După două ediţii de succes, ediţia cu numărul trei a festivalului Electric Castle nu a dezamăgit nici de acestă dată. Chiar dacă ploaia abundentă a transformat tot spaţiul festivalului într-un noroi greu de suportat, publicul s-a adaptat uşor, iar organizatorii au luat rapid măsuri pentru a reduce disconfortul. Cu cizme de cauciuc şi pelerine de ploaie totul a fost posibil, iar în final noroiul a unit publicul la fel de mult cum o face şi muzica.

Electric Castle se află printre cele mai de succes festivaluri din România şi după doar două ediţii a devenit o destinaţie muzicală şi de vacanţă, atât pentru publicul din ţară sau din străinătate, cât şi pentru artiştii ce urcă pe scenă. Festivalul s-a desfăşurat între 25 şi 28 iunie 2015, la Castelul Bannfy din Bonţida, judeţul Cluj şi a strâns în cele patru zile peste 97.000 de mii de participanţi.

Fatboy Slim, show electrizant în prima zi de festival

Prima zi a festivalului a debutat cu nori şi ploaie, dar cu speranţa că se va opri curând. Vremea nefavorabilă a întârziat puţin accesul în spaţiul de festival, dar imediat cum s-au deschis porţile fanii au început să-şi instaleze corturile în camping şi să exploreze spaţiul extins pregătit de organizatori.

Asian Dub Foundation la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Asian Dub Foundation la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi de festival!

Puţine au fost momentele când ploaia s-a oprit, dar entuziasmul celor 4 zile de distracţie şi muzică bună a păstrat zâmbetul pe buzele fanilor. Electric Castle a ajuns să fie comparat cu Glastonbury, festivalul din Marea Britanie cunoscut pentru ediţiile sale ploioase şi bălţile de noroi.

Concertele din prima zi au început, pe scena principală, cu Monophonics, timp în care publicul abia se strângea în faţa scenei. Următorii la Boiler Stage au fost Asian Dub Foundation şi Parov Stelar Band, timp în care, deşi ploaia cădea din ce în ce mai tare, „oamenii electrici” nu s-au lăsat speriaţi şi începeau să prindă curaj.

Parov Stelar Band la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Parov Stelar Band la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi de festival!

Cel mai aşteptat moment al serii a venit la ora 23:00. Timp de aproape 2 ore, Norman Cook, aka Fatboy Slim, a ţinut în priză publicul, iar acesta a demonstat că se poate distra în orice condiţii. Artistul s-a declarat „complet responsabil pentru ploaia din prima zi de festival”. Piesa ce a dat tonul show-ului a fost „Eat Sleep Rave Repeat”, fiind urmată de numeroase piese proprii sau chiar extrase din melodii mai vechi, ca „Heard It Through The Grapevine”, a lui Marvin Gaye. Show-ul a fost însoţit de numeroase proiecţii şi „măşti” ale lui Norman Cook, ce au întregit întreaga experienţă Fatboy Slim.

Fatboy Slim la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Fatboy Slim la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din prima zi de festival!

Şuie Paparude, trupa obişnuită cu experienţa Electric Castle, a urcat pe scena festivalului pentru a treia oară, imediat după show-ul DJ-ului britanic. Concertul a menţinut energia publicului, deşi mulţi au ales să se îndrepte spre autobuze. Drept răsplată pentru cei rămaşi, concertul s-a încheiat cu melodia „Cea mai bună zi”. Pentru cei care au mai avut energie, după ora 2 au urcat pe scenă High Contrast şi MC Dynamite.

Doză de folclor, cu Subcarpaţi la Electric Castle

După un început îngreunat de precipitaţii, petrecerea a continuat la Electric Castle alături de Subcarpaţi, Roni Size, Netsky şi The Glitch Mob, dar şi cu numeroşi alţi artişti în cadrul scenelor alternative.

Subcarpaţi la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Subcarpaţi la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din a doua zi de festival!

A doua zi electrică a început cu câteva raze de soare, iar organizatorii au profitat de vreme şi de lipsa aglomeraţiei pentru a drena spaţiul festivalului. Camioane întregi de fân şi paleţi au ajuns în curtea castelului, iar până când lumea s-a strâns la concerte spaţiul de festival era practicabil.

