Lacuna Coil, Devin Townsend Project, You Me at Six şi Riverside sunt primele nume confirmate la ARTmania Festival 2017. Ajuns la cea dea 12-a ediţie, festivalul se întoarce în Piaţa Mare din Sibiu, în perioada 28-29 iulie. ARTmania se desfăşoară anul acesta sub egida „Take a Stand”, o campanie de încurajare a implicării civice şi a coeziunii sociale şi o declaraţie pentru apărarea valorilor europene. Campania este o iniţiativă a Yourope, asociaţie la care sunt afiliate principalele festivaluri din Europa.

În perioada festivalului, va fi lansat şi programul „Sibiu – Festival City„, un proiect iniţiat de ARTmania. Pe lângă o ofertă culturală bogată: concerte, expoziţii, lansări de carte sau film, platforma „Sibiu – Festival City” va găzdui şi prima ediţie a reuniunii internaţionale Est European Music Conference (EEMC), un eveniment de anvergură europeană, care şi-a propus să aducă la masa dialogului peste 500 de experţi, autorităţi, promoteri români şi principalii operatori de pe piaţa internaţională a festivalurilor.

Primele nume confirmate la ARTmania Festival 2017

Cu acute ascuţite, temperate de un bass profund, un sound specific, muzica Lacuna Coil a asigurat coloana sonoră a unor blockbustere ca „Underworld” sau „Resident Evil: Apocalypse”. Au colaborat cu In Flames, au înregistrat un album cu influenţe arabe – „Shallow Life”, care, de altfel, a urcat pe locul 20 în topurile Statele Unite, au câştigat un premiu pentru cel mai bun album la „Female Metal Voices Fest Award” (2012) şi titlul de „cea mai bună trupă din lume” la Metal Hammer Awards (2016).

Cel mai recent album, „Delirium” (2016), este cel de-al optulea album de studio al italienilor Lacuna Coil. Albumul a intrat încă de la lansare pe primul loc iTunes, la categoria metal, şi pe locul 2 în topul rock al aceluiaşi selecționer.

Rock progresiv şi heavy metal cu polonezii Riverside, o trupă asemănată adesea cu Pink Floyd sau Dream Theater, dar care îşi afirmă identitatea prin explorări experimentale duse uneori până la graniţa cu alte genuri, printre care şi electro. Albumul de debut, „Out of Myself”, a primit recunoaşterea publicaţiilor de specialitate, de la Metal Hammer, la Belgium Prog-Noser. Marele succes, însoţit de vânzări de masă, a venit o dată cu lansarea albumului „Voices in My Head”, iar cel de-al treilea album, „Rapid Eye Movement”, le-a adus o colaborare cu Dream Theater, pentru segmentul european al turneului din 2007.

Cu şase albume excelente în palmares, trupa se pregătea pentru un nou turneu, dar, la începutul anului 2016, chitaristul Piotr Grudziński a murit, în urma unui stop cardiac. Cei trei membri rămaşi au anunţat că nu-şi vor înlocui colegul şi că vor continua în formula de trio. Cel mai recent album al trupei, „Eye of the Soundscape”, este o încântătoare colecţie a unor piese instrumentale mai vechi, reinterpretate, alături de câteva piese noi şi un tribute adus lui Piotr Grudziński.

Englezii care au avut succes încă de la albumul de debut, You Me At Six, au un stil inconfundabil, chiar dacă unii găsesc în muzica lor ceva urme lăsate de rock-ul american, ba chiar şi influenţe pop-country-rock, deşi toate într-o abordare nouă, plină de forţă, contemporană. „Take of Your Colors” (2008), albumul lor de debut le-a adus o nominalizare pentru titlul de „cea mai bună trupă britanică”, premiu pe care l-au ratat, de altfel, de mai multe ori, până să-l primească, în cele din urmă, în 2011, pentru single-ul „Byte My Tongue”, în colaborare cu Oliver Sykes.

https://www.youtube.com/watch?v=kAX241jAEfM

Anul acesta îşi sărbătoresc, printr-un turneu mondial, cel de-al cincilea album de studio, „Night People” (2017). Un album colorat, cu tonuri mai sumbre, mai apăsătoare, pigmentate cu nuanţe mult mai senine, pop rock, hard rock şi chiar rock’n’roll, poate şi ceva influenţe din legendarii lumii, de la Led Zeppelin la Rolling Stones, de la Muse, la The Killers. Albumul a intrat direct pe locul trei în topurile britanice şi pe primul loc în Noua Zeelandă.

Canadianul Devin Townsend este unul dintre cei mai creativi artişti ai noului val, un muzician al cărui talent a fost remarcat încă din adolescenţă, când a fost rugat să colaboreze, ca vocal, pentru albumul lui Steve Vai, „Sex and Religion”.

Jonglează cu nenumărte stiluri, de la hard rock la metalul progresiv, ambiental sau new age, face demonstraţii de virtuozitate pe care, de altfel, le-a şi exemplificat pe cele patru albume de lansare a proiectului său muzical. Un artist extrem de prolific, a făcut experimente acustice remarcabile pe nu mai puţin de 23 de albume de studio, finalizate şi aplaudate în întreaga sa carieră.

Abonamente ARTmania Festival 2017

Abonamentele pentru festivalul ARTmania, ce are loc pe 28 şi 29 iulie 2017 în Piaţa Mare din Sibiu, pot fi achiziţionate din reţeua Eventim şi online de pe www.eventim.ro. Primele 300 de abonamente au preţul special de 150 de lei. După epuizarea acestora, în prima perioadă de pre-sale, preţul unui abonament va fi de 190 de lei.

Perioada Preţ
Abonament – presale 150 lei cumpără
Abonament 190 lei cumpără

Festivalul ARTmania este organizat de ARTmania Events.