și o iubesc din tot sufletul meu. Ea e tot scopul meu, pentru care mă duc să fac tot ce fac. Am luat un pic mai în serios finala, am fost atent la fiecare greșeală, fiecare secundă pierdută…. Nu m-am așteptat să câștig […] Ăsta a fost avantajul meu, că nu m-am culcat peo ureche la final”. (MOTANU’)