Desculţă şi dornică să încânte cu muzica sa: aşa a intrat Cesaria Evora pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, în seara de 18 octombrie 2010. Artista în vârstă de 68 de ani s-a aflat pentru a 5-a oară în România. Deşi concertul pentru promovoarea celui mai recent album al său, ”Nha Sentimento” era programat iniţial pentru luna mai, problemele de sănatate ale artistei au făcut-o să amâne vizita în România.

Sala Palatului a fost umplută de mii de oameni, nerăbdători să o audă pe cea mai cunoscută cântăreaţă de morna – un amestec de fado portughez cu ritmuri braziliene, jazz şi blues, specific Insulelor Capului Verde, locul de baştină al artistei. La intrarea în sala de spectacol, doamnele şi domnişoarele erau întâmpinate cu câte un trandafir roşu.

Puţin după ora 20:00, în aplauzele spectatorilor, pe scenă au urcat cei zece muzicieni, cu care Cesaria Evora a cântat timp de aproape o oră şi jumătate. Îmbrăcată elegant, desculţă, Cesaria Evora a cântat despre emoţii, dragoste, suferinţă, despre soare şi libertate, despre fericirea lucrurilor simple. Vocea ei gravă, profundă a fost întreruptă din când în când de mici accese de tuse, peste care artista a trecut cu ajutorul aplauzelor încurajatoare ale publicului.

În momentul în care în sală s-a auzit începutul piesei ”Besame mucho”, spectatorii au început să aclame şi să aplaude, lăsându-se apoi în voia melodiei. Un moment special al concertului i-a fost dedicat tânărului din acompaniamentul vocal al artistei. Tânărul, fără vedere, a dovedit că are o voce superbă, reuşind să energizeze publicul prin piesa interpretată de el.

”Diva desculţă” a cântat multe piese de pe albumul ”Nha Sentimento”, dar şi piese vechi şi dragi publicului, precum: „Angola„, „Cize„, „Miss Perfumado„, „Sodade” sau „Besame mucho„. La ultima piesă, Cesaria Evora a invitat publicul la dans, iar spectatorii, de toate vârstele nu s-au lăsat invitaţi de două ori.

Concertul s-a încheiat în jurul orei 21:45, poate prea devreme pentru mulţi dintre cei prezenţi la Sala Palatului. Cesaria Evora a oferit publicului prezent puţin din esenţa sa, de om simplu, solidar cu suferinţa femeilor şi copiilor săraci din ţara sa, suferinţă despre care cântă în toate piesele sale.

Foto: Manuela Cepoi

Vezi mai multe imagini de la concertul Cesariei Evora la Bucureşti!

Citeşte despre: , ,