Câmpulung Muscel a fost în weekendul 7-9 septembrie 2012 gazda festivalului Posada Rock, festival cu tradiţie pentru trupele ce doresc să se afirme, să iasă din cultura underground. Evenimentul s-a desfăşurat pe Stadionul Municipal Câmpulung Muscel şi a avut parte de recitaluri ale unor artişti precum Celelalte Cuvinte, Ava Inferi, Krypton Reunion şi numai.

Krypton Reunion, primii headlineri ai Posada Rock 2012

Vineri au intrat în concurs nouă trupe: Skins From My Eyes, N.E.G.A.T.I.V., Electric Zebra, QuantiQ, MT Place, Soundcheck, Indefiance, Zadar şi Vespra, fiecare dintre acestea încercând să-şi ascundă emoţiile. În acelaşi timp sperând să convingă juriul, format din Cristi Gram, Alex Revenco, Cristin Tomeci, Bogdan Trîmbaciu şi Rareş Totu, că merită Marele Premiu al Festivalului sau cel puţin un loc în finală. Ziua s-a încheiat cu recitalurile trupelor Akral Necrosis, Targ3t, Awake, Shifting Sands şi Krypton.

Akral Necrosis, trupa bucureşteană recunoscută pentru o abordare în forţă a stilului death/black metal a încălzit atmosfera cu piesele lor de pe LP-ul „Pandemic Dominium„. Targ3t, trupa de hardcore/metal a revenit pe scena festivalului Posada, de această dată în recital. Formaţia este câştigătoarea Marelui Premiul al Festivalului Posada din 2011, concertul susţinut la Câmpulung a fost unul specific genului pe care îl abordează: puternic, dinamic, cu atitudine.

Seara de vineri a avut parte şi de o premieră naţională, trupa de rock progresiv Awake susţinând primul ei concert. Înfiinţată la iniţiativa chitaristului Cristi Gram, Awake este o trupă tribut Dream Theater. Membrii trupei: Sabina Abrudian (voce), Mihai Ardelean (claviaturi), Răzvan „Lapi” Lupu (tobe), Vlady Săteanu (chitară bas) şi Cristi Gram (chitară) au condus publicul prezent prin melodicitatea şi tehnicitatea pieselor Dream Theater.

Shifting Sands, trupa care a câştigat anul trecut la Posada Locul I a revenit pe scena festivalului pentru a susţine un recital. Trupa de rock progresiv a oferit celor prezenţi un recital complet, în care au combinat armonios piesele mai vechi cu cele noi, un solo de baterie, o piesă instrumentală, dar şi două preluări , trecute prin filtrul genului pe care îl abordează după Nick Cave („As I sat sadly by her side„) şi Nine Inch Nails („Hurt„).

Krypton Reunion, în formula: Eugen Mihăiescu (chitară), Gabi Guriţă Nicolau (voce), Sorin Voinea (claviaturi), Cătălin Fotin (chitară bas) şi Răzvan „Lapi” Lupu (tobe) au fost cei care au încheiat prima zi de festival. Concertul lor s-a remarcat în ansamblu printr-o comunicativitate de apreciat, o interacţiune cu publicul debordantă şi un setlist atent ales, din care nu puteau să lipsească piese precum: „Fără teamă”, „Fetele cu ochii verzi”, „Am crezut în ochii tăi” sau „Poziţia de drepţi”.

Ava Inferi pe scena Posada Rock 2012

În cea de-a doua zi pe scena festivalului Posada au urcat în concurs trupele: Obsesia, Erase, Psychogod, Nomega, Silver Bullet, Aquila, Long Road, Skullp şi Tagma. Trupele au demonstrat că scena underground a muzcii rock este în dezvoltare, tinerii artişti având nevoie de astfel de manifestări, cum este cea de la Câmpulung, pentru a se putea promova.

