În luna mai Sibiul e în sărbătoare, în perioada 12-19 mai 2013, se dă startul celui mai vechi festival de jazz din România – Sibiu Jazz Festival. Evenimentul promite să fie un mix de concepte noi şi creaţii originale ale unor artişti cu experienţă bogată în jazzul contemporan şi muzică improvizată, un mix de culturi şi personalităţi distincte.

Află mai multe detalii despre Sibiu Jazz Festival 2013!

Sibiu Jazz Festival – a 43-a ediţie

Sibiu Jazz Festival este considerat unic în România, având în vedere longevitatea, consecvenţa şi numărul impresionant de celebrităţi ale genului, care l-au onorat cu prezenţa. Este cel mai vechi festival de acest gen din România şi unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat „Capitala Jazzului” din România.

Începând de duminică, 12 mai 2013, Capitala Jazzului îşi intră în drepturi şi aduce în România, la ediţia cu numărul 43, artişti din opt ţări ale lumii, precursori ai jazzului care ne vor încânta spiritul şi ne vor convinge de vitalitatea acestui gen muzical. Acordurile fine vor răsuna, timp de trei zile, în Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu, dar pe parcursul săptămânii sibienii se vor putea bucura de evenimente şi în Piaţa Mare. În timp ce la Teatrul Gong se vor desfăşura evenimentele din cadrul Concursului Sibiu Jazz Festival 2013.

Ritmuri de jazz din opt ţări ale lumii

Astfel, de pe scena italiană, vine să ne încânte un cvartet condus de pianistul de origine chiliană Antonio Flinta. Sub îndrumarea atentă a acestuia, saxofonistul Piercarlo Salvia, contrabasistul Roberto Bucci şi bateristul Giuseppe Mavilla, vor încerca să îmbine tehnica interpretativă şi creativitatea contemporană, ţinând cont de etapele istorice ale jazzului.

Îi urmează, Grzegorz Karnas Quintet din Polonia, o trupă bine închegată al cărei nume provine de la vocalistul formaţiei, Karnas.

Din Germania vine Drum Kitchen, un mare număr de percuţionişti care vor lua cu asalt scena Sibiului cu ritmuri jamaicane, indiene, argentiniene, cubaneze, balcanice, etiopiene, combinate cu accente funk, tango sau chiar belly dance. Pentru o porţie bună de dans şi muzică, din Nigeria vine formaţia Seun Kuti & Egypt 80. Show-ul inepuizabilei orchestre nigeriene ne vor apropia de sursele africane ale jazzului, în configuraţii actuale.

Richard Galliano revine în România

Cu acelaşi spirit tânăr, vine ca reprezentant al micii, dar efervescentei scene jazzistice israeliene, pianistul Omri Mor. Repertoriul său cuprinde diverse stiluri, de la muzică erudită şi jazzul clasicizat, pănă la variantele latino şi afro-cubane.

Festivalul sibian ne oferă onoarea să-l cunoştem pe Carlos Maza. Pianist, ghitarist, flautist, compozitor, investigator al resurselor melodico-timbrale ale lumii latine.

Ulterior, pe scena fiestei sibiane va pătrunde Omar Sosa: New AfroCuban Quartet, trei jazzişti născuţi la Camagüey, în centrul Cubei: pianistul Omar Sosa, saxofonistul Leandro Saint-Hill şi bateristul Ernesto Simpson. Cvartetul iniţiat de Sosa e completat de un alt complice de lungă durată: basistul mozambican Childo Tomas. Aceştia ne vor face părtaşi la o expediţie în tradiţiile muzicale, dar şi cultural-religioase ale Cubei profunde.

În final, cireaşa de pe tort va fi prezenţa lui Richard Galliano, muzicianul francez, originar din Nisa, care a reuşit să conducă expresivitatea acordeonului în jazz pe culmi inimaginabile. Artistul a fost invitat în urmă cu doi ani la cea de-a patra ediţie a Festivalului „Viaţa e frumoasă!”” din Capitală.

Bilete Sibiu Jazz Festival 2013

Biletele pentru Sibiu Jazz Festival 2013 sunt disponibile în reţeaua Eventim şi online pe www.eventim.ro la preţuri ce variază între 40 şi 80 lei.