Luni, 28 februarie 2011, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, formaţia Bere Gratis a lansat albumul „O Colecţie„, ce încununează cei peste 12 ani extraordinari de carieră ai trupei.

Cu câteva minute înaintea orei programate de începere, publicul care a umplut până la refuz Sala Mare a Teatrului Naţional era deja în picioare aşteptând nerăbdător apariţia pe scenă a membrilor trupei. La 20:10, cortina s-a ridicat dezvăluind o scenă goală. Uşor, uşor pe ritmurile piesei „Speranţa din priviri„, Robert Anghelescu (clape), Marian Săracu (tobe), Marius „Neuro” Bob (chitară), Radu Vastag (chitară bass) şi Dan Stesco (clape) – invitatul special al trupei – şi-au făcut apariţia scenă. La intrarea lui Miţă Georgescu pe scenă aplauzele publicului s-au intensificat semnificativ.

Pentru cea de-a doua piesă, „Nebun„, cei aproape 1000 de spectatori erau deja în picioare, dansând şi aplaudând. Conduşi de Miţă & Co cei prezenţi au pornit într-o „Vacanţă la Roma„, pentru ca mai apoi să declare pe 1000 de voci: „Eu nu am să te las„.

Au cântat „Stai pe acelaşi drum” cu de Paula Seling

În cei peste 12 ani petrecuţi pe scenă, membrii trupei şi-au obişnuit fanii cu show-uri pline de energie, magie şi de multe surprize. Spectacolul de la Teatrul Naţional nu a făcut notă discordantă. Surprizele s-a ţinut lanţ de la începutul serii până la final.

Prima mare surpriză a serii a fost prezenţa pe scenă alături de Bere Gratis a lui Guess Who. Apariţia binecunoscutului artist de hip-hop a adus publicul în extaz, fanii mai tineri ai trupei primindu-l pe Guess Who nu doar cu aplauze îndelungi ci şi cu urale ce s-au sfârşit cu mult după finalul piesei „hEroina„.

Aşa cum era de aşteptat, primele note ale piesei „Stai pe acelaşi drum„, actualul single al trupei, au stârnit ropote de aplauze din partea publicului. Spectatorii cântând alături de Miţă fiecare vers al primei strofe. Aparaţia în timpul primului refren a Paulei Seling a fost extrem de bine primită de către toţi cei prezenţi. Ocupanta locului trei la ediţia din 2010 a Eurovisionului a dovedit că indiferent de genul muzical pe care îl interpretează, eleganţa, frumuseţea şi magia vocii sale nu pier.

Maestru Gheorghe Zamfir a urcat pe scenă alături de Bere Gratis

Cea de-a treia mare surpriză a serii, şi poate cea mai mare, a fost „duetul” cu maestrul Gheorghe Zamfir. Încă de la primii paşi pe care maestrul i-a făcut pe scenă, publicul era în picioare aplaudând frenetic. Magicianul naiului a cântat alături de membrii trupei două piese „Iertat” şi „Îţi mai aduci aminte„, la finalul intervenţiei sale cei prezenţi în sala au aplaudat minute întregi nedorind parcă ca acesta să părăsească scena.

După ce maestru Gheorge Zamfir s-a întors în culise, ritmul s-a schimbat brusc. Setlistul cuprinzând piese ca „Poveste de oraş„, „Ultra fete” sau „La dolce vita„, ultima dintre acestea fiind intrepretată alături de Smiley.

„E distracţie, ce misto!” cu Robert Turcescu

Piesa care i-a făcut cunoscuţi pe cei de la Bere Gratis la finele anilor ’90, „Ce mişto„, nu putea să lipsească într-o seară atât de specială. Şi pentru că au trecut peste 10 ani de la lansarea piesei, băieţii s-au gândit să le ofere celor prezenţi o variantă puţin modificată a acesteia, invitându-l alături de ei pe Robert Turcescu. Binecunoscutul om de televiziune a uimit spectatorii cu talentul său. Minute întregi, Robert Turcescu şi a sa chitară au făcut ca Sala Mare a Teatrului Naţional să vibreze pe ritmurile piesei ce a fost imnul unei generaţii de tineri rockeri într-o perioadă în care muzica dance era pe primele locuri în topurile muzicale din ţara noastră.

Show-ul s-a terminat cu „Pas în doi” şi „La tine aş vrea să vin„, dar cele aproape două ore nu au fost suficiente pentru fanii trupei care minute în şir şi-au chemat idolii la bis. Reveniţi pe scenă, cei şase au cântat „Cineva mă iubeşte„, „Ce n-a văzut Parisul” şi au încheiat cu „Străzi albastre„. La finalul serii, în centrul scenei, membrii trupei Bere Gratis şi-au primit aplauzele bine meritate din partea unui public ce timp de 130 de minute nu a putut sta locului.

Bere Gratis demonstrat luni seară, deşi nu mai era nevoie, că cei 12 ani petrecuţi pe scenă i-au transformat într-o forţă de neoprit a pop-rock-ului românesc. Au fost 12 ani în care trupa a evoluat extrem de mult din punct de vedere muzicale, 12 ani în care piesele trupei s-au luptat în permanenţă pentru primele locuri în topuri, 12 ani plini de concerte extraordinare. 12 ani strânşi de Miţă Georgescu & Co într-un album de „Colecţie„.

Foto: LowLight