Seara recitalurilor a început cu trupa hard rock Experienced?!? cotată drept „revelaţia scenei belgiene” al cărei recital a inclus, pe lângă piesele creaţie proprie şi două preluări: „Ace of Spades” de la Motorhead şi „I love the cocaine” de la Buckcherry. Monarchy, o prezenţă deja obişnuită pe scenele festivalurilor rock au urcat pe scena Posada unde au susţinut un recital din care nu au lipsit piesele pe albumul lor „Feeding the Beast„, primite foarte bine de publicul prezent.

Infected Rain, trupa din Republica Moldova, care doreşte să „infecteze” lumea cu muzica lor a oferit un concert în care vocea puternică a solistei Lena, riff-urile agresive de chitară ale lui Vidick, acompaniate de basul lui Vova, dar şi de tobele lui Vadim au avut drept rezultat un concert foarte bun. Recitalul trupei a conţinut şi piesele: „Butterfly„, „Routine„, „Homeless”. Show-ul lor nu avea cum să te lase indiferent, pentru că Infected Rain sunt o trupă care te determină să vrei mai mult, să ceri mai mult, lucru care s-a întâmplat şi la Posada, când publicul a cerut şi a obţinut la bis piesa „Me against you„.

Trupa portugheză Ava Inferi a fost cea care a încheiat cea de-a doua şi ultima zi de concurs. Atât prezenţa scenică, dar şi setlist-ul ales au contribuit din plin la realizarea unui concert de death/doom metal ca la carte, în care membrii formaţiei au dat publicului măsura valorii lor cu o interpretare impecabilă. Pe scena de la Festivalul Posada au urcat: Carmen Susana Simões (voce), Rune Eriksen (chitară), Joana Messias (bas) şi Andre Sobral (chitară).

Vespera – marii câştigători ai Posada Rock 2012

Duminică a fost ultima zi a festivalului, ziua în care s-au ales câştigătorii şi s-au împărţit premiile. Astfel, Marele Premiu Posada Rock 2012 a revenit clujenilor de la Vespera, în timp ce Tagma (Sibiu) a obţinut locul I, Skullp (Cluj-Napoca) locul II, iar Zadar (Alba Iulia) locul III. Trupa Erase din Bucureşti a câştigat premiul Attic Studio, premiu care constă în înregistrarea unui demo în studioul Attic. Fiecare dintre câştigători a primit din partea sponsorului M&C Musical Instruments Distributor vouchere pe care le pot folosi pentru achiziţionarea de instrumente sau accesorii muzicale. Trupele câştigătoare au evoluat în recitaluri, cu excepţia trupei Skullp, care nu a putut participa, fiind presată de alte angajamente.

Seria recitalurilor a continuat cu prestaţia blues rock a formaţiei lui Rareş Totu, urmaţi de trupa Abigail, un nume reprezentativ al scenei doom metal din România şi de trupa Gothic. O trupă foarte aşteptată a fost Celelalte Cuvinte, al cărei recital a fost, aşa cum şi-a obişnuit publicul, impecabil. Aflaţi pentru prima dată în Câmpulung Muscel, Călin Pop (voce, chitară), Marcel Breazu  (bass, voce), Leontin Iovan (tobe), Tiberiu Pop (clape, voce), Ovidiu Roşu (inginer de sunet) au adus pe scena festivalului Posada sunetul lor inconfundabil prin piesele : „Fântâna suspinelor”, „Iarbă prin păr”, „Dacă vrei”,  „Armaghedon” sau „Un sfârşit e un început”.

Ultima trupă în recital a fost Psycho Symphony. Cu 20 de ani de experienţă în spate, grupul de psychedelic/progressive metal format din: Attila Mogyorós „Tici” (chitară), Emil Gherasim (voce, chitară), Róbert Gindele „Robica” (bas) şi Gábor Gindele „Gabica” au avut o prestaţie live cu ruperi de ritm, riff-uri hotărâte de chitară şi multă pasiune.

Festivalul Posada din Câmpulung Muscel şi-a închis porţile, dar au rămas amintirile unor trupe tinere foarte bune, recitalurile unor trupe consacrate şi nerăbdarea pentru ediţia din 2013. Ediţia din acest an a festivalului Posada Rock a fost organizată de: Primăria Municipiului Câmpulung, Asociaţia OST Cultural Events şi Cavalleria Events.