După o aşteptare destul de îndelungată, fanii trupei Sonata Arctica au avut în sfârşit ocazia să-i asculte pe membrii formaţiei într-un concert în premieră la Bucureşti, în seara de 15 iulie 2015. Concertul s-a desfăşurat la Arenele Romane, în cadrul unui after party oficial METALHEAD Meeting 2015.

Prima întâlnire cu Bucureştiul a celor de la Sonata Arctica a reprezentat un prilej de bucurie nu numai pentru fani, ci şi pentru cei cinci componenţi ai trupei, care au admirat frumuseţea oraşului şi a oamenilor. În deschiderea concertului finlandezilor au cântat trupele româneşti Shifting Sands, An Theos şi Trooper.

Publicul la concertul Sonata Arctica la Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Publicul la concertul Sonata Arctica la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Pe o vreme toridă, în jurul orei 19:00, oamenii au început să se adune timid la Arenele Romane pentru eveniment şi pentru a putea asculta şi trupele din deschidere. Însă, publicul nu a fost nicidecum atât de numeros precum ne aşteptam, semn că această perioadă extrem de bogată în concerte metal îşi cam spune cuvântul în ce priveşte buzunarele fanilor. Cu toate că Arenele nu erau prea populate nici cu puţin timp înainte ca Sonata Arctica să urce pe scenă, cei prezenţi s-au simţit bine la eveniment şi acest lucru s-a văzut pe toată durata serii. Fanii au aplaudat şi au cântat majoritatea pieselor împreună cu trupa, iar mulţi dintre ei au preferat să se aşeze comod pe jos şi să asculte muzică bună, creând într-o oarecare măsură o atmosferă de festival.

Trei ore toride cu Shifting Sands, An Theos şi Trooper

Prima trupă care a urcat pe scenă a fost Shifting Sands, formaţie de heavy metal şi progressive metal care a început să cânte încă din 2009, dar care a câştigat mai multă popularitate în ultimii doi-trei ani de activitate pe scena muzicală rock din România, datorită câtorva premii importante pe care le-au câştigat în această perioadă.

An Theos, în deschiderea concertului Sonata Arctica - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
An Theos, în deschiderea concertului Sonata Arctica – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

După mai puţin de o oră, au fost urmaţi pe scenă de către o altă formaţie românească, de data aceasta o formaţie care adoptă genul folk-metal. Este vorba despre An Theos, ai cărei componenţi numeroşi au obţinut destul de multă vizibilitate în ultimii doi ani, fiind deja o trupă apreciată şi cerută la festivaluri. De altfel, cei care merg la festivalul ARTmania de la Sibiu, vor avea ocazia să-i asculte şi acolo. Printre piesele cântate s-au aflat „Chemarea străbunilor”, „Seminţia dacă” şi „Ciuleandra”. Publicul s-a mobilizat foarte bine în timpul piesei „Ciuleandra”, formând o horă mare în faţa scenei, care a generat ulterior un mosh pit la fel de frumos.

TROOPER, în deschiderea concertului Sonata Arctica - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
TROOPER, în deschiderea concertului Sonata Arctica – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

La ora 20:40 a venit rândul celor de la Trooper să anime atmosfera cu piese atât vechi, din perioada de început a trupei, dar şi piese noi, care se bucură de aceeaşi apreciere în rândul fanilor. Rockeri de toate vârstele au bătut din palme şi au cântat cele mai cunoscute melodii ale lui Coiotu’ şi ale colegilor de trupă, bucurându-se împreună de o seară minunată, care urma să se încheie cu un concert perfect al celor de la Sonata Arctica.

Sonata Arctica şi 100 de minute de concert răcoritoare

Programul a fost respectat în totalitate, astfel că la 22:20 băieţii de la Sonata Arctica urcau deja pe scenă pentru o le oferi fanilor mai bine de o oră jumătate de concert. Piesa care a deschis concertul a fost „White Pearl, Black Oceans”, urmată de „X Marks The Spot” şi „FullMoon”.

Deşi Arenele Romane nu s-au umplut de oameni, atmosfera a fost cu adevărat plăcută şi cumva intimă. Tony Kakko, vocalistul trupei le-a mărturisit fanilor că nu înţelege de ce a durat atât de mult timp până să ajungă să concerteze şi la Bucureşti, spunând că sunt fericiţi că acest lucru s-a întâmplat până la urmă. De asemenea, a mai adăugat că şi-au făcut timp să viziteze şi oraşul, care le-a plăcut enorm, laudând îndeosebi arhitectura clădirilor şi frumuseţea locuitorilor.

Sonata Arctica în concert la Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Sonata Arctica în concert la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Au cântat piese de pe majoritatea albumelor lansate până în prezent, inclusiv câteva piese de pe cel mai recent material discografic, „Pariah’s Child”, precum „Love”, „Blood” şi „The Wolf Dies Young”, aceasta din urmă având un groove senzaţional şi un intro de bass la fel de bun.

Ce place extrem de mult la Sonata Arctica este îmbinaţia surprinzătoare între acordurile foarte rapide şi cele lente, şi uşurinţa cu care se trece de la un registru la celălalt în timpul concertului. În acelaşi timp, sound-ul este foarte catchy, astfel că piesele te învăluie iremediabil, iar îmbinarea şi diversitatea emoţiilor pe care le încerci pe durata unui concert Sonata Arctica nu sunt nici ele de neglijat. Sonata Arctica îţi transmite energie la superlativ, şi chiar şi baladele reuşesc să te emoţioneze într-un fel care te poate lăsa fără cuvinte.

Sonata Arctica în concert la Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Sonata Arctica în concert la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Pe de-a întregul, concertul a fost foarte reuşit şi era tocmai ceea ce aveam nevoie într-o seară care a mai încheiat o zi dogoritoare de vară. Sperăm ca Sonata Arctica să revină la Bucureşti în viitorul apropiat şi poate cu şi mai multă lume prezentă.

Setlist concert Sonata Arctica la Bucureşti

Can-Can Jaakolla Intro
1. White Pearl, Black Oceans…
2. X Marks the Spot
3. FullMoon
4. My Land
5. Letter to Dana
6. 8th Commandment
7. I Have a Right
8. Picturing the Past
9. Love
10. Kingdom for a Heart
11. Blood
12. Tallulah
13. UnOpened
14. The Wolves Die Young

Bis
15. Destruction Preventer
16. Don’t Say a Word
Vodka outro