Cea de-a cincea ediție a festivalului UNTOLD, Codex of Magic, a adunat peste 370.000 de persoane din toate colțurile lumii, puse pe distracție, pe parcursul celor 4 zile de festival. Dacă în anii anteriori ne gândeam că totul este deja standardizat și că nu pot apărea surprize, iată că organizatorii au reușit să iasă din tipare și să facă schimbări. Unele au fost mai mici, altele mai mari, care au adus puțină noutate în festivalul deja cu tradiție.

Vremea nu a ținut cu participanții în cea de-a treia zi, însă asta nu i-a oprit pe cei prezenți să se distreze; uneori au ignorat chiar și ploaia torențială.

Ziua 1 – Să-i dăm drumul la distracție

Cei mai nerăbdători au intrat în zona festivalului chiar de la ora 14:00, când s-a permis accesul în Parcul Central. Până la primii artiști, am putut să descoperim ce ne-au pregătit organizatorii. Scena Forest și-a schimbat locul, fiind pe aceiași parte cu Day Dreaming, în dreapta. Am trecut pe lângă Nostalgia și am ajuns în zona Earth Spirits, o zonă în care te puteai relaxa. Literele UNTOLD din spatele cazinoului te îmbiau să faci poze, iar scena Fortune și-a păstrat amplasamentul și zona s-a dovedit a fi neîncăpătoare la ATB. Încet-încet, te-ai oprit să îți iei ceva de băut sau de mâncat și ai pornit spre Day Dreaming sau Time, unde primii artiști deja făceau încălzirea pentru festival.

Publicul de la UNTOLD 2019 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival!

Smiley a dat drumul petrecerii, nu înaintea unei încălziri marca Partidul Kiss FM. James Arthur a fost printre headliner-ii serii, iar publicul a cântat la unison piese precum „Say you won’t let go” sau „Impossible”. Totuși, daca James Arthur nu era pe gustul tău, ai putut fugi la Alchemy, unde Grasu XXL s-a întors pe scena de la UNTOLD.

Alchemy Stage a fost plină până la refuz, la fel ca în fiecare an la momentele hip-hop, așa că a existat opțiunea fie să mergi în Galaxy la OXIA, fie să fugi la Main Stage să prinzi începutul set-ului lui TUJAMO.

TUJAMO, un alt DJ care a crescut odată cu festivalul UNTOLD, ne-a povestit despre munca din spatele setului de 2 ore. 3 săptămâni de muncă pentru cele 2 ore, dar le-a considerat „best hours of my side”. A lăudat publicul, spunând că este incredibil și că primește multă inspirație din partea lui. Secretul pentru implicarea publicului și pentru atmosferă este dat de pregătirea de dinainte: do your homework.

Publicul de la UNTOLD 2019 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival!

Am ales totuși să fug la Forest pentru a participa la concertul Morcheeba. Poate te-ai fi așteptat să nu fie atât de multă lume ținând cont de oră, însă de-abia ai avut un loc sa arunci un ac. După o bună perioadă la Morcheeba, am dat fuga iar la Nostalgia, unde distracția era în toi și lumea chiar se simțea bine.

Cei mai așteptați au fost Dmitri Vegas & Like Mike, care s-au ridicat la așteptările publicului, arena fiind neîncăpătoare, chiar dacă show-ul a fost târziu în noapte. Împreună cu Steve Aoki au pregătit un moment sub egida: 3 Are Legends, iar ulterior, Steve nu a uitat să respecte tradiția și a aruncat 12 torturi în public. Spre dimineață, la plecare, lumea încă dansa în zona Nostalgia.

Ziua 2 – Show unic din partea lui Armin Van Buuren

Majoritatea persoanelor au venit mai către seară în zona festivalului, mai ales că show-ul lui Armin van Buuren, anunțat deja special pentru aniversarea UNTOLD, a început doar la miezul nopții. De cum am trecut de porțile de acces, deja puteai să te distrez în zona Nostalgia, în partea stângă aproape de intrare, zonă ce a reprezentat o atracție pe întreaga durată a festivalului.

Scena Nostalgia de la UNTOLD 2019 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival!

Indiferent de ora la care am mers, fie după-masă, fie în zorii zilei, găseam persoane care se distrau pe melodii de la Blondy și A.S.I.A., până la Spice Girls. Am tras un ochi pe Instagram, să văd pe unde se distrează untolder-ii și majoritatea aveau stories din zona Nostalgia. Cum spunea un prieten: „Cea mai tare scenă după Armin”.

Armin a păstrat puțin din misterul show-ului pe care l-a pregătit și ne-a declarat că show-ul va fi unic, nu îl va mai repeta, a confirmat că și-a adus propria producție, cea folosită și la Armin Only și doar a confirmat câteva dintre numele prezente alături de el.