Concertele pe scena mare au început punctul, la ora 18:00, cu un funk tocmai bun pentru dezmorţirea publicului, alături de Guts. La ora 19:30 curtea castelului era plină şi toţi fanii erau pregătiţi pentru concertul trupei Subcarpaţi. Ca întotdeauna, concertul a fost foarte bine primit de fani. Din setlist a făcut parte şi melodia „Să plouă”, care, în mod ironic, a reuşit să „spargă” norii strânşi. Spre finalul concertului, şi-a făcut apariţia Mara, pentru melodia „La Cutari”.

Netsky la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Netsky la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din a doua zi de festival!

După doza de folclor, şi-a făcut apariţia „părintele” drum & bass, Roni Size. DJ-ul britanic şi-a confirmat renumele cu un concert plin de energie, făcând ulterior loc unui alt nume reprezentativ, Netsky. DJ-ul belgian a transformat set-ul său live într-o reală petrecere alături de cei peste 25.000 de spectatori, strânşi în a doua zi de festival.

Rudimental, show exploziv la Electric Castle

A treia zi de Electric Castle a fost promiţătoare încă de la început, pe scena principală au urcat printre alţii Nouvelle Vague, Subfocus şi Rudimental, dar şi datorită soarelui care şi-a făcut prezenţa pe cerul de la Bonţida. În sfârşit, vizitatorii au avut ocazia să se bucure de spaţiul de festival şi de toate activităţile. Cizmele de cauciuc au fost schimbate cu încălţări mai „de sezon”, iar toţi cei prezenţi s-au bucurat de soare în zonele de relaxare, foarte populare fiind leagănele şi hamacele din spatele castelului.

Nouvelle Vague la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Nouvelle Vague la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din a doua zi de festival!

Seara a început, în jurul orei 18:00, când orchestra Notes & Ties a urcat pe Boiler Stage cu cover-uri inedite de la teme celebre precum Star Wars şi Game of Thrones. Puţin după ora 19:30 au urcat pe scenă şi cei de la Nouvelle Vague, în faţa unui public destul de numeros. Francezii au avut un setlist variat, au cântat de la melodii mai liniştite, precum „Dance With Me”, până la cele mai animate ca „Human Fly” şi „Too Drunk To Fuck”, iar cele două vocaliste au oferit un show hipnotizant.

După francezi, au revenit pe scena Electric Castle cei de la Dub Pistols, cu energia lor bine cunoscută deja. Atât publicul, cât şi trupa s-au simţit foarte bine, ceea ce l-a făcut pe Barry Ashworth să le mulţumească fanilor pentru prezenţa numeroasă: „Mă bucur că m-am întors la Electric Castle! Bine am revenit acasă!”.

Dub Pistols la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Dub Pistols la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din a doua zi de festival!

Pentru prima oară la Castelul Banffy, au urmat Rudimental, punctul culiminant al celei de-a treia zi. Veniţi într-un număr impresionant, fanii Rudimental s-au bucurat de un band compus din 11 artişti, puşi şi ei pe dans. Cei prezenţi au avut ocazia să participe şi la filmarea after-movie-ului oficial al festivalului în momentul imnului Electric Castle din acest an, „Feel The Love”.

După ce lucrurile s-au liniştit în pauza după Rudimental, scena Boiler a fost cucerită de Disco Modern, DJ-ul autohton cunoscut ca Shiver. DJ-ul a fost prezent şi la ediţia din 2014 a festivalului, având unul dintre cele mai incendiare set-uri, a dovedit şi în acest an că este un DJ care nu trebuie ratat.

Rudimental la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Rudimental la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din a doua zi de festival!

În paralel, scena Red Bull a atras şi ea foarte mulţi fani ai muzicii electronice, numele cele mai aşteptate ale serii fiind Ellen Allien şi James Zabiela. Într-o atmosfera ceva mai liniştită, Bush Chemists & King General, Iration Steppas & Danman şi Radikal Guru & Son Of Selah au făcut din scena The Roots un punct important al petrecerii de sâmbătă seară.

The Prodigy, cel mai aştept concert de la Electric Castle 2015

După 3 zile pline de peripeţii, dar şi o mulţime de momente memorabile, Electric Castle a ajuns în a patra, şi ultima zi de festival, însorită şi cu un public plin de energie. Toate pelerinele şi cizmele au fost puse la păstrare, iar „oamenii electrici” s-au putut bucura cu adevărat de experienţa reală Electric Castle, dar şi de concertele The Cat Empire, The Subways, Sigma şi mult aşteptaţii The Prodigy.

Publicul la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Publicul la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din ultima zi de festival!

