Legendarii acrobaţi de la Cirque du Soleil au urcat miercuri seară, 3 mai 2017, pe scena Pavilionului Central de la Romexpo din Bucureşti, pentru premiera unui spectacol care a cucerit deja întreaga lume: Varekai. De ce acest nume exotic, pe alocuri complicat, cu inflexiuni pe care nu ai şti, la o primă vedere, cărei limbi să le atribui?

Căci „Varekai” înseamnă „oriunde” în limba rromă, limba hoinarilor universali, limba nomazilor, prin excelenţă. Iar un act artistic, odată adus în faţa publicului, nu mai aparţine creatorilor ei, ci transcede orice tip de graniţă, limbă sau naţiune. Spectacolul în sine a fost poate cel mai frumos tribut adus nomazilor, acelor călători nevoiţi să se adapteze locurilor şi oamenilor noi, să prevadă, dar şi să depăşească orice primejdie.

Leitmotivul mitului lui Icar, „reinventat” spectaculos

O lume fantasy, magică, cu personaje alegorice, lumini colorate, scene mobile, decor variat, schele, band live: acestea au fost elementele de recuzită a celui mai frumos spectacol de circ pe care îl poţi vedea în viaţă!

„VAREKAI” – Cirque du Soleil, în premieră la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto!

Tematica acestui spectacol a fost inspirată de mitul lui Icar, pământeanul care şi-a dorit cu orice preţ să zboare, ignorând orice sfat din partea tatălui. Cu aripile-i de ceară, s-a apropiat mult prea mult de soare şi s-a prăbuşit. Punerea în scenă a acestei secvenţe tragice a fost una de excepţie: dramatismul a fost amplificat de muzica unui band, doi „maeştrii de ceremonii” şi o armată de acrobaţi şi personaje desprinse parcă dintr-un scenariu de-al regizorului mexican Guillermo del Toro, apreciat pentru îmbinarea extraordinară a realităţii cu supranaturalul în producţiile sale.

Povestea Varekai a fost rostită prin scene de cercuri aeriene, leagăne ruseşti, acrobaţi pe cârje, coarde şi bastoane, baloane zburătoare, clovni, jonglerii, numere de magie, umoristice şi de circ, schele dar şi popcorn şi confetti oferite publicului de către amfitrioni, costumaţi în haine de gală. Artiştii au mai demonstrat o dată că au o flexibilitate şi precizie în mişcări în spatele cărora sunt sute de oră de muncă.

„VAREKAI” – Cirque du Soleil, în premieră la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto!

Povestea se desfăşoară într-o lume magică, una în care imposibilul e posibil: Varekai. Povestea începe atunci când un tânăr este aruncat din cer pe pământ, într-un loc fabulos locuit de creaturi fantastice. Lipsit de aripile frânte în zbor, tânărul – un adevărat înger – porneşte într-o aventură plină de peripeţii, ajutat în călătoria lui iniţiatică de personaje alegorice, animate de dorinţa de a face din orice trăire un dans şi o acrobaţie. Întreaga existenţă devine o incantaţie, o redescoperire, la capătul căreia dragostea este cea care dă sens şi triumfă.

Un spectacol perfecţionat timp de 15 ani

Un show de asemenea anvergură, cu o distribuţie internaţională de 50 de interpreţi şi muzicieni, e greu de înscris într-un şablon anume, de aşezat în cuvinte, căci uneori ele nu au forţa de a descrie perfecţiunea. E de ajuns să reamintim că de la premiera acestui spectacol la nivel internaţional, din 2002, la Montreal, peste zece milioane de spectatori au fost cuceriţi de titanii de la Cirque du Soleil.

Acompaniamentul muzical s-a sincronizat perfect cu numărul artiştilor, iar un moment cu adevărat memorabil a fost cel în care un spectator a urcat pe scenă alături de artişti şi a încercat să intre în atmosferă. S-a lăsat cu multă veselie în public şi amintiri memorabile pentru un român cu adevărat norocos: nu în fiecare zi ai ocazia să te alături genialilor de la Cirque du Soleil.

„VAREKAI” – Cirque du Soleil, în premieră la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto!

Nu au lipsit săbiile îndesate pe gât, momentele de luptă între Bine şi Rău, acrobaţiile în tandem şi mişcările unduioase ale unei artiste care i-a cucerit pe domnii din sală, mai ales.

Două ore de reverie

Spectacolul a durat două ore, timp în care adulţi de toate vârstele şi copii s-au bucurat „la capacitate maximă”, cu momente de suspans, de râs molipsitor şi momente comice. Ba, mai mult, unii au primit şi popcorn la vafă, turnat direct în poale de maeştrii de ceremoni.

La final, scena a fost inundată de o ploaie de petale artificiale de trandafir care te trimiteau la scena memorabilă din „American Beauty”. O scenă care va fi reluată de şase ori, căci spectacolul se va desfășura în perioada 3-7 mai în acelaşi loc şi cu aceeaşi distribuţie de excepţie.