În seara de 9 octombrie 2014, Sala Radio din Bucureşti a fost gazda unui concert tribut Miles Davis adresat melomanilor dar şi celor care apreciază muzica jazz. Cu pasaje când lente, când alerte, cu bucăţi asigurate în întregime fie de maiestuosul contrabas, fie de zglobia baterie sau de inconfundabilul saxofon, „Kind of Blue” pe care l-am ascultat vrăjiţi la Sala Radio ne-a părut o bucurie a sufletului, o întâlnire romantică, o relaxare a fiinţei.

Kind of Blue, album emblematic pentru instoria jazzului

În jurul orei 20:15 muzicologul şi criticul de jazz Florian Lungu a intrat pe scenă şi ne-a făcut o mică introducere a ceea ce a numit „Concert eveniment”. Cei care au venit din pură curiozitate au aflat că Miles Davis este unul dintre numele cele mai importante din istoria jazzului, acesta rămânând în memoria întregii lumi ca un muzician complet: talentat trompetist, compozitor, şef de formaţie, un inovator care a făcut trecerea de la jazzul clasic ai începutului de secol XX la ceea ce azi numim Cool Jazz sau Fusion Jazz.

Miles Davis – concert tribut la Sala Radio din Bucureşti - Foto: Fabian Radu / iConcert.ro
Miles Davis – concert tribut la Sala Radio din Bucureşti – Foto: Fabian Radu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Albumul compus în întregime de marele artist, „Kind of Blue”, a fost lansat la 17 august 1959 şi este considerat unul din albumele de referinţă ale istoriei muzicii, el fiind cel mai bine vândut album de jazz al tuturor timpurilor. Pentru a celebra cum se cuvine împlinirea celor 55 de ani de la lansarea „Kind of Blue”, 6 instrumentişti talentaţi s-au reunit sub egida „Jazz Syndicate Live Sessions” pentru a cânta pentru publicul român piesele albumului. Am făcut cunoştinţă cu Mircea Tiberian, figură emblematică a jazzului autohton, care a cântat la pian, americanii Ryan Carniaux la trompetă, saxofonistul Plume, bateristul Drori Mondlak şi saxofonistul Nicolas Simion din România.

O imagine a instrumentelor care prind viaţă

Concertul a debutat cu piesa „So What” introdusă de notele grave ale contrabasului, insoţită timid de pianul lui Mircea Tiberian, urmată ulterior de tobe şi treptat de trompetă şi de cele 2 saxofoane care au completat şi întregit sound-ul. Cu toate că cei şase muzicieni proveneau din generaţii foarte diferite ce aveau cu siguranţă în comun era dedicarea cu care cântau, fiecare dintre ei era profund legat de instrumentul său şi nu păreau să mai vadă nimic în jurul lor, fiind absorbiţi de muzica emanată.

Miles Davis – concert tribut la Sala Radio din Bucureşti - Foto: Fabian Radu / iConcert.ro
Miles Davis – concert tribut la Sala Radio din Bucureşti – Foto: Fabian Radu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Pentru câteva momente mi s-a creat în minte imaginea unei scene fără oameni, în care insturmentele au prins viaţă, care se coordonează singure şi ale căror sunete curg firesc şi sunt într-o armonie desăvârşită. Când saxofonul a preluat din nou „cuvântul”, m-am trezit cu siguranţă din reverie şi am simţit fiorii cum au invadat trupul.

Au urmat în continuare piesele „All Blues” şi „Flamenco Sketches” prilej cu care fiecare instrumentist a interpretat solo-uri sublime ce denotă o mare clasă dar care a demonstrat înca o dată calitatea şcolii americane de jazz, loc de unde altfel a şi izvorât ceea ce azi numim jazz. Finalul pieselor era întotdeauna încheiat într-un stil timid, romantic ce aluneca firesc câtre o contemplare a frumosului.

Miles Davis – concert tribut la Sala Radio din Bucureşti - Foto: Fabian Radu / iConcert.ro
Miles Davis – concert tribut la Sala Radio din Bucureşti – Foto: Fabian Radu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Muzicienii prezenţi la Sala Radio nu au comunicat deloc cu publicul însă acest aspect nu a părut să deranjeze pe cineva. Foarte discreţi, aceştia veneau în prim plan doar ca să işi pună în valoare înstrumentul şi ca sa aducă un plus de valoare bucăţii muzicale respective. Atitudinea reţinută pe care au afişat-o pe scena Sălii Radio m-a făcut să îi priviesc cu şi mai mult respect.

Melodiile „Stella by Starlight” şi „Moşu Blues” au incheiat spectacolul

Ce am remarcat cu bucurie a fost faptul ca publicul venit la concert era unul predominant tânar, lucru mai mult decât îmbucurător pentru comunitatea de jazz din România. După o scurtă pauză, acelaşi Florian Lungu a păşit în faţa noastră pentru a ne spune câteva cuvinte despre cei şase insturmentişti precum şi piesele cu care urma să se încheie seara: „Stella by Starlight” iar cea din urma piesă a concertului fiind o compoziţie a lui Johnny Răducanu denumita „Moşu Blues”, dedicată de altfel chiar lui Florian Lungu. Nu a urmat niciun bis însă nu mai era nevoie de unul, povestea se încheiase.