Cei mai curajoși au venit devreme să îi asculte pe cei de la Subcarpați pe Main Stage sau să se relaxeze în zona scenei Day Dreaming. Am trecut pe la spațiul amenajat de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca, prezența cărora poate fi considerată inedită. În drum spre zona stadionului, am putut vedea diferite momente artistice care au animat zona, mai ales că au fost mulți copii aduși de părinții lor ca să se bucure de ceea ce oferă festivalul pe timp de zi.

Armin van Buuren la UNTOLD 2019 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival!

Fanii Subcarpați nu au ratat nici momentul Culese din cartier de la Alchemy, alegându-i în defavoarea lui Stormzy. Chiar dacă l-am ratat pe Busta Rhymes, dar l-am auzit la sound check, am ajuns la timp să îl prind pe Timmy Trumpet care s-a distrat de minune și care a pregătit bine terenul pentru Armin van Buuren. Cei care l-au văzut deja pe Armin și au vrut o altă experiență, au fugit fie la Forest pentru Akua Naru, fie în Galaxy pentru Solomun.

Eu am ales să mă bucur de show-ul marca Armin, mai ales că a anunțat că va fi diferit. Intro-ul a fost altfel decât la orice show de la UNTOLD, Armin aducând pe scena festivalului Orchestra Filarmonicii din Cluj-Napoca, cei care l-au acompaniat în primele 10 minute și care au inserat și note din imnul României, moment în care publicul s-a dezlănțuit.

Armin van Buuren la UNTOLD 2019 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival!

Ce a fost diferit față de alți ani?

A avut momente live, fiindu-i alături cei cu care colaborează, Alexandra Bădoi a urcat pe scenă pentru a cânta „Cosmos”, piesa în limba română, Jordan Shawn pentru „Something Real”, imnul UNTOLD 2019, iar la final, chiar și Trevor Guthrie s-a alăturat pentru „This is what it feels like”, moment în care toți au venit pe scenă și, chiar dacă ploua torențial, au stat alături de public. Ploaia torențială nu i-a oprit pe participanți să se distreze, așa că Armin, pregătit pentru 8 ore după cum zicea în vlog-ul lui, a oprit muzica după 7 ore și 12 minute. Spre deosebire de alți ani, acum și-a întrecut recordul de piese mixate și a ajuns la 132 pe durata celor peste 7 ore.

Ziua 3 – Ploaia nu a împiedicat distracția

Ziua 3 a început sub semnul ploii, așa că lumea nu prea s-a îndreptat spre festival, ci a preferat să stea prin cafenele sau au așteptat să treacă ploaia. Cei mai curajoși dintre participanți s-au pregăti temeinic cu cizme de cauciuc și pelerine, iar cei care totuși doreau să fie mai feriți de ploaie, s-au îndreptat spre Main Stage, unde în fiecare zi distracția a pornit la ora 17.

ATB la UNTOLD 2019 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival!

Pentru ziua a treia, majoritatea timpului am petrecut-o în zona stadionului, însă puteai vedea de departe că, indiferent de ploaie și vreme, oamenii se plimbau ca într-un furnicar, iar unii nu au uitat să se urce și în roata de lângă stadion, aproape de Tram Stage. Printre cei mai așteptați au fost cei de la Bastille, concert la care au fost doar câteva picături de ploaie. Publicul s-a simțit bine și a cântat alături de ei, semn că vremea urâtă nu a stricat din cheful de distracție, piesa din final fiind și cea mai cunoscută a lor, „Pompeii”.

Pentru a mai lua din pulsul festivalului, am decis să merg la ATB, la Fortune, unde era arhiplin la momentul începerii set-ului. Chiar dacă pe parcurs s-a mai eliberat, încă era destulă lume care a stat la tot set-ul și care s-a bucurat de un set clasic ATB. O altă parte a ales să meargă in Galaxy, unde Paul Kalkbrenner mixa în același timp cu ATB, set la care Galaxy s-a umplut de oameni.

Publicul de la UNTOLD 2019 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival!

Pe Main Stage și-a făcut apariția Don Diablo, care a creat cel mai emoționant moment din festival. Acesta i-a dedicat o piesă Alexandrei Măceșanu, tânăra ucisă din Caracal. Acesta a spus: „Oriunde te-ai afla, nu te vom uita”. Poza ei a apărut proiectată pe ecrane, timp în care DJ-ul flutura steagul României, iar publicul a aprins luminile de la telefoane. După acest moment, DJ-ul a continuat să mixeze și să țină în priză publicul pentru Fedde Le Grand care s-a ridicat pe măsura așteptărilor, set-ul lui fiind unul foarte bun, la fel ca în ceilalți ani. Din nou, la plecare, lumea încă se distra la Nostalgia.

