Post-rock-ul este un gen muzical în care acordurile instrumentelor reflectă profunzime, emoţie şi induc o stare de bine greu de descris în cuvinte. Având rădăcini într-o multitudine de genuri precum post-punk, jazz, muzică clasică contemporană şi muzică electronică, post-rock-ul seduce prin complexitatea melodică şi variaţiile armonioase ale căror rezultat este de-a dreptul fenomenal.

Pe 12 aprilie 2014 am avut ocazia să vedem live în Club Fabrica din Bucureşti un concert post-rock care, pe drept cuvânt, ne-a dat pe spate. Trupa irlandeză God Is An Astronaut a revenit în România după doi ani de la ultimul concert susţinut în ţara noastră, oferindu-le fanilor o experienţă muzicală de neuitat. Concertul sold-out al formaţiei God Is An Astronaut a fost marcă a noii platforme de evenimente dedicate muzicii alternative Sabotage, iar în deschidere a cântat trupa Litera 1.

Litera 1 – un proiect îndrăzneţ, cu perspective promiţătoare

La ora 21:00 clubul Fabrica şi-a deschis uşile pentru a-i primi pe fanii numeroşi ai trupei God Is An Astronaut, iar la ora 22:00 au urcat pe scenă cei care alcătuiesc trupa Litera 1, înfiinţată în 2013.

Timp de jumătate de oră ne-am putut bucura de ritmurile inovatoare ale unor piese de pe albumul de debut omonim al trupei româneşti, dar şi de proiecţiile de pe fundal care au indus într-o anumită măsură o atmosferă celestă, oarecum în ton cu ideea promovată de concertele susţinute de God Is An Astronaut. Litera 1 ne-a dovedit că este un proiect deosebit care se detaşează cu desăvârşire de muzica deloc spirituală care a pus stăpânire pe industria muzicală.

Litera 1 au concertat în deschiderea irlandezilor - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Litera 1 au concertat în deschiderea irlandezilor – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Zareh Arachelian (voce), Alex Dragomir (chitară) şi Dan Georgescu (tobe) l-au mai avut alături de ei pe scenă şi pe Valentin Culachi, care a realizat un număr interesant şi plin de mister cu jocuri de umbre în spatele unui cearşaf în timpul ultimei piese a formaţiei. Totuşi, trebuie spus faptul că lumea nu prea a fost atentă la momentul muzical al celor de la Litera 1, doar cei aşezaţi în apropierea scenei părând interesaţi să asculte piesele trupei autohtone.

Irlandezii au fost expresia vie a empatiei şi energiei

Până la ora 23:00, când GIAA a urcat pe scenă, Fabrica făcea faţă cu greu fluxului de oameni care au umplut până la refuz încăperea. Însă ne-a făcut plăcere să vedem oameni de toate vârstele, uniţi de muzica psihedelică a trupei irlandeze.

Entuziasmul a explodat încă de la prima piesă a trupei, „Weightless”, căreia i-au urmat „Transmissions” şi „All is Violent, All is Bright”, piese de o intensitate extremă, incluse pe cel de-al doilea album al formaţiei. Cu „Reverse World” am păşit într-o lume pe dos, o lume în care şi Dumnezeu e un astronaut, iar la „Echoes” membrii trupei au insistat ca publicul să îşi manifeste cât mai vizibil fericirea, sărind şi dansând.

God Is An Astronaut la Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
God Is An Astronaut la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

„A Deafning Distance” a fost sursa unei stări de nostalgie, accentuând un sentiment de aneantizare acutizată de piesele „The End of the Beginning”, „Fragile” şi „Forever Lost”, dedicate celor care simt că nu şi-au găsit încă locul în lume şi care se simt pierduţi pe drumul vieţii. „Worlds of Collision” şi „From Dust to the Beyond” au scos la suprafaţă toată energia acumulata de fani, iar ca recompensă pentru atmosfera absolut superbă, băieţii ne-au oferit o melodie cu totul nouă, pentru care încă nu aveau un titlu, dat fiind că au compus-o foarte recent.

Concertul s-a încheiat cu piesa „Fireflies and Empty Skies”, dar nu înainte ca trupa să le mulţumească şi celor de la Litera 1 pentru prestaţie, mărturisindu-ne că este o adevarată plăcere să călătorească prin diferite ţări unde susţin concerte şi să descopere şi muzică autohtonă de calitate în fiecare din aceste ţări.

Şi pentru că de Ziua Internaţională a Zborului în Spaţiu nu puteau lipsi melodiile care conţin motive cosmice, la bis am putut asculta „Red Moon Lagoon” şi „Suicide by Star”, aceasta din urmă fiind inspirată de cazul impresarului de muzică rock Phil Spector, acuzat de crimă în anul 2009.

God Is An Astronaut la Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
God Is An Astronaut la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Concertul s-a încheiat cu piesa „Route 666”, iar membrii formaţiei le-au mulţumit fanilor pentru o seară incredibilă, promiţându-le că vor reveni cât de curând, poate chiar anul viitor, exprimându-şi totodată şi regretul faţă de toţi cei care nu au mai prins bilete şi au fost nevoiţi să se întoarcă dezamăgiţi acasă.

Torsten Kinsella (voce/chitară), Niels Kinsella (bass), Lloyd Hanney (tobe) şi Jamie Dean (clape/sintetizator) au empatizat tot timpul cu fanii, îndeosebi Jamie Dean, cel care a întreţinut atmosfera luând constant pulsul publicului. De altfel, membrii GIAA au acordat atenţie fanilor şi după concert, oferind o sesiune de autografe, făcând poze alături de aceştia şi răspunzându-le la toate întrebările.

Setlist-ul concertului God Is An Astronaut din Fabrica

1. Weightless
2. Transmissions
3. All Is Violent, All Is Bright
4. Reverse World
5. Echoes
6. Spiral Code
7. Deafening Distance
8. The End of the Beginning
9. Fragile
10. Calistoga
11. Forever Lost
12. Worlds in Collision
13. The Last March
14. From Dust to the Beyond
15. Dark Passenger
16. Fire Flies and Empty Skies
Bis
17. Red Moon Lagoon
18. Suicide by Star
19. Route 666