35.000 de spectatori au fost pe 16 august 2012 martori ai primului concert susţinut în România de Lady Gaga. Show-ul din Piaţa Constituţiei din Bucureşti a durat peste 135 de minute şi a făcut parte din etapa europeană a turneului „Born This Way Ball„.

„Micii monştrii”, aşa cum artista îşi alintă fanii, şi-au făcut simţită prezenţa în Piaţa Constituţiei cu mult înainte ca Lady Gaga să urce pe scenă. Cu ţinute excentrice, purtând peruci colorate, machiaje elaborate sau încălţări inspirate de cele ale divei americane, fanii de toate vârstele au dovedit că Lady Gaga are o „armată” de suflete înrudite pe tărâmul lui Dracula.

Publicul a fost unul eterogen: copii de câţiva anişori veniţi alături de părinţi, adolescenţi şi tineri ce şi-au pregătit din ţimp costumaţiile, oameni în costume office veniţi direct de la birou, dar şi persoane trecute de prima tinereţe. Cu toţii au aşteptat nerăbdători apariţia „Mamei Monstru” pe scena amplasată în centrul Capitalei.

Lady Starlight şi The  Darkness au deschis show-ul

Evenimentul a început în jurul orei 18:30 cu un show marca Lady Starlight, care timp de câteva zeci de minute a susţinut un moment artistic care i-a intrigat pe cei prezenţi.

Puţin după 19:30 pe scenă au urcat britanicii de la The Darkness. Trupa recunoscută pentru show-urile complexe nu a pus accent pe acest element la Bucureşti, a oferit însă un concert curat ce amintea de epoca de aur a rock-ului clasic. Aproape o oră cei patru au susţinut un recital plin de energie cu piese ca „Nothing’s Gonna Stop Us„, „Growing On Me” sau „Love On The Rocks With No Ice” şi un cover extraordinar după piesa „Street Spirit (Fade Out)” a celor de la Radiohead.

Prinţesa pe un armăsar negru

A urmat o pauză de câteva minute în care scena a fost pregătită pentru sosirea controversatei soliste, iar fanii din Monster Pit i-au cântat câteva dintre refrenele cunoscute în aşteptarea clipei în care Lady Gaga îşi va începe show-ul. Momentul în care cortina a căzut dezvăluind castelul gotic cu trei etaje de pe scenă, publicul a intrat în delir. 35.000 de oameni au aplaudat şi au ţipat isteric când, înconjurată de o mini-armată, Lady Gaga a intrat în scenă pe un cal negru pe ritmurile piesei „Highway Unicorn„. În această formulă artista şi dansatorii săi au făcut un prim tur al pasarelei de 125 de metri ce înconjura Monster Pit-ul, iar Lady Gaga a dat startul unui show extraordinar.

A urmat apoi prima apariţie pe scenă a „Mother G.O.A.T.” (Government Owned Alien Territory in Space) care a ordonat uciderea „extraterestrei fugare Lady Gaga”. Solista şi-a făcut apariţia din castel pentru „Government Hooker” piesă pe care a încercat să-şi cucerească unul dintre dansatori, dar pentru că acesta „şi-a dorit prea mult” l-a ucis. Cei prezenţi au avut apoi parte de un moment suprarealist al naşterii pe un intro mai lung la piesa „Born This Way” în timpul căreia artista a declarat că nu se lasă definită de alţii şi le-a spus celor prezenţi că ei sunt viitorul.

„Sunt tot ce iubiţi la voi şi tot ce urâţi despre voi”

Show-ul a continuat cu „Black Jesus„, „Bloody Mary” şi „Bad Romance„. La finalul ultimei dintre acestea Lady Gaga a declarat fanilor prezenţi: „Nu sunt un extraterestru, nu sunt femeie, nu sunt bărbat, nu sunt om, nu sunt o creatură a guvernului tău, Bucureşti![…] Împărţim aceleaşi speranţe, aceleaşi vise, acelaşi viitor […] Sunt tot ce iubiţi la voi şi tot ce urâţi despre voi„.

