După includerea sectorului cultural în schema de ajutor de stat, prin care vor putea fi accesate fonduri nerambursabile pentru capital de lucru și fonduri nerambursabile pentru investiții, Guvernul a invitat sectorul organizării de evenimente din România la masa discuțiilor. În urma întâlnirii dintre membrii Asociației Române a Organizatorilor de Concerte (AROC) cu doamna Vicepremier Raluca Turcan și cu reprezentanți ai Guvernului, pe 9 septembrie 2020, au fost puse bazele reluării sectorului live în 2021, în condiții de maximă siguranță.

Industria de evenimente, nu doar în România, dar și în întreaga lume, este printre industriile grav afectate, fiind printre singurele care au fost stopate în proporție de 100%, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, în cazul festivalurilor anuale, neputând beneficia de redeschiderea parțială.

Grupurile de lucru pe teme de ordin economic, tehnic și legislativ

În perioada următoare se vor organiza grupuri de lucru între cele două părți, menite să găsească soluții pentru restartarea industriei de evenimente din România. Grupurile de lucru își vor începe activitatea în cursul săptămânii 14-18 septembrie şi vor avea scopul de a explora soluții și a crea o mai bună înțelegere asupra specificului acestui sector, oferind autorităților cunoștințe în detaliu și sugestii asupra mai bunei sale gestionări în acest moment și pe viitor.

Cele trei grupuri de lucru vor explora trei mari teme:

  1. Măsuri de susținere și relansare economică a sectorului cultural muzical și festivalier;
  2. Un plan de relansare a evenimentelor, care va implica măsuri tehnice și de siguranță atât pentru organizatori, cât și pentru publicul participant;
  3. Măsuri legislative pentru susținerea și reglementarea coerentă și sustenabilă a sectorului cultural-muzical.

„[] Consider că cea mai mare realizare a întâlnirii este crearea unui grup de lucru interministerial sub coordonarea vicepremierului care va analiza măsurile sanitare, fiscale şi legale de susţinere a industriei, în care să fie implicat şi sectorul cultural muzical antreprenorial. [] Credem că implicarea sectorului privat în aceste discuţii poate aduce un plus şi va conduce la optimizarea măsurilor sanitare impuse sectorului cultural care în acest moment sunt de multe ori concepute fără a ţine cont de realitatea din practică din cauza unei cunoaşteri insuficiente a modalităţilor de organizare a unui concert, eveniment etc. []” Codruţa Vulcu, Vicepreşedinte AROC

Industria evenimentelor: impact economic de sute de milioane de euro

Recunoscând greutățile industriei de evenimente, Guvernul își propune crearea unei scheme de ajutor de stat pentru această industrie, care contribuie în mod susținut atât la imaginea României la nivel de brand de țară, cât și din punct de vedere economic prin prisma turismului cultural. Marile festivaluri se bucură de o recunoaștere internațională, atât prin distincțiile și premiile primite de-a lungul anilor, dar și în rândul publicului străin care călătorește în România, pentru aceste evenimente.

„Industria organizatoare de evenimente culturale mari a fost nevoită să-și întrerupă activitatea pentru cel puțin un an. Pierderile au fost mari atât pentru organizatorii evenimentelor, cât și pentru iubitorii de muzică, economia națională și chiar pentru promovarea țării. Un leu investit în această industrie de festivaluri poate genera venituri de zece ori mai mari. Guvernul va sprijini printr-o schemă de ajutor de stat această industrie. []” – Raluca Turcanu, Vicepremier Guvernul României.

Industria de evenimente din România înseamnă mii de societăți comerciale și ONG-uri implicate în organizarea de evenimente indoor și outdoor, concerte şi festivaluri, toate acestea însumând zeci de mii de angajați, furnizori și colaboratori, a căror activitate profesională a fost grav afectată, în cele mai multe cazuri complet oprită. În plus, impactul în economie pe care îl produc aceste evenimentele pe perioada unui an de zile, se traduce și în sute de milioane de euro, ce sunt angrenați în circuitul economic.

Numai în cazul UNTOLD și NEVERSEA se estimează că în 2019, în cele 8 zile de festival, cele două festivaluri au generat, în cele două comunități locale, o infuzie de capital de peste 90 milioane de euro. La aceste sume se adaugă toți furnizorii și colaboratorii locali și naționali implicati în organizarea evenimentului, care pentru cele două festivaluri înseamnă anual peste 25.000 de oameni, iar sumele achitate de UNTOLD și NEVERSEA către aceștia însumând peste 25 milioane de euro.

„Credem că acest dialog transformat într-un mod de lucru eficient prin care autoritățile statului se consultă cu specialiștii din mediul privat, cei care până la urmă sunt afectați de toată această perioadă de înghețare a activității, este un pas spre normalitate și spre revenirea la normalitatea pe care și-o dorește toată lumea. [] De altfel, noi, UNTOLD și NEVERSEA am fost printre inițiatorii acestui dialog cu autoritățile încă de la începutul pandemiei, atunci când am mers către autorități și ne-am pus la dispoziție resursele umane, logistice, parteneriatele și chiar resursele financiare. [] Avem încredere că toate aceste măsuri ne vor ajuta să salvăm întregul ecosistem și că în 2021 vom putea să aducem iar bucurie oamenilor prin evenimentele noastre” – Bogdan Buta, General Manager/Fondator UNTOLD și NEVERSEA.

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte (AROC) are ca scop crearea și dezvoltarea cadrului organizatoric necesar pentru promovarea intereselor cu caracter profesional, legislativ și economic ale organizatorilor de concerte și evenimente culturale din România și dezvoltarea unor raporturi instituționalizate cu societatea civilă și autoritățile publice la nivel național și cu alte organizații similare din țară și din străinătate, pentru realizarea unor activități și inițiative care promovează libertatea de exprimare, deontologia profesională, excelența și valorile acestor profesii.