proconsul

10 ani de muzica. 10 ani de munca. 10 ani si zeci de melodii. 10 ani si sute de spectacole. 10 ani de succes. Asta au sarbatorit membrii trupei Proconsul, sambata seara, la Sala Palatului, alaturi de peste 3500 de fani.

In deschiderea castigatorilor Cerbului de aur din 2001 au urcat pe scena castigatorii Cerbului de argint de anul acesta, The Marker. Comunicativi, carismatici, plini de energie si extrem de talentati, cam acestea sunt cuvintele care ii caracterizeaza pe cei 4 membri ai trupei. Chiar daca stilul lor muzical (rock/powerpop) difera putin fata de cel al trupei Proconsul (pop-rock), The Marker au reusit sa incalzeasca atmosfera inaintea intrarii pe scena a sarbatoritilor serii.

Timp de 25 de minute, castigatorii Global Battle of the Bands Romania 2008, au facut show pe scena Salii Palatului. Paul, solistul trupei, a povestit ca atunci cand a inceput cursurile de canto in cadrul Scolii populare de Arte, a trebuit sa aleaga un solist roman ca si model din punct de vedere al tehnicii vocale. Alegerea sa de atunci a fost Bogdan Marin – Bodo, solistul trupei Proconsul.

„Choose to love” si „If you didn’t love me” (piesa care le-a adus premiul doi in cadrul festivalului Cerbul de Aur) au fost doua dintre piesele cantate de The Marker sambata seara si au incheiat recitalul cu piesa „Yahwey”. Inainte de a parasi scena, solistul trupei a multumit publicului si i-a anuntat ca „ce e mai bun, abia acum urmeaza”, referindu-se la Proconsul.

Trupa Proconsul promisese publicului, inainte de concert, un spectacol un pic mai altfel… nu doar o cantare oarecare si asa a fost. Intregul concert a fost presarat de momente speciale.

La cateva minute dupa ce The Marker a parasit scena, reflectoarele s-au stins. In momentul in care s-au aprins in centrul scenei se afla un „ingeras” (o fetita de cativa anisori), care a recitat cateva pasaje din Biblie. De altfel, intregul spectacol a transmis atat prin scenografie, cat si prin muzica un mesaj puternic de dragoste, credinta si pace.

In cadrul spectacolului de la Sala Palatului trupa Proconsul a lansat „Sens Unic”, cel de-al optulea album din cariera. Astfel, cei prezenti au avut ocazia sa asculte in premiera cateva dintre piesele de pe acest album, cum ar fi „Impreuna”, „Vagabond”, „Inger de lumina” si „Din tot ce a ramas”. Proconsul a cantat si primul single de pe acest album – „Sunt al tau”, piesa care este deja difuzata la posturile de radio. Pe langa melodiile de pe noul album, ei au interpretat si piese foarte cunoscute: „Zbor”, „Te visez” si „Numai una” au fost cantate de public alaturi de membrii trupei.

Primul dintre invitatii speciali ai trupei a fost Marcel Pavel si impreuna au interpretat piesa „Poti schimba”, care se gaseste pe noul album al trupei. Primele acorduri ale piesei „Mi-ai luat inima” au ridicat mare parte din public in picioare. Spectatorii au cantat si au dansat si la piesa urmatoare: „Pentru tine”.

Cea de-a doua invitata a trupei a fost Dida Dragan, alaturi de care au cantat o piesa a lui Adrian Ordean. „Doamna muzicii romanesti” a reusit sa uimeasca publicul, asa cum face de fiecare data, nu doar prin vocea sa superba, ci si prin prezenta scenica de exceptie. Ultimele piese din cadrul concertului au fost „Prima Zapada ”, „Cerul”, „Altceva ” si „Tu ma poti schimba”.

In aplauzele publicului Proconsul s-a intors pe scena pentru bis. Prima piesa pe care a cantat-o a fost chiar ultima de pe albumul „Sens Unic”. „Cantec neterminat” este o piesa speciala, fiecare membru al trupei canta vocal o strofa, melodia este dedicata sotiilor membrilor formatiei, deoarece, dupa spusele lui Bodo: „Dragostea nu se sfarseste si nu se va sfarsi niciodata”. Au incheiat show-ul cantand un cover dupa „Let me entertain you”, care a ridicat tot publicul in picioare si „Cerul”.

Spectacolul de la Sala Palatului a fost o frumoasa incununare a celor 10 ani de succes ai trupei Proconsul.

Foto: Maria Diana
Video: Marian Sarau