Plaja din Vama Veche a fost şi anul acesta gazda festivalului Folk You „Florian Pittiş”. Pe scena amenajată aproape de malul mării, în faţa unui public numeros, au urcat pe scenă nume importante ale folk-ului şi rock-ului românesc.

Ziua de joi a prilejuit întâlnirea cu artişti precum Poze cu Sunet, Cristi Dumitraşcu şi Andreas Aron, Adrian Ivanitchi, Magda Puskas, Andrei Păunescu sau Doru Stănculescu încălzind atmosfera cu cântecele lor: „Şi totuşi există iubire…” (Magda Puskas), „Amor Cubist” (Andrei Păunescu), „Fără petale” (Doru Stănculescu).

Veteranii de la Compact au avut un recital în care au interpretat cele mai cunoscute melodii ale formaţiei: „Trenul pierdut„, „Fata din vis„, „După ani şi ani…„. Trupa Bere Gratis a avut parte de o primire călduroasă din partea celor prezenţi care au cântat împreună cu trupa cântecele: „La tine aş vrea să vin„, „Povestea mea„, „Pas în doi„, „Ce mişto„.

Publicul a intrat în atmosfera festivalului, astfel că primirea trupei Iris a fost una entuziastă; concertul celor de la Iris a fost o călătorie printre cele mai iubite piese ale trupei: „Baby„, „Somn Bizar„, „Cine mă strigă în noapte„, încheind bineînţeles cu „Floare de Iris„.

Ultima trupă a serii de joi a fost legendara Celelalte Cuvinte, care şi-a început concertul în forţă, în faţa unui public nerăbdător şi dornic de cât mai mult rock. După primele piese, trupa a fost nevoită să îşi intrerupă concertul din cauza unei ploi torenţiale.

Tudor Gheorghe şi Phoenix în a doua zi de Folk You 2012

A doua seară de Folk You a început cu momentul Claudiei Ciobanu şi al lui Răzvan Krivach, continuând cu Foişorul de Folk, Motto, George Sărluceanu, Maya, Zoia Alecu, Adrian Sărmasan. Un moment foarte plăcut a fost cel al maestrului Tudor Gheorghe care a susţinut un recital impecabil alături de taraful său. Recitalul maestrului a însemnat o lecţie de istorie a muzicii vechi româneşti: cântece de mahala, dar şi piese de folclor autentic din toate zonele ţării, condimentate cu ironia fină a maestrului.

Au urmat Alina Manole, Emeric Imre cu al său „Nebun de Alb„. Unul dintre cele mai aşteptate momente a fost concertul celor de la Phoenix, întâmpinaţi cu căldură de cei prezenţi şi în aplauzele cărora au cântat piesele lor de rezistenţă: „Nunta„, „Mica ţiganiadă„, „În umbra marelui URSS„, „Andrii Popa„, „Mugur de fluier„, „Baba Novac„.

Marii absenţi ai serii au fost cei de la Zdob şi Zdub, aceştia nu au putut participa la festival din cauza unui eveniment nefericit ce a avut loc în familia unuia dintre membrii trupei.

„Doar pe plaja-n Vama Veche”

Sâmbată a venit rândul artiştilor precum Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Alexandru Andrieş, Ada Milea, Florin Chilian şi Poesis să urce pe scena festivalului îmbogăţind atmosfera cu piesele lor. Ada Milea a descreţit frunţile publicului prezent. Nicu Alifantis, deşi a avut un recital scurt, a reuşit să inducă starea de poezie specifică pieselor lui: „Ce bine că eşti„, „Ploaie în luna lui Marte„, „Umbra”, „Piaţa Romană nr. 9”.

Ultimul concert al serii a fost al celor de la Vama, cu un Tudor Chirilă în mare formă, comunicând cu publicul pe tot parcursul serii. Trupa a cântat atât piese noi, cât şi pe cele mai vechi: „Copilul care aleargă către mare„, „18 ani„, „Vama Veche„, „Epilog„, „Nu am chef azi” sau „Vara asta am să mă îndrăgostesc„.

Folk You 2012: revenirea lui Kempes pe scena muzicală românească

Ultima seară a festivalului de folk a fost una asteptată cu mare interes deoarce a însemnat reîntoarcerea lui Kempes (fostul solist al trupei Cargo) pe scena muzicală din România cu un nou proiect: Rezident Ex demonstrând astfel că artistul are încă un cuvânt greu de spus pe scena muzicală de rock românesc. Până la ora concertului Rezident Ex au mai evoluat pe scenă: Ţapinarii, Timpuri Noi, Viţa de Vie, Gheorghe Zamfir şi Dumitru Farcaş, Mircea Vintilă şi trupa Brambura, Marius Mihalache şi Irina Sârbu, Sarmalele Reci şi VUNK.

Unele dintre cele mai emoţionante momente au fost înregistrările puse în pauze, înregistrări cu artiştii care au plecat prea devreme dintre noi: Florian Pittiş, Vali Sterian sau Tatiana Stepa. Festivalul Folk You este unul dintre cele mai iubite manifestări muzicale din ţara noastră reuşind să strângă an de an mii de iubitori ai acestui gen muzical.

Galerie foto Folk You 2012

Foto: Maria Diana Dalaman