Pe lângă zonele de relaxare, unde nu se mai găsea un loc liber, spectatorii au participat şi la un flash-mob organizat în faţa scenei principale, cei prezenţi fiind organizaţi în forma literelor „EC”. Tot în ultima zi, un punct extrem de frecventat a fost colţul „Vinyl Rum Tapas & Wine”, din spatele castelului, unde DJ după DJ ofereau fundalul muzical de pe discuri de vinil, în timp ce oamenii se relaxau în hamace, la umbră.

Înainte de lăsarea serii, după câteva din reinterpretările din Bach, semnate de Adrian Enescu, am avut ocazia să stăm preţ de 10 minute de vorbă cu Felix Riebl, unul din soliştii trupei The Cat Empire. Australianul ne-a povestit că trupa a fost uimită de amploarea pe care melodia „The Lost Song” a căpătat-o în ţara noastră şi că piesa „Steal The Light” oferă o experienţă live completă a trupei.

The Cat Empire la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
The Cat Empire la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din ultima zi de festival!

La scurt timp, The Cat Empire a urcat pe scenă pentru a încărca bateriile publicului pentru ceea ce avea să fie o noapte lungă şi plină. Trupa a fost, ca de obicei, extrem de carismatică şi legată de public, iar cel mai bun răspuns l-au primit, aşa cum era de aşteptat, pe melodia „The Lost Song”.

Billy Lunn, Charlotte Cooper şi Josh Morgan au venit sărind şi ţipând, oferind un concert la care îţi era greu să stai pe loc. The Subways au sărbătorit 10 ani de la lansarea primului lor album, „Young For Eternity”, astfel încât în setlist-ul concertului şi-au făcut loc atât melodii mai vechi ale trupei, cum ar fi hit-ul „Rock’n’roll Queen”, dar şi din cele noi, precum „Good Times”.

The Subways la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
The Subways la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din ultima zi de festival!

Concertele Zoli Toth Project, The Cat Empire şi The Subways au fost o schimbare destul de bună pentru cei care ascultă şi alte genuri muzicale, cele trei concerte reprezentând un festin oferit de instrumentişti şi solişti talentaţi, spre deosebire de multitudinea de DJ set-uri ce i-au precedat.

După ce The Subways au părăsit scena, publicul a început să se îngrămădească şi să se agite în aşteptarea celui mai dorit concert din cadrul festivalului Electric Castle 2015, The Prodigy. Oriunde în public, locul devenea din ce în ce mai aglomerat, iar vizibilitatea scadea. Când britanicii de la The Prodigy au urcat pe scenă, publicul a izbucnit instant, dansând şi ţipând ca şi cum ar fi fost prima zi de festival şi energia lor era încă la cote maxime.

The Prodigy la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
The Prodigy la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din ultima zi de festival!

Pe lângă piese de pe noul album, „The Day Is My Enemy”, formaţia a inclus în setlist numeroase melodii cunoscute, ca „Smack My Bitch Up”, „Firestarter” şi „Omen”. Concertul s-a terminat destul de brusc, iar după ce The Prodigy au coborât de pe scenă publicul a rămas pe loc, aşteptând o continuare.

O parte din publicul de la The Prodigy s-a întreptat spre scena Red Bull, unde Flight Facilities era în mijlocul show-ului. Duo-ul a avut parte de un public numeros, ce s-a bucurat de piese cunoscute atât ale lor, „Crave You”, cât şi reinterpretări, ca „Lady (Hear Me Tonight)”, a trupei Modjo.

Sigma la Electric Castle Festival 2015 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Sigma la Electric Castle Festival 2015 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto din ultima zi de festival!

Ultimele show-uri pe Boiler Stage au fost alte DJ-ului Sigma, urmat de Dub Phizix and MC Strategy. Sigma a avut parte de un public numeros, care a dansat şi s-a manifestat chiar mai mult decât la show-ul The Prodigy.

Cu toate că a început cu ploaie şi nămol, organizatorii Electric Castle au demonstrat că pot face faţă oricăror provocări şi că pot organiza cu succes un festival chiar şi în cele mai grele condiţii. Publicul a simţit asta, iar toate criticile s-au transformat în glume şi în final organizatorii au avut parte de înţelegere. Electric Castle a oferit, din nou, experienţa unui festival complet, făcut din pasiune. Nu a trecut mult de la final, iar paginile de internet demonstrează un singur lucru: că fanii au apreciat ediţia din 2015 şi că aşteaptă cu nerăbdare să se reîntoarcă la Castelul Banffy, cu tot cu cizme şi pelerine, pentru o nouă ediţie memorabilă.