O altă etapă a concertului a început cu piesa „Judas” în timpul căreia castelul magic s-a deschis dezvăluind membrii trupei şi dansatori la bustul gol. De altfel, aproape întregul show a avut amprenta aprecierii pe care artista o are faţă de muzica rock cu riff-uri nebune de chitară şi un toboşar ce părea să zdruncine castelul gotic.

Rar le-a fost dat românilor să vadă pe o scenă mare un artist atât de modest şi deschis. Lady Gaga a comunicat cu fanii ei, le-a povestit de momentele de început în care a cântat în faţa a 30 de persoane dar nu a încetat să viseze că va ajunge o vedetă şi le-a spus că se simte „privilegiată şi fericită” să le fie alături.

Arsenal de recuzite pe scena imensă din Piaţa Constituţiei

Într-un adevărat tur de forţă, Lady Gaga a schimbat o mulţime de ţinute şi a dat viaţă la nenumărate personaje într-un decor parcă în permanentă schimbare şi cu un adevărat arsenal de recuzite ce a cuprins: carcase tranşate de animale, o motocicletă, cruci, haine, arme şi multe alte minunăţii ce au captat atenţia publicului mai bine de două ore.

La finalul piesei „Bad Kids” artista s-a aşezat pe motocicleta ce era pe scenă, pregătindu-se pentru următoarea piesă, însă după ce a tuşit de două ori s-a ridicat şi a fugit în culise. După câteva momente de aşteptare în care trupa a cântat un pasaj instrumental, Lady Gaga a revenit pe scenă cu părul prins şi o diademă şi a mărturisit: „Îmi pare foarte rău, câteodată vomit în timpul show-ului şi nu am vrut să vedeţi. […] Dar sunt bine, mă simt mult mai bine acum”. A urmat apoi o piesă nouă „Princess Die” cântată la clape de artistă, melodie ce pare testamentul unei prinţese a muzicii pop ajunse într-un moment de deznădejde.

Înainte de partea de final a concertului Lady Gaga şi-a îndemnat fanii să privească sper „frumosul palat”, referindu-se la Palatul Parlamentului, pentru ca mai apoi să cânte alături de aceştia piese ca „Poker Face„, „Alejandro„, „Paparazzi” şi „Scheiße„. Intensitatea luminilor a scăzut pe scenă după ce artista le-a urat fanilor săi „Noapte buna!”, însă asta nu a făcut decât să crească determinarea fanilor de a o rechema pe scenă. Timp de şapte minute fanii nu au încetat să apaude şi să o cheme pe „Mama Monstru” pe scenă.

„The Edge of Glory” pe 35.000 de voci

Iar aşteptarea le-a fost răsplătită, artista apărând într-unul dintre turnurile castelului înterpretând la clape prima parte a piesei „The Edge of Glory„. Pe parcurs fanii i s-au alăturat, refrenul piesei fiind cântat în repetate rânduri de peste 30.000 de oameni. La finalul piesei a luat alături de ea pe scenă o fetiţă şi un băieţel. Ambii extrem de emoţionaţi la început, s-au liniştit pe parcurs şi au dansat alături de Lady Gaga pe ritmurile piesei „Marry the Night” pentru ca mai apoi să dispară toţi în întuneric.

Deşi tehnicienii urcaseră deja pe scenă să strângă din decor, fanii nu s-au lăsat uşor convinşi să părăsească Piaţa Constituţiei în speranţa că artista va reveni. Chiar dacă nu a fost aşa, amintirea unui spectacol extraordinar realizat fără nicio eroare până la cele mai mici detalii va rămâne pentru totdeauna.

Concertul de la Bucureşti a fost al doilea din partea europeană a turneului „Born This Way Ball”, după cel din Sofia, şi a fost organizat de Emagic.