Damian Draghici & Brothers

4000 de spectatori si-au luat „ramas bun”, joi seara, 17 decembrie 2009, de la proiectul Damian Draghici & Brothers.

Damian Draghici a urcat pe scena in fata unei sali cufundate in intuneric, pentru a marturisi publicului cat de importanta este acea seara pentru el. Vizibil emotionat, castigatorul unui premiu Grammy, a multumit publicului pentru ca i-a inteles ”nebunia din ultimii 3 ani” si i-a prezentat pe primii invitati ai serii, Brigada Retro Mishto.

Cornel Bosoi, Mieluta Surdu, Fane Bobesteanu, Grigore Ciuciu si Costel Trompetistu au facut cu totii parte in anii ’40 din orchestra extraordinarului violonist Grigoras Dinica. Cei 5 sunt considerati a fi ultimii lautari adevarati. Membrii Brigazii Retro Mishto au interpretat 3 piese ce i-au dus pe cei prezenti cu gandul la o perioada in care muzica lautareasca era apreciata la adevarata ei valoare.

Odata cu revenirea pe scena a lui Damian, de data aceasta alaturi de membrii Filarmonik Romanes, sala s-a umplut de lumina si culoare. 6 dansatoare cu fuste colorate au aparut dintre randuri si au dansat nebuneste pe ritmurile primei piese interpretate de Damian Draghici & Brothers, „Zi una mai saltareata”.

Un tambal ce parea sa fi prins viata, un acordeon infoiat ca un taur pregatit sa atace, o vioara cristalina, chitari, tobe, 5 voci exceptionale si un Damian Draghici mai in verva ca niciodata. Acestea au fost ingredientele unui spectacol ce s-a transformat in petrecere specific romaneasca.

Desi publicul s-a incalzit mai greu, poate si din cauza frigului de afara, Damian i-a incurajat si le-a spus ca „cine vrea sa se ridice in picioare, sa nu ii fie rusine”. Artistul i-a apostrofat pe cei ce nu se ridicasera inca in picioare spunandu-le „nu vrem sa va obosim”. Dupa cateva piese intregul public era deja in picioare dansand pe ritmurile ce i-au facut cunoscuti pe cei 18 muzicieni.

Pe parcursul intregului spectacol, in pauzele dintre piese, pe cele 5 ecrane amplasate in Sala Palatului au rulat declaratii ale prietenilor trupei. Razvan si Dani, relizatorii matinalului Antenei 1, le-au urat artistilor sa le mearga bine, fiecaruia pe drumul sau. Dan Negru a spus ca Damian Draghici este unul dintre putinii muzicieni romani care au reusit sa adune laolalta melodii nemuritoare.

Razvan Teodorescu l-a descris pe Damian Draghici ca fiind „un personaj fabulos” si „un ambasador al muzicii romanesti”. Fostul ministru al culturii a declarat despre castigatorul premiului Grammy ca a reusit sa dovedeasca lumii intregi ca „omul e definit prin ceea ce face, nu prin etnia sa”.

Alaturi de Damian Draghici & Brothers pe scena au urcat si invitatii speciali ai serii, trupa Voltaj. „Strop de bine” este piesa pe care au cantat-o impreuna, piesa care se regaseste pe albumul V8 al trupei Voltaj. Pe scena au mai urcat si Emanuel Kalo si Olivia Biro, doi copii extrem de talentati descoperiti de Damian in cadrul proiectului BCR Sperante.

Damian si-a prezentat exceptionalii colegi de proiect pe o piesa foarte aproape de inima sa „Mosule te-as intreba” a celebrei Maria Tanase. A urmat un filmulet emotionant cu imagini din concerte.

„Hopai Diri Da”, „Cine-a pus carciuma-n drum”, „Magdalena”, „Mamaliga branzalie” , „Balalalu”, „Saraiman”, „Ursitoare, ursitoare”, „La carciuma de la drum” au fost cateva dintre piesele ce au tinut spectatorii in picioare pe parcursul celor 2 ore.

Extrem de emotionat, Damian Draghici le-a multumit colegilor de trupa si tuturor celor ce i-au fost alaturi si a adaugat ca „20 de ani am fost singur, acum am o familie”. Au incheiat cu o interpretare magistrala a piesei „Mar domnesc”.

Publicul prezent a ramas cu amintirea unui spectacol extraordinar realizat de 18 artisti de exceptie, insa au plecat si cu regretul ca acest un proiect a ajuns la final. Nu stiu care sunt cuvintele potrivite sa descrie spectacolul de joi seara, insa in lucru este cert Damian & Brothers au reusit sa aduca muzica lautareasca la rangul de arta. Lucru pentru care le multumim.

Damian & Brothers a pornit in urma cu trei ani ca un proiect menit sa schimbe perceptia cu privire la muzica si cultura rroma, un stil muzical ce combina muzica lautareasca originala cu ritmuri de jazz, pop si rock. Acum, la finalul proiectului, putem spune ca cele peste 600 de concerte, zeci de aparitii TV si cele 2 albume scoase in acest timp sunt o dovada clara a succesului acestui proiect.

Filarmonik Romanes: Nelu Furtuna, Luis Jambalagiu’, Florian cu chitara, Sile al lu’ Dorel, Valentina Bocanegra, Mariana Bidon, Elvis Ursu, Sile chitaristu’, Trandafir Vijelie, Aurica cu basu’, Leonard al lu’ Cascarache, Nicu cu clarinetu’, Gicu cu chitara, Romeo Namol, Mihais’ cu darabana, Mielut’ Surdu’, Gagiu’ cu tobele

Desi concertul de aseara a fost ultimul de mare anvergura, Damian & Brothers vor mai sustine un concert pe 26 decembrie in Club Bamboo din Bucuresti.

Foto: Liana Mitroi