Ziua 4 – Supreme Sunday cu Robbie Williams

De departe, headliner-ul acestui festival, non DJ, a fost Robbie Williams. Stadionul era deja plin de la Tinie Tempah, iar vremea a fost perfectă pentru o zi de festival. Încă de la intrare era forfotă, iar lumea era pregătită să recupereze și să se bucure de ultima zi. De la momentele artistice de pe alei, până la scenele secundare, puteai găsi ușor ce să faci sau să vezi. O parte din public s-a adunat la foișor, unde echipa „România, te iubesc!” a avut o mini-sesiune unde au povestit despre proiect, dar au lăsat și întrebări din public. Au existat destule variante pentru cei care nu ascultă Robbie Williams sau Tinie Tempah. Fie Zwette, la Time, fie Markus Schulz la Fortune, sau, de ce nu, la Paraziții la Alchemy, unde a fost plin ca de obicei, iar concertul s-a terminat cu controversata piesă „Antimiliție”.

Robbie Williams la UNTOLD 2019 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival!

Pentru Tinie Tempah și Robbie Williams am ales să merg în public, aproape de scenă. Robbie a început la fix cu „Let Me Entertain You” și, pe tot parcursul show-ului, asemănător cu cel de la București, a interacționat cu publicul, a urcat o persoană din public căreia i-a făcut o serenadă, a cântat alături de tatăl lui și a glumit, spunând că, de fapt, este un român pe care l-a luat de pe stradă. Show-ul s-a încheiat cu cover-ul după piesa lui Frank Sinatra, „My Way”, nu înainte de a cânta și „Angels”, piesa la care tot stadionul și-a aprins luminile. Concertul, terminat după 1 oră și jumătate, a cuprins atât piese consacrate, precum „Feel”, dar și piese de pe cele mai recente albume, cum ar fi „Love My Life”.

Dacă te gândeai că orice artist de calibrul lui Robbie ar vrea să se retragă la hotel, te înșeli. L-am surprins pe Robbie, alături de echipa lui, dansând la set-ul lui David Guetta care, întors pentru prima dată de la ediția din 2015, a ținut în priză publicul atât cu piese cunoscute de-ale lui, cât și cu piese în vogă. Din vlog-ul lui Robbie am aflat că a fost și la Alchemy la set-ul lui Dub Fx, semn că i-a plăcut la festival. Martin Garrix a urcat pe scenă imediat dupa David Guetta și, cu un show impresionant de lasere și lumini, a fost momentul perfect pentru a preceda închiderea festivalului, care a avut un spectaculos foc de artificii.

David Guetta la UNTOLD 2019 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival!

Cei mai curajoși au rămas în perimetrul festivalului, fie la Ummet Ozcan sau în zona Time/Day Dreaming, fie la Nostalgia, care, pentru prima dată la festival, a reprezentat un punct de atracție pentru toată lumea, indiferent dacă ai venit la festival doar pentru Robbie Williams sau pentru Armin. Festivalul și-a închis porțile dimineața când ultimii petrecăreți au plecat spre casă, iar mulți au promis că se vor întoarce și în 2020, la cea de-a șasea ediție.

Lucruri interesante legate de festival:

  1. Printre cele mai mixate piese din festival, alături de piese de la Bon Jovi și Oasis a fost piesa Lil Nas X – „Old Town Road” (feat. Billy Ray Cyrus)
  2. Armin van Buuren era pregătit să facă o oră set de vinyl, dar din cauza vremii nu a putut face acest lucru. Ar fi trebuit să se întâmple după momentul închiderii show-ului pregătit, iar amplasamentul trebuia să fie prin partea exterioară a scenei, din locul unde a cântat Alexandra Bădoi.
  3. Robbie Williams s-a distrat alături de echipa lui pe la diferite scene, la Main Stage la set-ul lui David Guetta și la Alchemy la Dub FX. Publicul a fost mirat, dar i-au lăsat în pace și astfel au putut și ei vedea cum este la UNTOLD. Poate și de aceea în câteva poze apărute dupa UNTOLD în social media, Robbie încă avea brățara de artist.
  4. Vânzarea abonamentelor și biletelor reprezintă 40% din venituri, iar suma cheltuită pentru onorariile artiștilor reprezintă tot 40%, dar din total.
  5. 20% dintre participanți au fost străini și tot 20% au fost cei din Cluj-Napoca.
  6. Atât Armin, cât și Robbie Williams au povestit despre experiența lor la UNTOLD în vlog-urile pe care le au. Armin realizând și un video de mulțumire către festival.