Miercuri, 14 decembrie 2016, de la 19:00, „Carmen”, celebra operă a lui Bizet va fi pusă în scenă pe ritmuri de rock, de către Concertino Accordion Band, la Sala Palatului din Bucureşti.

Ghidându-se după ideea originală din faimoasa lucrare în patru acte a lui Bizet, managerul Antoniu Zamfir a creat un concept original care stă la baza spectacolului „Carmen – Rock Version”. Ideea proiectului este reprezentată de îmbinarea diferitelor arte care se vor completa reciproc pe aceeaşi scenă.

Opera „Carmen” va fi adaptată şi reorchestrată de dirijorul şi compozitorul Marius Histescu. Muzica lui Bizet va fi reinterpretată de Concertino Acordion Band, o formaţie instrumentală recunoscută la nivel internaţional, care va performa alături de Corul şi Baletul Operei Române Craiova şi de o distribuţie internaţională.

„Putem găsi din plin în epoca modernă adaptări pentru balet clasic, flamenco, film sau teatru. Alegerea acestei lucrări nu îmi aparţine doar mie, ci a fost subiectul primelor discuţii cu managerul Operei Române Craiova, Antoniu Zamfir, care a semnat şi regia artistică a spectacolului. Primele întâlniri din toamna anului trecut, împreună cu Eugen Negruţă, conducătorul Concertino Accordion Band, au fost motorul care a pornit această «maşinărie». Apoi, am trecut la treabă şi 8 luni mai târziu a avut loc premiera, la Craiova!”, a declarat dirijorul, compozitorul şi orchestratorul Marius Hristescu.

Instrumentiştii de la Concertino împreună cu Marius Hristescu au reorchestrat pasaje întregi din operă, au scris noi partituri şi au dat dovadă că sunt muzicieni adevăraţi, care se respectă şi care îşi respectă statutul.

„Pe lângă lucrul pentru reorchestrarea operei, am studiat împreună, am repetat îndelung, am încercat variante şi variante ale unor scene, în aşa fel, încât să nu denaturăm muzica lui Bizet. Partitura a fost reorchestrată pentru vioară, 7 acordeoane şi band rock (chitară electrică, chitară bas, clape şi secţie ritmică). În două momente apare şi flautul. Muzica nu a fost alterată absolut deloc, au rămas aceleaşi părţi, forme muzicale, structuri. E adevărat însă că sound-ul este diferit şi, împreună cu secţia ritmică, acesta aduce modificări ale stării sau caracterului, pentru că evident te trimite într-o altă epocă, într-un alt timp”, a mai spus Marius Hristescu.

Opera Carmen a fost o sursă de inspiraţie pentru mulţi compozitori-instrumentişti de marcă ai epocilor trecute, cum ar fi: Pablo de Sarasate, Francois Borne, Jeno Hubay, Ferruccio Bussoni, Rodion. Aceştia au preluat fragmente sau teme din operă, pe care le-au prelucrat şi le-au reorchestrat pentru a opta pentru alte genuri muzicale jazz, rock, pop, disco.

Bilete Carmen – Rock Version la Sala Palatului din Bucureşti

Biletele pentru spectacolul Carmen – Rock Version de la Sala Palatului din Bucureşti, de pe 14 decembrie 2016 pot fi achiziţionate de pe www.iabilet.ro, la mai multe categorii de preţ, în funcţie de poziţionarea locurilor în sală.

Categorie Preţ
Categoria Golden VIP 177 lei
Categoria VIP 157 lei
Categoria I 137 lei
Categoria II 117 lei
Categoria III 97 lei
Categoria IV 77 lei

Spectacolul „Carmen  – Rock Version” de la Sala Palatului din Bucureşti este organizat de ARTA Scenei.