Acum, că deja s-a lăsat frigul şi concertele s-au mutat în cluburile pline de fum, ne putem opri câteva minute să ne aducem aminte cam cât de legendară a fost vara lui 2013.

Fie că am sărit cu Chase and Status pe Islaz, la B’ESTFEST, fie că am dat din cap la ARTmania, în Sibiu, ori că am dansat pe Telepopmusik la Cluj-Napoca, la Electric Castle, un lucru este clar: a venit momentul să tragem o linie, să vedem care festival ne-a făcut vara mai frumoasă.

European Festival Awards 2013 este evenimentul unde nume mari precum Glastonbury, Tomorrowland sau Sonisphere sunt puse alături de mândriile noastre autohtone: B’ESTFEST, Electric Castle, Summer Well, ARTmania, Plai, Fusion Festival şi TiMAF.

Susţine festivalul preferat şi votează-l aici până pe 1 noiembrie 2013. Înregistrarea este foarte simplă, cu ajutorul contului de Facebook, şi poţi să câştigi bilete la cele mai mari festivaluri din 2014.

3 nominalizări româneşti la categoria „Best Medium-Sized European Festival”

Chiar dacă România nu a avut un eveniment îndeajuns de amplu care să fie nominalizat la categoria „Best Major European Festival”, la categoria „Best Medium-Sized European Festival” am putea spune că stăm foarte bine, cu trei festivaluri nominalizate: B’ESTFEST, Summer Well şi, nou venitul, Electric Castle.

Chase and Status la B’ESTFEST 2013 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Chase and Status la B’ESTFEST 2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

B’ESTFEST, conform organizatorilor, a reuşit să strângă, în weekendul 5-7 iulie, 64000 de participanţi şi a avut ca şi headlineri pe Texas, Nas, Chase and Status, pe când Summer Well a atins pragul de 22000 de spectatori în cele două zile în care Glasvegas, The XX, The Vaccines sau Suede au cântat la Domeniului Ştirbey. Surpriza anului a fost, într-adevăr, o primă ediţie a festivalului Electric Castle, organizat lângă Cluj-Napoca, având ca invitaţi Morcheeba, Dub Pistols, Pendulum sau Telepopmusik.

4 festivaluri autohtone se luptă pentru „Best Small European Festival”

Chiar dacă au un număr mai mic de participanţi, festivalurile mici nu au fost trecute cu vederea. La această categorie, organizatorii români de evenimente au reuşit să fie nominalizaţi cu 4 festivaluri: ARTmania, Plai, Fusion şi, din nou, Summer Well.

The Vaccines la Summer Well 2013 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
The Vaccines la Summer Well 2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Deşi au avut specificuri diferite, festivalurile Plai şi ARTmania sunt la egalitate, cu un număr de 10.000 de spectatori. ARTmania a avut loc la Sibiu între 5 şi 11 august, iar artişti ca Within Temptation, Lacrimosa, Haggard, Amaranthe, Deine Lakaien, Xandria sau Orphaned Land au urcat pe scenă. Plai Festival a avut loc între 13 şi 15 septembrie, la Timişoara, cu artişti precum Zaz, Patrice şi Baba Zula.

Deşi mai micuţ, dar deloc de neglijat, evenimentul multimedia Fusion Festival a avut loc între 12 şi 13 iulie, lângă Sibiu, şi a încântat 3500 de oameni cu un line-up ce a cuprins nume precum Johan Gielen sau Freestylers.

Nominalizări româneşti şi pentru „Best New Festival” şi „Best Indoor Festival”

Aşa cum era de aşteptat, festivalul Electric Castle a reuşit să intre pe lista celor mai bune festivaluri noi din Europa, din vara lui 2013, spectatorii săi continuând numărătoarea inversă până în vara lui 2014.

Fanii Electric Castle 2013 - Foto: Irina Iacob / iConcert.ro
Fanii Electric Castle 2013 – Foto: Irina Iacob / iConcert.ro

Un alt festival ce a meritat o nominalizare, repartizat la categoria „Best Indoor Festival”, este TiMAF, pe numele său complet „Transylvania International Music and Art”. Ajuns la a treia ediţie, TiMAF a început 27 septembrie la Cluj-Napoca, oferind numeroase programe culturale, spectacole de balet şi concerte.