După 37 de ani de carieră, Depeche Mode a lansat, anul acesta, cel de-al 14-lea album, „Spirit”, pe care l-a promovat într-un turneu împărţit în două secvenţe, prima în Europa şi a doua pe continentul american. Turneul european a avut programate 32 de concert, a debutat pe 5 mai 2017 la Stockholm şi urma să se încheie la Cluj-Napoca, în 23 iulie 2017.

În ciuda zăpuşelii din ziua concertului, fanii Depeche Mode au început să se strângă cu câteva ore bune înainte de concert în zona Cluj Arena. Aproximativ 40.000 de spectatori, majoritatea îmbrăcați şi accesorizaţi cu articole inscripţionate cu logo-ul trupei, s-au reunit pentru a-i asculta pe englezi, aflaţi pentru prima dată la Cluj-Napoca, cu ocazia turneului „Global Spirit Tour”.

Martin Gore şi Dave Gahan, în concert la Cluj-Napoca – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Pentru a intra în atmosferă, Maya Jane Coles, producător şi DJ din Marea Britanie, a mixat timp de aproape o oră înaintea concertului. În momentele de pregătire a scenei pentru mult-aşteptatul concert, entuziasmul publicului a crescut atunci când a fost redată o secvenţă din piesa „Revolution”, a celor de la The Beatles.

Cu puţin înainte de ora 21:00, la apus de soare, pe „Going Backwards”, au întrat pe scenă cei din Depeche, în ropotele de aplauze ale publicului. Încă din primele momente, ştiam cu toţii că avea să urmeze un adevărat spectacol, cu proiecţii bine gândite, cu jocuri de lumini, cu un sunet impecabil, care nu puteau fi completate decât de mişcările emblematice ale lui Dave.

Dave Gahan, solitul Depeche Mode, în concert la Cluj-Napoca – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

În ciuda problemelor de sănătate care au dus la amânarea concertului din Belarus, Dave a animat scena, parcă cu forţe supraomeneşti. Jucăuş, energic, lasciv, dar şi sensibil, a simţit şi interpretat fiecare acord, fiecare vers; a umplut scena şi publicul cu energia sa pe întreaga durată a concertului.

Martin Gore a intrat în centrul reflectoarelor la primul său moment solo, care a început cu interpretarea piesei „A Question of Love” şi a continuat cu piesa „Home”, moment în care, la înaintarea sa pe culoarul ce ducea în mulţime, a fost primit cu o ploaie de trandafiri roşii. Gestul a fost doar o mică frântură din ce avea să urmeze.

Chiar în ziua concertului, Martin, „The Sweetest Perfection”, a împlinit vârsta de 56 de ani. La finalul piesei, Martin a fost sărbătorit de către spectatori, într-un moment emoţionant, în care miile de pancarte şi telefoane mobile din public îi urau la mulţi ani, în timp ce toţi cei prezenţi au cântat la unison, din adâncul sufletului şi plămânilor, „Happy birthday, dear Martin!”.

Martin Gore, în concert la Cluj-Napoca – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Petrecerea a continuat cu „Poison Heart”, „Where’s the Revolution”, „Wrong”, „Everything Counts” și „Stripped”. Momentele energice din timpul concertului nu au fost întrerupte decât de cele magice. Cerul s-a înnorat, dar stelele au strălucit pe Cluj Arena. Printre stropii de ploaie, publicul a făcut lumină cu ajutorul beculeţelor telefoanelor mobile, contribuind la o atmosferă perfectă pentru piesa „Enjoy the Silence”.

După melodia „Never let me down again”, trupa a revenit pe scenă cu un encore de cinci cântece, printre care s-a numărat şi coverul piesei „Heroes” a lui David Bowie, în timpul căreia a fost proiectat pe marile ecrane, în mod simbolic, steagul negru.

Publicul prezent la concertul Depeche Mode de la Cluj-Napoca – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Finalul a fost unul legendar. „Personal Jesus” a încheiat concertul care a durat puţin peste două ore, două ore intense, două ore care s-au scurs prea repede. Trupa a fost puternic aclamată, doar ne-a oferit un spectacol fără cusur. Însă nu ne mai rămăsese decât să ne îndreptăm spre porţile de ieşire, fredonând piesele şi uitându-ne înapoi spre mulţime, minunându-ne de imaginea numărului mare de fani.

Dacă înainte de începerea concertului unii participanţi au fost sceptici cu privire la spectacolul care avea să urmeze, crezând că vârsta şi-a pus amprenta pe cei la Depeche, reprezentaţia memorabilă a trupei a îndepărtat orice urmă de îndoială. Fără prea multe cuvinte, „we reached out and touched faith”.

Setlist concert Depeche Mode la Cluj-Napoca

 1. Going Backwards
 2. So Much Love
 3. Play
 4. Barrel of a Gun
 5. A Pain That I’m Used To
 6. Corrupt
 7. In Your Room
 8. World in My Eyes
 9. Cover Me
 10. A Question of Lust (Acoustic)
 11. Home
 12. Poison Heart
 13. Where’s the Revolution
 14. Wrong
 15. Everything Counts
 16. Stripped
 17. Enjoy the Silence
 18. Never Let Me Down Again

Encore:

 1. Somebody
 2. Walking in My Shoes
 3. „Heroes” (cover David Bowie)
 4. I Feel You
 5. Personal Jesus

Oana Bianca Danci