După ce sfârşitul lunii iunie ne-a adus la Arenele Romane din Bucureşti numai concerte rock de calibru precum Placebo, Evanescence, dar şi concertele din cadrul festivalurilor METALHEAD Meeting şi Shine, nici luna iulie nu s-a lăsat mai prejos şi ne-a întâmpinat cu un concert marca Gojira.

Concertul francezilor, care a avut loc marţi, 4 iulie 2017, tot la Arenele Romane, în cadrul unui Aftermath METALHEAD Meeting Festival, a făcut parte din turneul european care promovează cel mai recent album al trupei, „Magma”. În deschiderea show-ului Gojira au cântat trupele XAON şi The Blackmordia.

Trupa XAON, în deschiderea francezilor de la Gojira – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Seara a debutat cu trupa XAON, din Elveţia, care a adus publicului de la Arene piese de pe primul ei album, „The Drift”. Muzica trupei este dominată de acorduri agresive care creează o atmosferă sumbră, dar căreia nu îi lipseşte totuşi o doză de grandoare. Piesele celor de la Xaon s-au încadrat perfect în tematica preferată de trupă, şi anume aceea care aduce în centrul atenţiei nebunia, moartea şi melancolia. La finalul reprezentaţiei Xaon le-a mulţumit oamenilor pentru atmosferă, mărturisind că au fost cel mai tare public în faţa căruia au avut ocazia să cânte până acum.

A doua trupă care a urcat pe scenă a fost The Blackmordia, o formaţie metal din Franţa alcătuită din cinci muzicieni foarte tineri care îşi propun să evidenţieze în piesele lor aspecte care au legătură cu societatea şi cu problemele cu care se confruntă aceasta. Băieţii şi-au început reprezentaţia cu gândul să creeze o atmosferă incendiară în public şi ce e drept, au reuşit un pic mai bine decât cei de la Xaon.

The Blackmordia, în deschiderea francezilor de la Gojira – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Analizând strict din punct de vedere muzical, The Blackmordia nu a impresionat. Deşi piesele începeau promiţător, iar partea instrumentală avea destul potenţial, totul se destrama de îndată ce vocalistul îşi intra în rol. Cu foarte multe note care nu s-au îmbinat deloc armonios cu partea instrumentală, vocalistul a sunat mai mult decât fals, însă probabil s-ar putea pune şi pe seama câtorva probleme tehnice cu care acesta s-a confruntat pe scenă.

Mult-aşteptatul concert Gojira a început la 21:30 în ropotele de aplauze şi strigăte ale fanilor care s-au strâns în număr destul de mare pentru a-i asculta în premieră la Bucureşti. Deşi în mod clar rock-ul francez nu s-a făcut remarcat în niciun fel de-a lungul timpului, rămânând într-un stadiu mediocru, povestea trupei Gojira iese cu totul din acest tipar. Înfiinţată în 1996, Gojira a cunoscut o ascensiune muzicală rapidă datorită stilului eclectic, care îmbină influenţe de death metal, metal progresiv şi groove metal, dar mai ales graţie calităţii show-urilor live care a propulsat-o pe scenele celor mai mari festivaluri de profil din lume.

Trupa Gojira în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Aşa cum era de aşteptat, setlistul concertului a cuprins piese de pe albumul „Magma”, a debutat incendiar cu piesa „Only Pain” şi a continuat cu „The Heaviest Matter of The Universe”, de pe albumul „From Mars to Sirius” – o piesă care a adus în prim-plan începuturile profund death metal ale trupei. Mulţimea s-a dezlănţuit la „Silvera”, una dintre cele mai îndrăgite piese de pe abumul „Magma”, iar headbenging-ul a fost în floare pe acordurile grave ale piesei „Stranded”.

„The Cell” a fost o explozie de riff-uri răvăşitoare, în timp ce „The Shooting Star” ne-a dat ocazia să devenim mai conştienţi de vocea lui Joe Duplantier, mult mai proeminentă în această piesă. „The Shooting Star” este o piesă încărcată de nostalgie, ca de altfel întregul album „Magma”, care marchează şi evenimentul trist din viaţa fraţilor Duplantier, şi anume moartea mamei lor.

Concertul de la Bucuresti nu a însemnat numai piesele de pe albumul „Magma”, ci a fost o călătorie metal minunată prin toată cariera trupei, astfel că am putut asculta şi „Toxic Garbage Island” şi „Oroborus” de pe albumul „The Way of All Flesh”, „L’Enfant Sauvage” de pe albumul cu acelaşi nume şi „Backbone” de pe albumul „From Mars to Sirius”.

Trupa Gojira în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Albumul „Magma” marchează o tranziţie în cariera trupei, atât din punct de vedere al stilului muzical, cât şi spiritual. Odată cu acest album Gojira a renunţat la stilul death metal atât de tehnic cu care îşi obişnuise fanii pentru a încerca noi teritorii şi noi senzaţii muzicale. Deşi păstrează încă mult din stilul death metal, piesele de pe noul album sunt mult mai complexe şi aduc cu ele un aer proaspăt, o atmosferă solemnă, dar grandioasă şi mistică în acelaşi timp. Să le asculţi reprezintă o intensă experienţă transcedentală şi un vulcan de emoţii care îţi fac spiritul să tresară. „Magma” este o adevărată delicatesă muzicală, de ale cărei piese nu te poţi sătura. Virtuozitatea şi fineţea stilului, supleţea şi precizia fiecărei note devin mai evidente cu fiecare piesă.

Deşi în mod sigur sunt fani care au părut uimiţi de schimbarea de stil survenită odată cu acest album, această schimbare nu a fost întâmplătoare. Aşa cum Mario Duplantier mărturisea într-un interviu, albumul „Magma” reflectă starea de spirit actuală a membrilor trupei, „nevoia de a fi în pas cu maturitatea şi cu dorinţele noastre”. Totuşi trupa nu a renunţat la temele centrale ale muzicii lor, precum natura şi misterele ei, universul, omul şi rolul lui pe planetă şi chiar temele de natură psihologică.

Trupa Gojira în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Concertul de la Arenele Romane a fost perfect, de la sunet şi lumini până la atmosfera extraordinară pe care a oferit-o publicul, care şi-a manifestat entuziasmul de la început până la sfârşit. A fost un concert pe care cu siguranţă nu îl vom uita prea curând.

Setlist concert Gojira la Arenele Romane din Bucureşti

1. Only Pain
2. The Heaviest Matter of the Universe
3. Silvera
4. Stranded
5. Flying Whales
6. The Cell
7. The Shooting Star
8. Toxic Garbage Island
9. Backbone
10. Terra Inc.
11. L’Enfant Sauvage
12. Oroborus
13. Vacuity

Bis
14. Mario drum solo
15. Territory (Sepultura cover)