Între 12 şi 14 august 2010, în parcul Tineretului din Bucureşti, a avut loc prima ediţie a festivalului de cultură urbană Street Heroes.

Ziua 1

În prima zi, porţile amplasate la skate park s-au deschis publicului la ora 11:00. Spectacolul a cuprins: street dance, skatebording qualification, skatebording first round, bmx first round şi viral freestyle tricks, iar după ora 20:00 au început concertele programate pentru prima zi: Brigada Facem Records, Raku şi Dj Food.

Rapperii de la „Facem Records” şi-au făcut apariţia în apropierea orei 21:00 şi timp de o oră şi jumătate au stat în faţa publicului. CTC, Cedry2k, Carbon, Afroic, Nwanda, DJ Paul, Grigo au cântat circa 40 de melodii.

O parte a publicului s-a adunat în faţa scenei, altă parte a rămas pe iarbă, mai în spate. Muzica nu i-a lăsat indiferenţi pe tinerii prezenţi, care băteau ritmul şi simţeau muzica fredonând fiecare vers.

Brigada Facem Records au făcut oameni fericiţi atât pe gazonul din faţa lor, cât şi pe aleile parcului unde se auzea foarte bine muzica. Melodia cu care au încheiat concertul a fost „Ultima oară„, dar publicul, deşi nu a fost atât de numeros ca la alte concerte, a primit un bis din partea trupei.

Raku a intrat pe scenă pentru a cânta jumătate de oră. Fanii acestui stil şi a rapperilor au rămas neclintiţi. Au avut aceeaşi atitudine ca idolii lor: au stat cu o mână în aer, dând din cap în modul lor specific.

La intrarea pe scenă a lui Dj Food, în jurul orei 23:00, o parte din public se îndrepta spre ieşire. Din păcate, imediat după „Voodoo People„, melodia celor de la Prodigy, sunetul s-a oprit. Zvonurile spun că au fost nevoiţi să întrerupă programul din cauza orei târzii şi a spaţiului, locaţie nespecifică pentru concerte.

Vezi pozele din prima zi a festivalului Street Heroes!

Ziua 2

A doua zi a festivalului prezenta oficial acelaşi program ca şi prima zi, numai că în jurul prânzului s-a anunţat o mică schimbare de orar: în loc de ora 20:00, concertele au început în jurul orei 18:00.

Warm up-ul a fost cum trebuie, dar Borgore a încins şi mai tare atmosfera. În jurul orei 19:00, israelianul era pe scenă şi punea cu mare plăcere muzică pentru români. Borgore a mai fost anul acesta în ţara noastră, fiind prezent de câteva ori în cunoscute cluburi din Bucureşti.

În timp ce mixa piesele sau între acestea, Borgore vorbea cu publicul, ceva mai numeros ca în prima zi. Pe melodiile „Chop Suey” a celor de la System of a Down şi „Wait and bleed” a celor de la Slipknot, Borgore a început să danseze, să dea din cap şi să sară, antrenând publicul la acelaşi lucru. Apoi a lăsat publicul să aleagă stilul pe care să continue: dubstep sau metal. S-a ales prima opţiune cu toate că dj-ul ar fi vrut mai mult metal.

Nu după mult timp, curentul s-a oprit. Muzica nu se mai auzea, berea nu mai curgea, iar frigiderele nu mai răceau sucurile şi apa. La scurt timp curentul a revenit, ecranele arătau că urmează Dub Fx, dar pe scenă a mai urcat Borgore pentru a mai pune una-două melodii în aşteptarea australianului.

Scuzându-se pentru întârzierea de 20 de minute, Dub Fx a venit pe scenă. Acesta, ca şi Borgore, a comunicat cu publicul pe tot parcursul concertului. Şi-a prezentat colegii de scenă, Flower Fairy, Mr. Woodnote (saxofonist) şi Cade, apoi a lăsat inspiraţia să curgă.

Dub Fx, pe numele său real, Benjamin Stanford crează singur muzica folosind o tehnică „live looping”, ce permite înregistrarea şi redarea sunetului, o pedală pentru efecte şi vocea sa. Curentul s-a oprit şi în timpul concertului acestuia, dar spre fericirea celor prezenţi, totul a revenit la normal în scurt timp. Tinerii din Parcul Tineretului au fredonat şi au dansat frenetic până în jurul ore 21:00, când Dub Fx a plecat de pe scenă. Una dintre cele mai aclamate melodii ale sale din acea seară a fost Love someone„.

Ultimul recital al serii a aparţinut lui Dj Hype şi lui Mc Daddy Earl. Publicul a continuat distracţia încălzind gazonul atât de mult, încât aerul mirosea a iarbă verde. La ora 23:00 toţi s-au îndreptat spre ieşire, urmând să se pregătească pentru o nouă zi caniculară.

Vezi pozele din a doua zi a festivalului Street Heroes!

Ziua 3

Pe 14 august spectacolul se apropia de final. S-au anunţat câştigătorii de la fiecare concurs, iar la ora 20:00 au început iar concertele. Cu un warm-up pe măsură, Gojira a urcat pe scenă. Acesta era aşteptat de un public mai puţin numeros ca în ziua precedentă, dar la fel de fericit şi pregătit pentru muzica electronică. Gojira a mixat melodii noi, dar şi melodii vechi ca „Bohemian Rhapsody” a celor de la Queen sau „Rhythm is a dancer” a celor de la Snap!.

După Gojira ar fi trebuit să urmeze DJ-set-ul Chase and Status & MC Rage, dar a fost prezent doar Will (Status). Mc Rage, din câte au postat organizatorii pe Facebook, s-a îmbolnăvit, iar aceştia au aflat abia sâmbătă. Totuşi, muzica celor de la Chase and Status a răsunat în tot parcul prin piesele lui Will (Status) şi nimeni nu s-a supărat în vreun fel anume. Silvia sau Dropdead a stat pe tot parcursul concertului pe scenă fredonând şi animând publicul prezent.

Mai mult sau mai puţin încântaţi de organizare, de locaţie, de sucurile care se vindeau, de preţurile pentru bilete, de ore, de căldura doborâtoare sau de terenul denivelat, oamenii, în majoritate tineri, au putut să asculte şi să danseze pe muzica unor artişti preferaţi, ce au stat pe scena din faţa lor pentru a performa live.

Vezi pozele din a treia zi a festivalului Street Heroes!

Autor: Gilda-Elena Comârzan