În perioada 23 şi 24 septembrie 2011 la Bucureşti a avut loc prima ediţie a Balkanik! Festival, primul festival de muzică şi cultură balcanică din ţara noastră. Pentru două zile Gradina Uranus din Bucureşti a devenit un spaţiul în care spiritul balcanic s-a putut exprima liber, fără a fi îngradit de stereotipii sau ipocrizii, ci a fost condus de ritmuri balcanice ale unor cunoscute trupe din Turcia, Serbia, Ungaria şi România.

Vineri, 23 septembrie 2011, Grădina Uranus din Capitală şi-a deschis porţile pentru iubitorii culturii balcanice, dar şi pentru curioşi. Spaţiul asupra căruia veghează turnul de apă al faimosului Anghel Saligny a fost special amenajat pentru acest eveniment.

Pe lângă concertele de seara, zilnic după ora 14:00, meşteşugarii şi bucătarii din Balcani i-au aşteptat pe participanţi cu produse care mai de care mai îmbietoare. De la fuste colorare, bijuterii şi obiecte de ornament la ciocolaltă de casă, cafea şi bucate special pregătite de cei de la Papa la Şoni, cei peste 5000 de participanţi au avut cu ce îşi umple timpul pe parcursul celor două zile de festival.

Romano ButiQ, Salijevic Orkestar şi Taraf de Haidouks

Vineri concertele au început în jurul orei 18:30 când pe scenă au urcat cei de la Romano ButiQ. Deşi uşor timid publicul s-a bucurat de ritmurile nebune de muzică ţigănească tradiţională combinate cu reggae, ska, punk-rock şi un pic de jazz.

http://www.youtube.com/watch?v=kcqlvCYPxfQ

Pe scenă au urcat apoi membrii Salijevic Orkestar şi timiditatea publicului a dispărut parcă prin vis. Piesele orchestrei ce a lucrat alături de Goran Bregovic sau pe care le ştiau de pe coloana sonoră a filmului „Underground” a lui Emir Kusturica i-au ademenit pe cei prezenţi în apropierea scenei. „Mesecina”, „Bubamara” sau „Kalashnikov” au fost doar câteva dintre piesele pe care cei prezenţi au dansat şi de care s-au bucurat din plin.

După recitalul orchestrei din Sarajevo platforma din faţa scenei a fost eliberată pentru a li se face loc membrilor trupei Crispus. Show-ul lor plin ce combină elementele pirotehnice cu acrobaţiile a uimit publicul prezent, prestaţia membrilor trupei fiind îndelung aplaudată.

A fost suficient ca George Pistereanu, prezentatorul evenimentului să anunţe trupa Taraf de Haidouks şi spaţiul din faţa scenei s-a umplut imediat. Fără inhibiţii şi extrem de voioşi, „balkanicii” au dansat fără oprire pe întreaga durată a concertului trupei din Clejani. Cu ţambal, viori, acordeoane şi fluier membrii trupei au cântat piese vechi, dar au şi improvizat minute în şir spre deliciul publicului de-a dreptul captivat de ceea ce se întâmpla pe scenă.

Ternipe, Mahala Rai Banda şi Baba Zula

Pe scenă a doua zi de Balkanik! Festival a început cu membrii trupei Ternipe din Ungaria. Deşi ca şi în prima seară publicul s-a relaxat un pic mai greu, spre finalul recitalului spaţiul din faţa scenei era plin de oameni ce dansau pe ritmurilor vecinilor unguri.

http://www.youtube.com/watch?v=-Ad0OE9VcPc

Apariţia pe scenă a celor de la Mahala Rai Banda a dat startul nebuniei în Grădina Uranus. „Zabrakadabra„, „Hora din Mahala” sau „Kibori” au fost piese pe care publicul nu s-a abţinut. Au încins hore, au dansat şi au cântat alături de membrii trupei. „Mahalageasca” şi „Spoitoreasa” nu puteau lipsi din setlistul unui concert la finele căruia spectatorii nu s-au oprit din aplaudat până ce Mahala Rai Banda nu a revenit la bis. Pe „Mesecina” şi-au luat rămas bun de la public mulţumindu-le pentru prezenţă.

Ultima trupă ce a urcat pe scena festivalului de la la Bucureşti a fost Baba Zula din Turcia. Cu un sound mult mai liniştit, trupa ce nu provine chiar din Balcani, dar care combină sunetele din această zonă cu ritmurile electronice moderne a mai calmat un pic spiritele petrecăreţilor.

Cu fuste colorate şi flori în păr, cu ii şi opinci sau în tenişi şi tricouri cu mesaje amuzante spectatorii de la Balkanik! s-au distrat cot la cot timp de două zile. Au uitat de griji, tristeţi şi diferenţe culturale şi au dansat, au cântat şi au petrecut aşa cum doar balcanicii ştiu să o facă.

Balkanik! Festival a fost organizat de Asociaţia Culturală Metropolis.