Iubitorii muzicii celor de la Viţa de Vie au avut ocazia să îi vadă pe sărbătoriţi într-o ipostază inedită la Opera Naţională Bucureşti în seara de 20 martie 2012. Concertul acustic a fost un vis pe care membrii formaţiei doreau sa îl pună în aplicare de şapte ani, iar aniversarea le-a oferit acest prilej.

Dacă până acum la concertele Viţa de Vie nu se stătea jos, ba mai mult, dansul şi datul din cap erau elemente cheie, concertul acustic de la Opera Naţională a propus o modalitate rafinată de a sărbători 15 ani de muzică rock de calitate. În acelaşi timp, concertul a fost un cadou deosebit pentru fanii care au avut parte de această experienţă creativă şi impresionantă.

Rock cu influenţe orientale şi jazz

Concertul s-a deschis cu piesa „Iamma” într-un decor demn de clădirea Operei, cu lumânări, covoare şi tablouri „mişcătoare” (plasme pe care rulau imagini în ton cu piesele cântate) care împreună au creat o atmosferă intimă, chiar romantică, potrivită pentru o variantă mai „light” a pieselor Viţa de Vie.

Aveai impresia că ai păşit într-un salon unde eşti primit prieteneşte şi unde gazda ţi-a pregătit ceva foarte bun. Faptul că biletele la concert au fost sold-out şi sala Operei a fost plină (motiv de bucurie pentru membrii trupei şi o premieră, aşa cum a menţionat Adi Despot) au făcut ca încăperea să fie şi mai primitoare, cu trupa mai aproape de public, din toate punctele de vedere.

Vezi mai multe filmări de la concertul Viţa de Vie!

Decorul oriental nu a fost ales întâmplător pentru că influenţele s-au resimţit şi în varianta acustică a pieselor, începând cu prima („Iamma”). Trupa a ales o selecţie cu cele mai mai cunoscute piese pentru a fi transformate în variantă acustică, astfel că s-a putut asculta „Îmi pasă„, „Vinolamine„, „Cad„, „Visare„, „Totata„, „Ce contează” (cu Tudor Chirilă), „Abdullah” , „Varză” (cu Alexandrina), „Basul şi cu toba mare„, „Liber„, „Praf de stele„.

Invitaţi, musafiri, prieteni – la o întâlnire mult aşteptată

Pe lângă formatul clasic (Adi Desport glumind „Aţi observat că suntem mai mulţi nu? Noi de obicei suntem 5…”) au fost prezente pe scenă nume îndrăgite din muzica românească: Tudor Chirilă, Alexandrina Hristov, Mandela Gajol şi Eugen Caminschi, care au contribuit la încărcarea pieselor cu o nouă dimensiune, contribuind prin nota personală a fiecăruia.

Printre piesele care au sunat cel mai bine acustic şi care, poate, au impresionat cel mai mult prin interpretare şi originalitate au fost „Visare„, „Varză” (cu Alexandrina), „Basul şi cu toba mare” şi „Liber„. Instrumentele noi, precum flautul, basul, violoncelul au surprins în mod plăcut oferind o nouă faţă şi expresie unor piese pe care altădată se dansa zbuciumat iar vocea solistului parcă n-a sunat niciodata mai bine.

Vezi mai multe filmări de la concertul Viţa de Vie!

După cum a spus şi Adi Despot au fost şi piese care nu s-au lăsat prea uşor transformate în varianta acustică. Una dintre provocări a fost „Sunetul mai tare” pe care s-au încumetat totuşi să o prezinte publicului într-o formă jucăuşă (Adi şi-a avertizat fanii că este important să nu râdă), pe ritmurile melodiei populare „Fetele de la Căpâlna” – formă reuşită prin „nereuşita” ei.

Deşi au avut parte şi de peripeţii cu ceva probleme tehnice (lui Sorin Dănescu i-au jucat o festă clapele) concertul a decurs cum nu se poate mai bine, cu momente amuzante făcute parcă să elibereze tensiunea emoţională creată în timpul prestaţiei pieselor. În felul acesta, aşa cum a sesizat şi Adi Despot, concertul a trecut parcă prea repede: „De parcă am cântat 20 de minute nu o oră şi ceva„.

Concertul acustic s-a încheiat cu renumita „Basul şi cu toba mare”, surprinzătoare prin interpretarea deosebită a trupei. S-a revenit pe scenă după multe aplauze, pentru un bis aşteptat, cu „Liber” şi „Praf de stele”.

Pentru cei care au ratat concerul Viţa de Vie – 15 ani le recomandăm să „vâneze” un nou concert în această manieră, pentru că, aşa cum au promis, cei din trupă au oferit un spectacol unic, ce merită repetat şi reascultat. O primă şansă pentru fanii trupei ar fi chiar concertul ce va avea loc la Jukebox Venue  din Bucureşti pe 23 martie 2012.

Află detalii despre concertul Viţa de Vie din Jukebox Venue!

Galerie foto Viţa de Vie

Vezi galerie foto a concertului Viţa de Vie!

Foto: Betty Cristea